44 éves Paul Pierce, Doc Rivers kerek 60

44. születésnapját ünnepli a Celtics ikonja, egykori vezetőedzője 60 esztendős lett - a Pacers ex-sztárja, Jermaine O'Neal 43 éves - MJ chicagói elődje, Reggie Theus 64. életévét tölti a mai napon - 99 esztendős lenne a Knicks egyik legendája, Nat Clifton.

A ma 44 éves "The Truth", Paul Pierce a Boston Celtics ikonja, pályafutása a szemünk előtt zajlott - az 1998-as draft 1/10-es választottja 2013 nyarán, az újjáépítés keretein belül, egy cserével került át a Brooklyn Netshez (Kevin Garnett-tel együtt), 2014-ben a Washington Wizardshoz igazolt, egy évre rá pedig újfent csapatot váltott, hiszen a Los Angeles Clippers játékosa lett - majd 2017 nyarán egynapos szerződéssel visszaigazolt Bostonba és így hivatalosan onnan vonult vissza. 

Pierce a Celtics-franchise korszakos egyénisége a Bostonban lehúzott 15 évével, valamint a 2008-as bajnoki címmel, amiben vezérszerepet vállalt - abban a szezonban ő lett a döntő MVP-je. 10 All-Star gálája (2002-2006, 2008-2012), egy All-NBA második (2008/09) és három harmadik (2001/02, 2002/03, 2007/08) csapattagsága van emellett. Ő a Larry Bird utáni korszak eddigi legmeghatározóbb Celtics kosarasa, aki sok jót és rosszat is megélt az együttessel - túlélt egy súlyos késeléses támadást, "feltámadt" a Wheelchair Game-en, de a színes esetek mellett a Boston gazdag történetének második legtöbb dobott pontjával és második legjobb pontátlagával büszkélkedhet John Havlicek, illetve Bird mögött.

34-es mezszámát 2018 februárjában vonultatta vissza a Boston, 2021-ben pedig vita nélkül választották be a Hall of Fame-be be. 2017-es visszavonulása után az ESPN-nél lett szakértő, a The Jump című műsor állandó vendége, más kérdés, hogy televíziós személyiségként inkább a nagyotmondásáról lett híres - 2021 áprilisában is hozta a formáját, egy botrányos "vetkőzős-pókeres" Instagram-videó után meg is köszönték a munkáját a sportcsatornánál. 

 

Nála mindössze egy évvel fiatalabb a ligába Pierce-nél két évvel korábban kerülő, 43 éves Jermaine O'Neal. Andrew Bynumig ő volt minden idők legfiatalabb NBA-játékosa, aki  pályára lépett az NBA-ben, de legemlékezetesebb időszaka nem az őt draftoló Portland Trail Blazershez, hanem az Indana Pacershez köthető 2000 és 2008 között, amikor a csapat franchise playerének számított - hatszor az All-Star gálára is meghívták (2002-2007), abszolút a ligaelithez tartozott. Második indianai évében, 2001/02-ben a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak választották, egyszer ő is ott volt az All-NBA második csapatában (2003/04), kétszer pedig a harmadikban.

Benne volt a híres detroiti verekedésben - a főszereplők közül ő kapta a legkisebb, 25 meccses büntetést -, a sérülések pedig tönkretették annak a lehetőségét, hogy ezt követően komoly, meghatározó játékos lehessen csapataiban. Több helyen is megfordult ezt követően, Torontóban, Miamiban, a Bostonnál és a Phoenixnél is játszott, 2013/14-ben viszont meglepően hasznos tagja volt a Golden State Warriorsnak, főleg védekezésben.

2014-ben láthattuk utoljára a pályán, és bár hivatalosan jó ideig nem vonult vissza, most már biztos, hogy befejezte profi pályafutását.

 

Doc Rivers is ma ünnepli születésnapját, immáron a 60-at. Rivers anno az Atlanta Hawks játékosaként hagyott nyomot először a ligán, a 80-as évek Dominique Wilkins fémjelezte Atlantájának volt ő a kezdő irányítója. 1986/87-ben 12.8 pont mellett kereken 10 gólpasszt átlagolt, egy évvel később pedig az All-Star gálára is meghívták. 3866 gólpasszal a mai napig ő a csúcstartó a Hawksnál ebben a kategóriában.

Vezetőedzőként Orlandóban kezdett, de a Magicnél nagyon sok sérülés hátráltatta általában csapatait, így csak részsikereket érhetett el - 2000-ben például az Év Edzőjének választották, miután 41-41-et hozott a lesajnált floridai gárdával, és majdnem bejutott a PO-ba. 2004-ben ment át Bostonba, és a kezdeti nehézségeket követően 2008-ban Pierce-szel együtt felért a csúcsra. A folyamatos sérülések miatt a Celtics nem tudott több végső sikert elérni, sőt, döntőbe is csak egyszer jutott a csapat - 2010-ben a Los Angeles Lakers visszavágott a Celticsnek a 2008-as fináléért.

2013-ban a Los Angeles Clippershez "cserélték", ahol 2015 nyarán csatlakozott hozzá Pierce, hogy meglegyen az újabb gyűrű mindkettejüknek. Ez nem sikerült nekik, és úgy tűnt, a Clippers teljesen szétesik - Chris Paul 2017-ben, Blake Griffin aztán az idény közben, DeAndre Jordan pedig 2018 nyarán került el a gárdától, így egy teljesen új keretnek kellett fazont szabnia Riversnek. 2018 nyarán elvesztette az elnöki pozícióját, ám trénerként továbbra is számított rá a gárda. A 2018/19-es idényben egy kevésbé markáns kerettel megint bizonyított, a 2019-20-as szezon azonban az állásába került, miután a nyugati döntőbe sem tudott bekerülni Kawhi Leonard és Paul George fémjelezte csapatával.

A kiesést követően nem sokkal menesztették, ő azonban három nap alatt új klubot talált magának: a Philadelphia Sixerst vette át. Az alapszakaszban itt is remekül működött a Philly, a playoffban viszont ez a csapata is könnyűnek találtatott, Ben Simmons miatt pedig egyelőre bizonytalan, mit hoz a jövő...

 

Szintén ma ünnepel a 64. életévét betöltő Reggie Theus, aki többek között arról ismert, hogy Michael Jordan előtt ő volt a Bulls sztárhátvédje. Öt és fél évig játszott a Chicago Bullsban, 1981-ben és 1983-ban az All-Starra is meghívták, de a vezetőedző Kevin Loughery nem kedvelte és 1984 februárjában elcseréltette. Nem volt jó döntés a közönségkedvencet elpasszolni, négy és fél esztendőt húzott le a Kingsnél (előbb Kansas City-ben, aztán Sacramentóban), majd egy-egy évet eltöltött még Atlantában, Orlandóban és New Jersey-ben, mindvégig magas szinten teljesítve - 1991-ben otthagyta az NBA-t, 1992-ben pedig befejezte a profi kosárlabdázást.

Theus azon kevesek közé tartozik, akik egyrészt minimális sérüléssel, nagyon kiegyensúlyozottan hozták magukat egész pályafutásuk alatt (több, mint 19 ezer pontot szerzett), másrészt azt is tudta, hogy mikor kell abbahagyni - utolsó két szezonjában is 18.9 és 18.6 pontot rakott a közösbe meccsenként, karrierátlaga 18.5 volt, úgyhogy gyakorlatilag akkor fejezte be, mikor még tudta hozni azt a szintet, amit tőle egész pályafutása során megszoktak a ligában. Edző lett, egy évig a Sacramento Kingst is irányította 2007/08-ban, most pedig egy NCAA első divíziójában játszó, az egyik legrégebbi afro-amerikaiaknak nyílt egyetem, a Bethune-Cookman gárdáját edzi. Isten éltesse mindannyiukat!

 

Egy valakiről meg kell még emlékeznünk: 99 esztendős lenne Nat "Sweetwater" Clifton, aki az egyik első afroamerikai játékos volt az NBA-ben. Az akkor már 27 éves Clifton 1950-ben mutatkozott be a ligában három évnyi Harlem Globetrotters után. 1958-ig kosarazott az NBA-ben, és utolsó évét leszámítva a New York Knicks játékosa volt. Három bukott döntője is volt a Knicksszel első három évében, majd a csapat gyengébb lett - ő azonban 1957-ben eljutott az All-Star gálára. A Detroit Pistonshoz cserélték a nyár folyamán, onnan vonult vissza 1958-ban. Karrierje alatt is rengeteget tett a közösségért, több díjat is elneveztek róla - 1990-ben hunyt el. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus