50 éves a Dream Team plusz 1-e

Tegnap ünnepelte 50. születésnapját a Dream Team egyetlen egyetemről beválogatott játékosa, Christian Laettner - mellette megemlékezünk Eddie Griffinre is, aki 12 éve nincs közöttünk.

Tegnap volt 50 éves Christian Laettner, akit sokan onnan ismerik, hogy a Dream Team egyetlen olyan tagja volt, aki az NCAA-ből érkezett - Laettner egyébként már az 1990-es világbajnokságon is szerepelt a nemzeti csapatban.

1992-ben a 3. helyen draftolta a Minnesota Timberwolves, és bár 1996-ban elcserélték Atlantába, a liga egyik megbízható, sokoldalú erőcsatára volt, aki 1997-ben az All-Staron is felléphetett. Minden adott volt, hogy egy szép karriert fusson be, azonban az 1998-ban pályafutásának íve megtört: Achilles-ín szakadást szenvedett, ami után már soha nem volt a régi. Megfordult Detroitban, Dallasban, Washingtonban még lehúzott 4 évet, és pályafutását Miamiban fejezte be 2005-ben - de sehol nem tudott már húzóemberré válni.

Mindezek miatt elsősorban NCAA-karrierje marad emlékezetes: 1991-ben és 1992-ben is bajnok lett a Duke-kal, rekordokat állított fel (legtöbb dobott pont, büntető, legtöbb meccs az NCAA Tournamenten) - és bár a rossznyelvek szerint Coach K (a Duke edzője és a Dream Team segédedzője) is kellett ahhoz, hogy az utolsó pillanatban ne Shaquille O'Neal, hanem ő kerüljön 1992-ben az utazó keretbe, Laettner minden idők egyik legeredményesebb egyetemi kosarasaként méltán pályázhatott erre a helyre.

Mindemellett minden idők legutáltabb NCAA játékosa volt az ESPN felmérése alapján, amiről aztán 30 for 30 dokumentumfilm is készült. Isten éltesse!

 

Másik főszereplőnk életútja sajnos nem volt ilyen egyenes. Eddie Griffin, a nagyon tehetséges, de súlyos magánéleti problémákkal küzdő erőcsatár-center 12 éve hunyt el autóbalesetben, mindössze 25 évesen. Az 1982-es születésű kosaras csak egyetlen évet játszott az NCAA-ben, de itt is volt problémája: összeverekedett egyik csapattársával.

Magatartásbeli gondjai ellenére a Houston Rockets a 7. helyen lecsapott a nagyember létére egészen fantasztikus csuklóval megáldott tehetségre a 2001-es drafton (technikailag a New Jersey választotta ki a drafton), aki az első évében be is került az Év Második Újoncötösébe. Ám már ekkor súlyos alkoholproblémákkal küszködött, és a Rockets 2003 decemberében el is küldte, miután edzéseket mulasztott, és lekéste a csapat repülőgépét.

Ezt követően leszerződött ugyan a Netshez, de 2004 nyaráig elvonókúrán volt. A Timberwolves 2004-05-re szerződtette, és jól is játszott, ami után a Wolves 2+1 éves szerződést kötött vele. Griffin élete azonban nem jutott egyenesbe: ittasan nekihajtott egy parkoló autónak, és folyamatosan problémák voltak vele, ami miatt a Wolves 2007 márciusában kitette a csapatból, nem hívta le szerződése utolsó évét.

2007. augusztus 17-én hajnalban nem vette figyelembe egy vasúti átkelő piros jelzését Houston környékén, és ráhajtott a sínekre. Az érkező vonat szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolta a kocsit, Griffin pedig bennégett. A Texasban megengedett véralkohol-szint több mint háromszorosát (26 ezrelék) mutatták ki a boncoláskor... Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus