37 éves Jordan 63 pontos PO-rekordja

37 évvel ezelőtt dobta 63 pontos, azóta is fennálló PO-rekordját Michael Jordan - Allen Iverson 55 ponttal terhelte meg a Hornets gyűrűjét 20 évvel ezelőtt - 52 éves Allan Houston, Danny Granger 40.

1986. április 20-án találkozott egymással az első kiemelt Boston Celtics és a keleti nyolcadik helyen rangsorolt Chicago Bulls. A Celtics a korszak legjobb csapataként érkezett a találkozóra, hiszen '84-es bajnoki címe után 1985-ben a döntőben kapott csak ki a Los Angeles Lakerstől, ebben az idényben pedig 67-15-ös alapszakasz után végül bajnok lett - minden idők egyik legjobb csapataként tartják számon ezt a gárdát.

Ezen az estén, az első kör második összecsapásán azonban annak ellenére sem ők voltak a középpontban, hogy kétszeri hosszabbítás után 135-131-re nyerni tudtak - végül 3-0-lal mentek tovább. A Bullsnál ugyanis Michael Jordan 53 perc játék alatt 63 pontot szerzett - ez mind a mai napig PO-rekord a liga történetében. A Chicago legendája 22/41-es mezőny, illetve 19/21-es büntetőmutatóval érte el ezt a teljesítményt - emellett volt 6 gólpassza, 5 pattanója, 3 szerzett labdája, 2 blokkja és 4 eladott labdája is.

A mérkőzés érdekessége, hogy a Spurs korábbi legendája, George Gervin utoljára lépett pályára az NBA-ben: Jordan csapattársaként öt percet kapott a szezon végén visszavonuló négyszeres pontkirály. 

 

Április 20-hoz még egy nagy teljesítmény tartozik, méghozzá 2003-ból, amikor a rájátszás első körének első meccsén a negyedik kiemelt Philadelphia Sixers az ötödik New Orleans Hornetset fogadta. A Baron Davis, Jamaal Magloire-féle Hornets a két évvel korábbi döntőssel csapott össze, amelyből azért ekkorra már hiányzott többek között Dikembe Mutombo. A reflektorfénybe természetesen Allen Iverson került, aki végül 55 pontig jutott nagyon hatékony dobóteljesítménnyel: 21/32 mezőny, 3/5 tripla, 10/11 büntető - ez Iverson PO-karriercsúcsa.

A Philly ezt a meccset is hozta 98-90-re, majd végül 4-2-vel továbbment, hogy aztán a következő körben ugyanilyen arányban maradjon alul a Detroit Pistonsszal szemben.

 

Van két All-Star születésnaposunk is. Az Indiana Pacers egykori sztárja, Danny Granger 40 esztendős. Mint ismert, a 2000-es évek végén két 25 pont körüli szezonja is volt a kiscsatárnak, egyszer hívták meg az AS-gálára, 2008/09-ben, amikor az Év Legtöbbet Fejlődött Játékosa lett (25.8 pont, 5.1 pattanó, 2.7 gólpassz). Aztán ahogy a Pacers erősödött, Granger egyéni számai úgy estek vissza - emellett rengeteg térdsérülése volt, állandóan ki kellett hagynia meccseket, végül Paul George teljesen kiszorította eredeti szerepköréből.

Elkerült a Clippershez, játszott Miamiban, utána azonban már sehol nem lépett pályára, hiába került bele több cserébe is. Jelenleg a CBS Sports szakértőjeként dolgozik.

 

Az idősebbek viszont jobban emlékezhetnek Allan Houstonra, aki 52. születésnapját ünnepli a mai napon. Houston az 1999-es nagydöntős New York Knicks egyik meghatározó alakja volt, 2000-ben és 2001-ben volt All-Star, és minden idők egyik legjobb shootereként tartják számon. Még a Pistons draftolta 1993-ban az első kör 11 helyén, az autóvárosiaktól pedig közel 20 pontos játékosként igazolt át a Knickshez 1996-ban. Pályafutása egészen 2003-ig töretlen volt, ahogy írtuk, csapatsikerekek és egyéni elismerései is megvoltak. Ezt követően sajnos őt is "megették" a sérülések, 2004/05-ben már csak 20 meccset bírt, és 11 pontra esett vissza pontátlaga.

2005-ben új kollektív szerződést kötött a liga és a Játékosok Szakszervezete, és a két fél megállapodott egy amnesztia lehetőségben - ezt Allan Houston-szabálynak nevezték el, tekintve hogy nagy része volt abban, hogy bekerült ez a pont is. Houstonnak ugyanis ekkor még 2 év és 40 millió dollár volt hátra a szerződéséből - ettől megszabadulhatott a Knicks úgy, hogy nem nyomta már a sapkát, igaz, ezt a pénzt utána még rosszabbul költötte el Isiah Thomas. Soha többet nem lépett pályára a ligában, de 2008-ban felvették a Knickshez, azóta is a vezetőségben dolgozik. Isten éltesse mindkettejüket!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus