35 éves Dwyane Wade

35 esztendős lett a Miami Heat ikonja és a Chicago Bulls jelenlegi dobóhátvédje, Dwyane Wade. Kevin Durant 3 éve dobta karriercsúcsát mostani csapatának, Jerry West 55 éve szórta 63 pontos egyéni csúcsát, LeBron pedig 4 éve érte el a 20.000 pontot.

 

A Miami Heat franchise legnagyobb ikonja, Dwyane Wade ma ünnepli 35. születésnapját. A 2003-as drafton az ötödik helyen kelt el a Marquette csillaga, aki szinte azonnal jelezte, mekkora húzás volt kiválasztása - 24.1 pontot, 6.8 gólpasszt és 5.2 pattanót átlagolva már második évében All-Star lett (mint azóta minden egyes idényben), és beválasztották az All-NBA második csapatába is. Sokáig nem váratott magára a legnagyobb siker sem: 2006-ban szinte egyedül fordította meg a Dallas Mavericks elleni nagydöntőt, nem meglepő módon ő lett a döntő legértékesebb játékosa.

Csapatszinten jó ideig nem jöttek össze ilyen szinten a dolgai, egyéni legjobb évei azonban csak ezt követően érkeztek. 2008/09-ben 30.2-es átlaggal ő lett a liga pontkirálya (7.5 gólpassz, 5.0 pattanó voltak még a mutatói), életében először beválasztották a második legjobban védekező ötösbe, illetve az All-NBA első csapatába is. 2009/10-ben ő lett az All-Star gála MVP-je, valamint újfent ott volt az All-NBA első és az All-Defensive második csapatokban.

2010-ben aztán jött a Decision és LeBron James is vele együtt. Wade az első évben kifejezetten jó, a korábbiakhoz hasonló (25.5 pont, 4.6 gólpassz, 6.4 pattanó) teljesítményt nyújtott, és egészséges is tudott lenni a teljes szezon folyamán - igaz, a döntőben kikaptak a Dallastól ezúttal, ő pedig már "csak" a második All-NBA ötösbe fért be az idény végén. Ezt követően pedig térdsérülései egyre inkább kínozták, 19-22 pontot átlagolt, három alapszakasz alatt összesen 74 meccset hagyott ki, és a PO-okban is rendre gondjai voltak azzal, hogy 100%-os állapotba kerüljön.

Ettől függetlenül nyert két bajnoki címet még (2012, 2013), két és fél éve pedig visszavette a franchise egyik vezérének szerepét - bár Chris Bosh-t nevezték meg az első számú embernek, Wade maradt továbbra is a csapat arca. Átlagai nagyjából ugyanazon a szinten maradtak, mint korábban, pontszerzési hatékonysága viszont rengeteget esett a korábbiakhoz képest (két éve 53.4%-os TS, tavaly 51.7%), a csapat azonban Hassan Whiteside felfedezésével és Goran Dragic megszerzésével újra ott volt a keleti PO-ban, a második körben estek ki a Toronto Raptors ellen.

Tavaly nyáron sokadjára ment a huzavona Pat Riley-val a fizetéséről, és végül úgy döntött, hogy a Chicago Bullsnál folytatja karrierjét. Ebben az idényben szinte teljes mértékben ugyanazt hozza eddig, amit az előző szezonban (18.9 pont, 4.1 pattanó, 3.9 gólpassz, de csak 51.1% TS). Isten éltesse sokáig!


Három évvel ezelőtt, 2014. január 17-én találkozott egymással az Oklahoma City Thunder és a Golden State Warriors - a hazaiak 127-121 arányban nyertek egy kifejezetten szórakoztató mérkőzésen. Az összecsapás azonban nemcsak a végeredményről, a ponterős kosárlabdáról marad emlékezetes, hanem arról is, hogy Kevin Durant ekkor dobta karriercsúcsát volt csapata színeiben jelenlegi együttesének - 54 ponttal zárt (19/28 mezőny, 5/9 tripla, 11/13 büntető) 6 gólpassz, 4 pattanó, 2 szerzett labda, 1 blokk és 5 eladott labda mellett.


55 évvel ezelőtt a Los Angeles Lakers a New York Knickset fogadta. Az aranysárga-lilák 129-121-re győztek, a "logó", Jerry West pedig karrierje legjobb estéjét produkálta, ugyanis 63 pontot szerzett az összecsapáson, ami a karriercsúcsa. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon Wilt Chamberlain a Philadelphia Warriorsnél 62 egységig jutott - ebben az idényben és főleg ebben a pár hónapban nem sokszor fordult elő, hogy valaki többet dobjon adott napon nála, ez sikerült ekkor Westnek.


Tegnap pedig még egy évfordulót ültünk - négy éve, 2013. január 16-án érte el LeBron James a 20.000 pontot, a liga történetének legfiatalabb játékosaként. James a Golden State Warriors elleni 92-75-ös győzelem alkalmával 28 évesen és 17 naposan jutott el eddig a mérföldkőig, Kobe Bryant (29 év, 122 nap) rekordját adta át a múltnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus