59 éves Hakeem Olajuwon és Detlef Schrempf

Ma ünnepel minden idők (egyik) legjobb centere, Hakeem Olajuwon és az európai kosárlabdázás egyik úttörője, Detlef Schrempf is - 23 éve igazolta le a Bulls Dávid Kornélt.

59. születésnapját ünnepli ma a Houston Rockets legendája, Hakeem Olajuwon, akinek életéről három éve már írtunk.


Ugyanezen a napon született a német kosárlabdázás egyik legendája, Detlef Schrempf is, aki az első európaiak között volt, akik igazán komoly sikereket értek el az NBA-ben.

A kis Schrempf Leverkusenben nevelkedett, majd a középiskola utolsó évében került ki Amerikába, ahol csapatát bajnoki címig vezette 1981-ben. Ezt követően a Seattle-i Washington Egyetemre ment, ahol szintén komoly sikerekben volt része - egyénileg All-Pac 10 első, illetve All-America második ötösbe került, így nem volt akkora meglepetés, hogy az első kör 8. helyén elvitte őt a Dallas Mavericks. Texasban nem igazán tudott kibontakozni, nemúgy az Indiana Pacersnél, ahova az 1989/90-es idény deadline-jánál cserélte őt a Mavs Herb Williamsért és egy második körös pickért cserébe.

A német játékos Indianában nagyon fontos láncszem lett. 1990/91-ben és 1991/92-ben is ő lett az Év Hatodik Embere, egy évre rá pedig meghívták az All-Star gálára, pályafutása során először - ez akkor azért még többet jelentett, mint manapság. Schrempf olyan szinten sokoldalú játékos volt, hogy ő volt az egyetlen ebben az évben, aki Top25-ben végzett a ligában pontokban (19.1), pattanókban (9.5) és gólpasszokban (6.0) is. 1993. november 1-jén azonban tovább postázta őt a Pacers: Derrick McKey-ért és Gerald Paddióért a Seattle Supersonicshoz került, visszatért tehát egyetemi pályafutása színhelyére.

A Sonicsnál is jó évei voltak: 1996-ban nagydöntőzött a csapattal, 1994/95-ben és 1996/97-ben All-Star volt, előbbi idényben pedig beválasztották az All-NBA harmadik ötösébe. Hat évet töltött Seattle-ben, mielőtt a klub kitette volna keretéből - úgy, hogy játéka nem igazán kezdett hanyatlani, még 1998/99-ben is 15.0 pontos, 7.4 pattanós és 3.7 gólpasszos mutatói voltak közel 40%-os triplával. A Portland TrailBlazershez szerződött, az oregoniaknál azonban már jóval kisebb szerepe volt, gyengébb számokat is hozott, 2001-ben pedig visszavonult az európai kosárlabdázás egyik úttörője.

23 évvel ezelőtt, 1999. január 21-én nyílt meg az átigazolási piac a lockoutot követően, a Michael Jordant visszavonulás miatt (immár végleg) elveszítő Chicago Bulls pedig azonnal belecsapott a lecsóba. Elcserélték Steve Kerrt San Antonióba Chuck Personért és egy 2000-es elsőkörös pickért (amivel később Dalibor Bagaric-ot választották ki, a horvát-német center három évet játszott az NBA-ben), emellett felbontották Dennis Rodman, Jud Buechler, John Salley és Joe Kleine szerződését is. Emellett két új játékost is leigazoltak, Charles Jonest (a kombóhátvéd a következő két évet töltötte a Bullsnál), illetve Dávid Kornélt. A magyar válogatott magasembert korábban, 1997. október 1-én már leigazolta egyszer a csapat, de az edzőtábor-szerződés volt és egy hét után fel is bontották, ekkor viszont már rendes kontraktust kapott - mint ismert, hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa végül 109 összecsapáson szerepelt az NBA-ben a Bulls, a Cavaliers, a Raptors és a Pistons színeiben 1999 és 2001 között. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus