32 éves Damian Lillard

A Blazers sztárja és Wilt Chamberlain egyik ellenértéke, Archie Clark is ma ünnepel - 26 éve igazolt Atlantába Dikembe Mutombo.

Két All-Star születésnaposunk is van a mai napon. A ma 81 esztendős Archie Clark sokszor be szokott kerülni a híradásokba: 1968-ban ő volt a Wilt Chamberlainért adott csomag egyik része. Az egykori kiváló dobóhátvéd még csak két évet töltött a ligában a Los Angeles Lakers színeiben, amikor már All-Star volt az 1967/68-as szezonban közel 20 pontos és 4.5 gólpasszos átlagaival. A csere után, első philadelphiai évében visszaesett teljesítménye, utána viszont egyre jobban játszott, 1970/71-ben már 21.3 pontot átlagolt.

Ennek ellenére a következő szezon legelején továbbpasszolták a Baltimore Bulletshez, ahol pályafutása legjobb teljesítményét nyújtotta (25.2 pont, 3.2 pattanó, 8.0 gólpassz), másodjára is meghívták az All-Star gálára. A következő idényben aztán komolyabb sérülést szenvedett, kevesebbet játszott, és elkezdtek visszaesni mutatói. 1973/74-ben Washingtonba költözött a klub, a következő szezonban már a Seattle-nél kosarazott, majd 1975/76-ban fejezte be pályafutását a Detroit Pistons színeiben. Később politikus lett, és ő volt az egyik alapítója a Visszavonult NBA-játékosok Szervezetének.

Másik születésnaposunkat nem nagyon kell bemutatni, hiszen a szemünk láttára nőtte ki magát: a Portland TrailBlazers vezére, Damian Lillard 32 esztendős lett a mai napon. A 2012-es draft 1/6-osa a Weber State-ről került az NBA-be, és gyorsan kiderült, hogy fölöslegesen aggódtak azok, akik szerint kis egyetemről került a ligába, ráadásul négy évet járt egyetemre, így nem nagyon van már benne fejlődési potenciál. Első három évében is 20 pontos kosaras volt, kétszer meg is hívták az All-Star gálára - Év Újonca lett, második évében pedig már az All-NBA harmadik csapatának is a tagja volt.

Ezt követően még fejlebb lépett: elmúlt négy teljes idényében 4-5 pattanója és 6-7 gólpassza mellett már 25-27 pontra volt képes, jött újabb két All-Star szereplés, kétszer az All-NBA második ötösébe választották, 2017/18-ban pedig a liga álomcsapatának is tagja lett. Tavaly a leállás előtt 28.9 pontot és 7.8 gólpasszt tudott felmutatni meccsenként - mindkettő karriercsúcs volt számára, jött is az ötödik All-Star meghívás. A Blazers csak első évében nem jutott PO-ba, azóta mindig, és általában komoly felülteljesítő a gárda, nem kis mértékben Lillardnek köszönhetően, aki a 2018/19-es szezonban a nyugati döntőig vezette csapatát. Az utóbbi évek viszont nem sikerültek túl jól a gárdának playoff-szempontból, miközben Lillard 30, illetve 28.8 pontot átlagolt, a liga egyik legjobb hátvédje - fel is röppentek a pletykák, hogy lassan cserét kérne.

A 2020-21-es évad azért is lehet emlékezetes a számára, mert háromszor volt a Hét Játékosa, zsinórban harmadjára beválasztották az All-NBA második ötösbe, továbbá a 2013-as Év Újonca és a 2019-es J. Walter Kennedy Díj után harmadszor díjazták, ő lett az Év Csapattársa. A playoff első körében a Nuggets ellen volt egy 55 pontos karriercsúcsa, ahol ráadásul NBA-rekordot jelentő 12 hármast süllyesztett el, de a Blazers ennek ellenére sem jutott tovább a második körbe. 

A 2021-22-es évadra új vezetőedző, Chauncey Billups érkezett, Lillard pedig nem játszott ennyire jól, de elsősorban azért, mert elég súlyos hasfalsérülés hátráltatta, amit 2022 januárjában meg is műtöttek, így mindössze 29 meccsen tudta segíteni csapatát. A Blazers vezetőségében is váltás történt, Joe Cronin lett az átmeneti (majd véglegesített) GM, Lillard pedig kivárt, hogy sikerül-e megerősíteni a Portlandet. Februárban előbb elcserélték mellőle CJ McCollumot, utána viszont jókat húzott a menedzsment, ami meggyőzte Lillardöt és 2027 nyaráig szóló hosszabbítást írt alá (a 2026-27-es évad játékosopciós), így karrierje érdemi részét minden bizonnyal végig Portlandben fogja eltölteni. 

Kiváló statisztikái mellett nagy dobásairól és arról is híres, hogy Dame DOLLA néven rapper - a szakértők szerint zeneileg is kifejezetten jó minőséget képvisel. Isten éltesse őt és Clarkot is!

Egy All-Star távozott közülünk ezen a napon: 61 évvel ezelőtt, 1961. július 15-én hunyt el Don Sunderlage, aki összesen két évet töltött a ligában, de 1953/54-ben, újoncként meghívást kapott az All-Star gálára (11.2 pont, 3.3 pattanó, 2.8 gólpassz). 31 esztendős volt, amikor feleségével együtt halálos autóbalesetet szenvedett. Isten nyugosztalja!

 

Szintén július 15-höz köthető, hogy 1996-ban ezen a napon igazolt az Atlanta Hawkshoz Dikembe Mutombo. Az egykori kiváló center 5 éve volt a ligában, háromszoros All-Star volt, 1994/95-ben megnyerte az Év Védője díjat, és zsinórban háromszor volt a liga legjobb blokkolója, így érkeztünk el a '96-os nyárhoz. Mutombo a hírek szerint 10 éves szerződést akart magának, amit a Nuggets nem tudott akkor felvállalni - igaz, Bernie Bickerstaff, a Denver akkori GM-je később bevallotta, élete legnagyobb hibája volt, hogy Mutombóval nem hosszabbított akkor.

A center 26 évvel ezelőtt a Hawkshoz írt alá 5 évre 55 millió dollárért, és nem bánta meg a váltást. Négy teljes idényt töltött Atlantában, mielőtt a 2000/01-es szezon közben a Philadelphia Sixershez cserélték volna. Előtte még a Hawksnál újabb két Év Védője díjat és három All-Star jelölést kapott, abban a bizonyos 2000/01-es idényben pedig szintén elvitték az AS-gálára, és a negyedik, utolsó DPOY trófea is a zsebébe került - legalább félig az Atlantának köszönhetően. Kétszer is ment egy-egy kört a PO-ban a vezetésével a Hawks, de 1999/2000-re átalakult a gárda, be sem jutott a rájátszásba, így utána nem volt meglepő, hogy értékre váltották Mutombót.

A cserét olyan szempontból jókor húzták meg (illetve ugyanígy jól döntött 2002 nyarán a Philly, amikor New Jersey-be adta tovább), hogy Mutombóban még összesen egy jó szezon volt, majd 2002-03-tól kezdődően sűrűsödő sérülései miatt már soha nem átlagolt 6 pont és 7 lepattanó felett, bár cserecenterként még 2009 nyaráig játsz(ogat)ott a ligában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus