39 éves Z-Bo, 4 éve hunyt el Nate Thurmond

A decemberben visszavonuló magasember közeledik a 40-hez - a Warriors legendája négy éve nincs közöttünk - Brandon Jennings történelmet írt 12 éve.

1981. július 16-án született, 40. születésnapját ünnepli a 2019 decemberében visszavonult Zach Randolph, akinek a pályafutását két jól elkülöníthető részre lehet bontani. A 2001-es draft 1/19-es pickjével a Portland TrailBlazershez került. Első évében még alig kapott szerepet, a másodikban már kicsivel többet, 2003/04-re viszont 38 perces játékos lett az átalakulóban lévő oregoni együttesnél - 20.1 pontot és 10.5 pattanót átlagolt, ezzel megnyerte a Legtöbbet Fejlődött Játékos díját. Ezt követően gyorsan alá is írtak vele 6 évre 84 millió dollárért...

A Portland azonban a 90-es évek végének két nyugati döntője, valamint a 2000-es elején elért három PO után egyetlen egyszer sem tudott rájátszásba kerülni az ő vezetésével. Hiába volt végig 20/10 körüli kosaras, úgy tűnt, nem lehet rá sikeres csapatot építeni, a JailBlazers stílust viszont vitte tovább, rendszeresen gondok voltak a magatartásával. Ezeket a stigmákat a New York Knicksnél sem tudta levetkőzni, ahova 2007 nyarán került Steve Francis maradványaiért és Channing Frye-ért - ugyanazok az átlagok, ugyanolyan gyenge csapateredményesség. Másfél év után a Los Angeles Clippershez passzolták Cuttino Mobley-ért és Tim Thomasért, majd 2009 nyarán újra csapatot kellett váltania: Quentin Richardsonért cserébe a Memphis Grizzlieshez került.

Memphisben aztán egy teljesen más oldalát ismerhettük meg - sokkal kevesebb balhéja volt, két évig még tartott 20/12-es mutatója mellett pedig viselkedésével, hozzáállásával is a Grizzlies vezére lett, a Grit&Grind stílus egyik legjelesebb képviselője volt még a csapaton belül is. 2009/10-ben és három évvel később is All-Star lett, 2010/11-ben pedig bekerült az All-NBA harmadik ötösébe. Elismertsége jelentősen megugrott ebben az időszakban, amiben az is nagy segítségére volt, hogy Grizzlies az első évében még nem volt PO-csapat, utána viszont 2016/17-ig végig - pont eddig játszott az együttesnél Z-Bo. Háromszor kört is ment a gárda, egyszer még a nyugati döntőbe is bejutott, az erőcsatár pedig rendszeresen nagyot játszott a legfontosabb meccseken is.

2017-ben a Grizzlies történetének egyik legjobb és legfontosabb játékosaként távozott, a Sacramento Kingshez írt alá. 2017/18-ban még a Kingsnél is 14.5 pontot és 6.7 pattanót átlagolt, a következő idényben viszont már pályára sem lépett. Tavaly februárban a Dallas Maverickshez továbbították Harrison Barnesért cserébe, a Mavs azonnal kitette keretéből, és miután senkivel nem írt alá a nyáron, 2019 decemberében bejelentette visszavonulását a palánk alatti fizikalitásáról híres erőcsatár. Márciusban aztán jött az újabb bejelentés: a BIG3-ben játszott volna a Trilogy színeiben, de mivel a BIG3 idényt is törölték a koronavírus miatt, így ez egyelőre nem valósult meg. Isten éltesse sokáig!

 

Egy legendával szegényebbek lettünk július 16-án: négy esztendővel ezelőtt, 74 éves korában hunyt el a Golden State Warriors történetének egyik legjobb kosarasa, Nate Thurmond. Pályafutásáról és a nevéhez fűződő első hivatalos quadruple-dupláról október közepén írtunk már. Isten nyugosztalja!

 

A végére pedig Brandon Jennings maradt, aki 12 évvel ezelőtt történelmet írt: 2008. július 16-án írt alá a Virtus Romához, így az első amerikai játékos volt, aki a középiskola befejezését követően rögtön egy európai profi csapathoz szerződött.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus