33 éves Chris Bosh

33 esztendős lett a mai napon Chris Bosh, 48 évvel ezelőtt ketten is Wilt Chamberlain nyomdokaiba léptek, 44 éve pedig Nate Tiny Archibald a liga történetének egyetlen játékosa lett, aki pont- és gólpasszkirály is lett egyszerre.

 

48 évvel ezelőtt, 1969. március 24-én zárult az 1968/69-es idény alapszakasza, és két újonc is a figyelem középpontjába került. A San Diego Rockets játékosa, Elvin Hayes 28.4-es meccsenkénti pontátlaggal végzett, ezzel első lett az egész ligában - Wilt Chamberlain és 1960 óta az első és mindmáig az utolsó elsőéves játékos lett ezzel, aki megnyerte a pontlistát. A Baltimore Bullets újonc centere, Wes Unseld ugyanezen a napon nyerte meg az alapszakasz MVP-jének járó díjat - Chamberlain 1960-as díja óta szintén először és utoljára fordult elő, hogy egy elsőéves kosaras zsebelte be ezt a trófeát.

Az Év Újonca díjat az 1/2-es Unseld nyerte az 1/1-es Hayes előtt, 9 évvel később, 1978-ban pedig egy csapatban, a Washington Bulletsnél nyertek bajnoki címet, erőcsatár és center poszton egymás mellett. A mindössze 201 centivel ötös poszton játszó Unseld lett a döntő MVP-je abban az idényben, Hayes pedig 27313 pontjával jelenleg az örökranglista 10. helyét foglalja el - természetesen mindketten a Hall of Fame tagjai azóta, és minden idők egyik legjobb magasember-párosát alkották Hayes 1972-es csapatváltásától egészen 1981-ig.


Négy esztendővel később is jeles nap volt március 24-e, ekkor vált ugyanis biztossá, hogy Nate "Tiny" Archibald lett az 1972/73-as szezon pont- (34.0) és gólpasszkirálya (11.4) is - ezt soha korábban és azóta sem tudta senki utána csinálni. A Kansas City-Omaha Kings hátvédje ebben az idényben a játszott percekben (átlagban és összesítve is), a rádobott és a bedobott mezőnydobásokban, valamint a rádobott és a bedobott büntetőkben is vezette a ligát.


Van egy születésnaposunk is, ma 33 esztendős ugyanis a Toronto Raptors és a Miami Heat egykori franchise-playere, Chris Bosh. A kanadai korszakában ötször 22 pont, háromszor pedig 10 pattanó fölött átlagoló, All-Star gálára 5-ször beválasztott játékosnak inkább kevesebb mint több csapatsikere volt, 2010 nyarán pedig végül jól választatott. Az első számú játékos szerepköréből harmadikba visszalépő magasember mind a hat Miamiben töltött idényében All-Star lett, 2011 és 2014 között pedig 4 döntőt és ebből 2 bajnoki címet tudott felmutatni - ráadásul harmadik szerepkör ide vagy oda, fontos kosarakkal járult hozzá a gyűrűkhöz.

LeBron James 2014-es távozása után rá gondolt Pat Riley, mint a gárda húzóemberére, így pénzzel is kitömte, és a régi szerepét is visszakapta. Amellett, hogy Isten éltesse sokáig, nem tudni, hogy látjuk-e még valaha a pályán, hiszen az előző két idényét vérrögök miatt kellett az All-Star gála környékén befejeznie, ebben az évben pedig egyáltalán nem játszott - tavaly nem a tüdejében, hanem a vádlijában találtak vérrögöket az orvosok, amik elvileg azóta eltűntek, de nem kapott engedélyt a Heat orvosaitól a játékra a véralvadásgátlók miatt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus