48 éves Chris Webber

A Sacramento Kings történetének egyik legjobb játékosa, Chris Webber ünnepel - két éve 329 pontot és négy ráadást hozott a Hawks-Bulls - 15 éve döntött negatív rekordot a Hornets.

C-Webb karrierjéről négy éve már írtunk:

Webber egyetemi karrierje is legendás volt már, hiszen az 1991-ben összeálló Michigan Wolverines, a Fab Five néven elhíresült gárda oszlopa volt. A rajta kívül többek között Juwan Howard és Jalen Rose nevével fémjelzett együttes két NCAA nagydöntőt játszott, mindkettőt elbukta, a másodikat ráadásul Webber legendás hibájával: 73-71-re vezetett ellenük a North Carolina, ő pedig 11 másodperccel a vége előtt időt kért. A baj az volt, hogy nem volt már időkérése csapatának, így technikait kaptak, ami végül le is zárta a meccs érdemi részét.

Még egy komoly szégyenfolt esett egyetemi karrierjén: 200.000 dollárt fogadott el, miközben ezt az NCAA szabályai szigorúan tiltják, ezért elvették két év alatt nyert egyéni díjait.

A Fab Five-ról készült ESPN 30 for 30 részt ezen a linken megnézhetitek!

Ettől függetlenül is az 1993-as draft 1/1-eseként kelt el. Ez a történet is legenda lett azóta: az Orlando Magic 1992 után a következő évben is "bemákolta" az első választás jogát. Shaquille O'Neal mellé azonban nem akarták odavinni Webbert, ezért Anfernee "Penny" Hardawayért és három első körös cetliért elcserélték a Golden State Warriorshöz.

Itteni karrierje sem volt makulátlan. Bár első évében azonnal az év újonca lett, Don Nelson vezetőedzővel nagyon nem jött ki, mert a tréner folyamatosan centerben, ráadásul a festékben akarta játszatni a különleges passzolási képességekkel megáldott, sokoldalú magasembert. Az ellentétek olyan komolyak voltak a játékos és az edző között, hogy Webber kilépett szerződéséből, és megmondta, hogy nem akar a Warriorsnél játszani, ezért a Golden State sign-and-trade keretein belül a Washingtonhoz küldte Tom Gugliottáért és három első körös draftjogért cserébe.

Washingtonban töltött négy éve már csendesebben alakult. 1996/97-ben 20 pont és 10 pattanó fölött átlagolt, meghívták az All-Star gálára is. Itt töltött ideje azonban csak átmeneti időszaknak minősült karrierjében. Az 1998/99-es lockout alatt ugyanis a Wizards elcserélte őt a Sacramento Kingshez a kaliforniaiak legendás dobóhátvédjére, Mitch Richmondra, illetve Otis Thorpe-ra.

Webber igazi sztár a Kingsben lett. Ugyanebben az esztendőben érkezett az együtteshez a két szerb, Vlade Divac és Peja Stojakovic, illetve ebben az esztendőben drafolták Jason Williamst is, segítségükkel, illetve Rick Adelman vezetésével pedig a Sacramento legszebb éveit élte - egy nyugati döntőt tudtak azonban csak felmutatni, tovább nem jutottak a PO-ban.

Az erőcsatár az első öt itt töltött évében bekerült az All-NBA első, második vagy harmadik csapatába, 1999/2000, illetve a 2002/03 között pedig az All-Star gálára is meghívták mind a négyszer.

2003-ban súlyos térdsérülést szenvedett, mely után már nem volt ugyanaz, mint régen. A 2004/05-ös szezon közben Philadelphiába cserélték, ahol volt még egy nagyon jó éve, de ezt követően már tényleg csak árnyéka volt önmagának. Detroitba került a 2006/07-es idényben, majd 2008 januárjában még aláírt egy szerződést első profi együtteséhez, a Golden State-hez, de mindössze 9 mérkőzést játszott mielőtt 2008 márciusában végleg visszavonult.

Webber azóta sem került le a képernyőről, hiszen az NBA TV egyik legelismertebb alakja lett, jelenleg is szakkommentátorként és stúdióbeli szakértőként tevékenykedik. Isten éltesse sokáig!

Egy pontgazdag és egy pontszegény meccs is kapcsolódik március elsejéhez. Két évvel ezelőtt, 2019. március 1-én az Atlanta Hawks a Chicago Bullst fogadta, és a felek 68 percig gyűrték egymást, csak a negyedik hosszabbításban dőlt el az összecsapás, amelyet végül 161-168-ra nyert a vendéggárda. A Bullsnál Zach LaVine (47), Otto Porter és Lauri Markkanen (31-31) érte el a 30 pontos határt, a túloldalon Trae Young jutott 49-ig. 

15 évvel ezelőtt a Katrina Hurrikán miatt akkor még NBA-csapat nélküli Oklahoma Cityben talált átmeneti otthonra a New Orleans Hornets, New Orleans/Oklahoma City Hornets néven lépett fel a Los Angeles Clippers otthonában. Az egyébként pozitív mérleggel álló Hornets a nagyszünetben még 51-47-re vezetett, a második félidőben viszont mindkét negyedben mindössze 8-8 pontot rakott fel a táblára, ami minden idők legrosszabb második félidei dobóteljesítménye a támadóidő 1954-es bevezetése óta. Pedig a harmadik negyed elején négy perc alatt megdobta a nyolc egységet az újonc Chris Paul vezette Hornets, 59-49-es előnyben álltak - utána viszont bedeszkázták számukra a gyűrűt, több, mint 12 percig pont nélkül maradtak, így a meccset végül a Clippers simán 89-67-re hozta.

Hozzá kell tenni, hogy az a Clippers a Lob City előtti korszak talán legerősebb gárdája volt Elton Branddel, Sam Cassell-lel, Corey Maggette-vel, Chris Kamannel és Cuttino Mobley-val, a playoffban 30 év után párharcot is nyert a franchise - a Hornets elleni meccsen viszont Maggette és Kaman nem játszott... A meccsről nem találtuk összefoglalót, így érdemes megnézni, hogy ezt leszámítva mit rakott össze az újonc CP3:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus