36 éves LaMarcus Aldridge, 98 lenne Alex Hannum

A nemrég visszavonult korábbi All-Star mellett a Suns történetének egyik meghatározó játékosa, Alvan Adams is ünnepel - 98 éve született az az edző, aki miatt nem lett 13-szoros bajnok Bill Russell.

1985. július 19-én született, tehát 36. születésnapját ünnepli LaMarcus Aldridge. A 2006-os draft második helyén választotta a Chicago Bulls, de rögtön elcserélték egy 2007-es második körössel együtt a Portland Blazershez Tyrus Thomasért és Viktor Khryapáért - a liga történetének egyik legegyoldalúbb cseréje lett ez később.

Kilenc szezont játszott az oregoniaknál: az elsőben még többnyire csereként számoltak vele, aztán azonban stabil kezdője, Brandon Roy visszavonulása után pedig (az egyik) vezére volt a gárdának Damian Lillard mellett. Előbb 18 pont és 8 pattanó körül átlagolt, ezt emelte a negyedik éve után 22 pont és 9 pattanó közelébe, 2013/14-ben pedig már 23.2 pontot és 11.1 pattanót tett a közösbe fellépésenként. 2012 és 2015 között mind a négyszer ott volt az All-Star gálán, és mind a négy idényben a pontlista legjobb 10 helyezettje között végzett. 2010/11-ben és 2013/14-ben az All-NBA harmadik csapatába választották, 2014/15-ben pedig az All-NBA második ötösében kapott helyet.

Öt éve már annak, hogy csapatot váltott: elhagyta a Blazerst, a Spurshöz igazolt, ahol első szezonjában az All-NBA harmadik csapatába került be, és az All-Star gálára is meghívták. A Tim Duncan utáni éra vezéralakjának szánták a texasiaknál Kawhi Leonarddel együtt, de már az első texasi éve után felröppentek pletykák, hogy távozna, mert nem erre számított - statisztikái visszaestek, látszólag nem igazán sikerült beilleszkednie, illetve megszoknia a némileg kisebb szerepet. Egy gyengébb év következett számára, amiben sem az All-Star gálára nem vitték el, sem All-NBA csapatba nem került be - 17.3 pontjánál és 7.3 pattanójánál csak újoncként hozott gyengébb számokat.

2017-ben aztán Gregg Popovich volt az, aki váltott: nagyobb hangsúlyt fektetett Aldridge-re, aki a Leonardöt szinte teljes mértékben nélkülöző együttes első számú embere lett: All-Star meghívás, All-NBA második csapatba jelölés, illetve jó statisztikák (23.1 pont, 8.5 pattanó) voltak ennek az eredményei. Más kérdés, hogy a Spurs Leonard nélkül első körös PO-csapat lett a 2017/18-as, illetve az azt követő idényben is, hiába volt továbbra is jó LMA (21.3 pont, 9.2 pattanó) - 2019 januárjában még új karriercsúcsot is felállított 56 ponttal. A 2019-20-as évadban elérte a 8000 lepattanót, de a szezon nem róla a Spursről szólt, a San Antonio zsinórban 22 évnyi rájátszás után lemaradt az "utószezonról", Aldridge-nak pedig a pandémia alatt meg kell műteni a vállát. 

Az idei szezonban a Spursben már nem is nagyon kapott lehetőséget, megengedték neki, hogy tárgyaljon bajnokesélyes csapatokkal, majd március 25-én ki is vásárolták. Április elsején be is mutatkozott a Netsben, de április 15-én mindenki megdöbbenésére bejelentette, hogy súlyos szívritmuszavar jelentkezett nála, ezért azonnal vissza kell vonulnia. Az alapszakaszban 19 951 pontot és 8478 lepattanót jegyzett, 1029 alapszakasz- és 72 playoff-meccsen léphetett pályára, összesen hétszer hívták meg az All-Star Gálára, ötször választották be az Év Második vagy Harmadik Ötösébe 2011 és 2018 között. 

A Phoenix Suns egykori centere, Alvan Adams is ünnepel, ő a 67. születésnapját. Az Oklahoma Egyetem legendájaként érkezett az NBA-be az 1975-ös draft 1/4-eseként, és első évében majdnem mindent besöpört: 19.0 pontos, 9.1 pattanós, 5.6 gólpasszos, 1.5 szerzett labdás és 1.5 blokkos átlagaival az Év Újonca lett, meghívták az All-Star gálára, az arizonai alakulatot pedig a döntőbe vezette, ahol csak 4-2 arányban kapott ki a Boston Celticstől.

Más kérdés, hogy ez volt Adams legjobb szezonja statisztikailag és eredményekben is: soha többé nem volt All-Star, és bár volt még két 18 pontos idénye, inkább 14-15 pont környékén átlagolt első öt évében 8-9, majd utána már csak 4-7 pattanóval együtt. Hogy mennyire sokoldalú kosaras volt azért, azt jól mutatja, hogy 1977-ben volt egy 47 pontos, 18 pattanós, 12 gólpasszos tripla-duplája - 46 pontos, 16 pattanós tripla-duplája rajta kívül csak Elgin Baylornak, Wilt Chamberlainnek, Russell Westbrooknak és Vince Carternek van.

Teljes pályafutását a Sunsnál töltötte, amely 1985-ig szinte mindig ott volt a PO-ban - a fináléba már nem került be karrierje alatt a Phoenix, de két nyugati döntőben még szerepeltek Adams vezetésével. 1988-ban vonult vissza - jelenlegi is ő a franchise csúcstartója a játszott meccseket és perceket, a lepattanókat és a szerzett labdákat figyelembe véve, gólpasszokban harmadik, blokkokban negyedik.

Nem távolodott el a klubtól: jelenleg a Talking Stick Resort Arenáért felelős menedzsment egyik vezetője. Isten éltesse sokáig őt és Aldridge-ot is!

98 évvel ezelőtt született Alex Hannum - ő volt az az edző, akinek a csapatai le tudták győzni a Bill Russell-féle Boston Celticset. Róla hosszabban is írtunk három évvel ezelőtt - 2002 óta nincs közöttünk, Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus