60 éves a Bucks kétszeres All-Starja

Az 1982/83-as idényben az Év Újoncának választott Terry Cummings fontos tagja volt a keleti elitbe tartozó Bucksnak a 80-as évek második felében.

1961. március 15-én született, tehát 60. születésnapját ünnepli a mai napon Terry Cummings. A 206 centis, atletikus és emellett képzett magasember 1982-ben jelentkezett az NBA draftra, miután három idényt töltött a DePaul Egyetemen, és a San Diego Clippers választotta ki az 1/2-es draftjoggal. Nem draftolt rosszul a Clippers, hiszen Cummings 23.7 pontot, 10.6 pattanót, 2.5 gólpasszt és 1.8 szerzett labdát átlagolt, amivel természetesen az Év Újonca lett.

Második idénye sem sikerült sokkal rosszabbul, ám a Los Angelesbe költöző franchise váltásra szánta el magát 1984 nyarán: Cummingsot, Craig Hodgest és Ricky Pierce-t a Milwaukee Buckshoz cserélte a Clippers, cserébe Marques Johnsont, Junior Bridgemant és Harvey Catchingset kapta.

A legnagyobb név Johnson volt ekkor, már négyszer volt All-Star, három évvel később azonban nyaksérülést szenvedett egy meccsen, ami véget vetett pályafutásának. Bridgeman 9 évet húzott le korábban Milwaukee-ban, és kifejezetten jó, 15 pont körüli padscorer volt, de már csak egy hasonló éve volt - összesen két évet töltött a Clippersnél, majd visszatért a Buckshoz, ahonnan 1987-ben visszavonult. Catchings világ életében cserecenter volt, míg a Buckshoz érkezőknél Hodges 10 pontos, tripladobásáról ismert kiegészítő lett a Milwaukee-ban, Pierce pedig 23 pontos, későbbi All-Star lett.

A legjobb játékos azonban egyértelműen Cummings volt az ezt követő években, hiszen 1990-ig 20-23 pont közötti szezonokat hozott. 5 évig szolgálta a Milwaukee-t, ami alatt kétszer, 1985-ben és utolsó évében, 1989-ben All-Starnak választották, előbbi szezonban az All-NBA második, utóbbiban pedig a harmadik ötösbe szavazták. A baj az volt, hogy a Bucks Cummings érkezése előtt három második kört, majd két konferencia-döntőt tudott felmutatni Sidney Moncrief vezetésével, ezek az eredmények pedig nem javultak - a Boston Celtics mellé fellépett a Detroit Pistons, és már bontogatta szárnyait a Chicago Bulls is.

Egy második körös, egy főcsoportdöntős, egy második körös, egy első körös és egy második körös búcsú jelentette a Milwaukee idényeinek végét Cummings ottléte alatt, így megint csapatok kellett váltania: Greg Andersonra és a 80-as évek második felének egyik, ha nem a legjobb perimétervédőjére, Alvin Robertsonra cserélték el a San Antonio Spurshöz.

Három jó szezonja volt a Larry Brown, majd Bob Bass vezette együttesnél, bár 1990/91-ben és 1991/92-ben már csak 17 pont körül átlagolt. 1992 nyarán azonban súlyos térdsérülést szenvedett, és innentől kezdve már leginkább csereként tudtak számolni vele - soha többet nem tudta túlszárnyalni a 10 pontos határt, de még 2000-ig az NBA-ben játszott. 1995-ben szabadügynökként visszatért Milwaukee-ba, játszott a Seattle Supersonicsnél, a Philadelphia Sixersnél, a New York Knicksnél, utolsó két évét pedig a Golden State Warriorsnál töltötte.

Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus