55 éves Mitch Richmond, 51 éve vonult vissza Bill Russell

27 éve került a ligába Chris Webber és Penny Hardaway, napra pontosan 21 éve tartották az 1999-es draftot - 55 éves a Warriors és a Kings 90-es évekbeli sztárja, 95 lenne a Lakers egykori vezetőedzője - 51 éve jelentette be Bill Russell, hogy visszavonul.

Két draftot rendeztek június 30-án az NBA történetében. Az elsőt 1993-ban, amikor az Orlando Magic Chris Webbert választotta ki, de rögtön el is cserélte a Golden State Warriors által a harmadik helyen kihúzott Penny Hardaway-re - közöttük a második pick Shawn Bradley volt, akit a Philadelphia Sixers vitt el. Mögöttük olyan nevek találtak gazdára, mint Jamal Mashburn (1/4, Mavs), Isaiah Rider (1/5, Timberwolves), Vin Baker (1/8, Bucks), Allan Houston (1/11, Pistons), Sam Cassell (1/24, Rockets), Gheorghe Muresan (2/30, Bullets), Nick Van Exel (2/37, Lakers) és Bryon Russell (2/45, Jazz).

1999-ben Elton Brand volt az 1/1, a két three-peat után teljesen szétesett Chicago Bulls draftolta Steve Francis (Grizzlies) és Baron Davis (Hornets) előtt. Mint ismert, Francis addig-addig mondta, hogy ő bizony nem akar Vancouverben játszani, míg elcserélték a Houston Rocketshez a szezon kezdete előtt. Az első kör tele volt jobbnál jobb játékosokkal, mint Lamar Odom (1/4, Clippers), Wally Szczerbiak (1/6, Timberwolves), Rip Hamilton (1/7, Wizards), Andre Miller (1/8, Cavs), Shawn Marion (1/9, Suns), Jason Terry (1/10, Hawks), a draft napján Horace Grantre cserélt Corey Maggette (1/13, SuperSonics), Ron Artest (1/16, Bulls), James Posey (1/18, Nuggets) vagy Andrei Kirilenko (1/24, Jazz), a második kör végére pedig olyan klasszis jutott, mint Manu Ginobili (2/57, Spurs).

 

Két All-Star játékos is született június 30-án. Egyikük, Fred Schaus már nincs közöttünk: ő a Fort Wayne Pistonsnál volt AS még az 50-es évek legelején, később kitűnő edző lett egyetemi és NBA szinten is, négyszer járt a döntőben a 60-as években a Los Angeles Lakersszel - később GM-ként segített felépíteni az 1972-es bajnokcsapatot. 2010-ben, 84 esztendősen hunyt el - ma lenne 95 esztendős.

Nála valószínűleg ismertebb név Mitch Richmond, aki 55 éves lett a mai napon. Az 1988-as draft ötödik választottjaként került a Golden State Warriorshöz. A Run TMC felállás egyik alapköve volt, hiszen Tim Hardaway és Chris Mullin között ő volt az "M". Ettől, illetve a trió által játszott közönségcsalogató játéktól függetlenül mindössze három szezon erejéig boldogította az oaklandi drukkereket, az 1988/89-es évad legjobb újoncának válaszott dobóhátvédet 1991-ben Billy Owensért cserélte el a Golden State.

Sacramentóba került, ahol kiteljesedett: 7 szezont játszott itt, ebből hatszor beválasztották az All-Star gálára - 1995-ben a főmeccs MVP-je lett -, ötször ott volt az All-NBA második vagy harmadik csapatában, és mind a hét idényében legalább 21.9 pontot átlagolt. 1996-ban ott volt az olimpián a Dream Team III tagjaként. A Kings sokkal okosabban cserélte el, mint tette azt a Warriors: Chris Webberért került Washingtonba 1998 májusában. Itt töltött három idénye sem volt rossz, de látszott, hogy kezd lefelé ívelni pályafutása. 2001-ben aláírt a Los Angeles Lakershez, és itt fel is jutott a csúcsra, 2002-ben bajnoki címet ünnepelhetett az aranysárga-lila együttessel. 2-es számú mezét a Kings visszavonultatta. Isten éltesse sokáig!

Schaus mellett még egy elhunyt All-Starról kell megemlékeznünk: Darrall Imhoff 3 éve távozott közülünk. Isten nyugosztalja mindkettejüket!

 

A Boston Celtics számára is szomorú nap június 30-a, hiszen 51 évvel ezelőtt, 1959. június 30-án jelentette be minden idők legtöbb bajnoki címét nyerő NBA-játékosa, Bill Russell, hogy visszavonul az aktív kosárlabdázástól - edzőként is távozott a Celticstől, amellyel minden kapcsolatot megszakított.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus