46 éves az első hivatalos quadruple-double

46 évvel ezelőtt Nate Thurmond négy fő statisztikai kategóriában is kétszámjegyű teljesítményt ért el - hivatalosan ekkor fordult ez elő először a liga történetében.

46 esztendővel ezelőtt, 1974. október 18-án jegyezték az NBA történetének első quadruple-double-jét, amelyet Nate Thurmond ért el a Chicago Bulls játékosaként az Atlanta Hawks elleni, hosszabbításba torkolló szezonnyitón. A kiváló center 45 perc alatt 22 pontot, 14 pattanót, 13 gólpasszt és 12 blokkot jegyzett az összecsapáson, amelyet végül 120-115-re nyert csapata.

Mint ismert, összesen négy ilyen hivatalos quadruple-double-t tartanak számon a ligában - a következőre 12 esztendőt kellett várni (Alvin Robertson volt akkor az "elkövető"). Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a labdaszerzéseket és a blokkokat csak az 1973/74-es idény kezdetétől számolja a liga. Korábban Jerry West, Wilt Chamberlain és Oscar Robertson is értek el ilyen teljesítményt, de nem hivatalosan - sőt, Wiltnek a hírek szerint volt quintuple-duplája is, azaz mind az öt fő kategóriában (pont, pattanó, gólpassz, blokk, szerzett labda) kétszámjegyű teljesítményt ért el egy meccsen.

Thurmond azt nyilatkozta, hogy azért olyan nehéz quadruple-duplát elérni, mert a pálya mindkét oldalán úgy kell dominálni, hogy közben nem lehet önző az ember, plusz kipontozódás nélkül kell megpróbálni blokkolni minden dobást és lepattanózni. A pontokkal, pattanókkal és a gólpasszokkal sokaknak nem volt gondja Thurmond szerint, de a védekezés, a labdaszerzések és a blokkok nem mentek ilyen szinten szinte senkinek.

Róla annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy bár nem nagyon beszélnek róla, de a liga történetének egyik legjobb centere volt, aki valószínűleg a blokklista élmezőnyében lenne valahol, ha nem csak 1973-ban kezdik el ezt vezetni, hanem már legalább 1963-tól kezdve, profi karrierjének kezdetekor. A San Francisco Warriors 1/3-asaként játszott egy évet Chamberlain mellett, majd az ő helyét vette át ötös poszton. 11 évet töltött a csapatnál, ahol 7-szer volt All-Star, kétszer volt az All-Defensive első, háromszor pedig a második csapat tagja, és 17.4 pontot, valamint 16.9 pattanót átlagolt itt.

Pont 1974 nyarán cserélték el Chicagóba Clifford Ray-ért és egy 1975-ös első körös draftjogért cserébe (ezen egyébként Kobe Bryant édesapját, Joe Bryantet húzták). Thurmond bemutatkozása tehát emlékezetesre sikeredett, az őt elcserélő Warriors pedig ebben a szezonban, 1975-ben lett bajnok. 2016 júliusában hunyt el, Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus