61 éves a 80-as évek végének egyik Jolly Jokere

61. születésnapját ünnepli az egyik hivatalos quadruple-dupla birtokosa, a labdaszerzések egykori királya, a Raptors első kosarának szerzője, Alvin Robertson.

Egy nagyon híres születésnaposunk van július 22-én, akinek azonban talán kevesebben ismerik a nevét, mint kellene: ő Alvin Robertson, aki 61 évvel ezelőtt született.

A híres 1984-es draft 1/7-es választottja volt az Arkansas Egyetem sztárja, aki tagja volt az 1984-es olimpiai bajnok amerikai együttesnek. John Stockton ugyan mögötte kelt el, de alapvetően jól választott a San Antonio. Első évében még többnyire csere volt, de már második szezonjában látszódott, hogy milyen sokoldalú kosaras: 17.0 pont, 6.3 pattanó, 5.5 gólpassz és 3.7 szerzett labda került a neve mellé - utóbbi máig fennálló NBA rekord. Természetesen nyerte is vele a kategóriát, All-Star is lett, és ő nyerte az első Legtöbbet Fejlődött Játékos díjat 1986-ban. Ugyancsak ehhez szezonhoz kapcsolódik, hogy 1986. február 18-án, a Phoenix Suns ellen 20 pontot, 11 pattanót, 10 gólpasszt és 10 szerzett labdát jegyzett - ez volt a liga történetének második hivatalos quadruple-duplája, az egyetlen, amit hátvéd ért el, és az egyetlen, amelyet nem blokkal, hanem szerzett labdával sikerült bárkinek megcsinálni.

A következő idényben nagyjából hasonló számokat hozott, 3.2 szerzett labdával (All-Time ötödik legjobb) megint nyerte a "labdalopásversenyt", és megint All-Star lett. Negyedik évére, 1987/88-ra 19.6 pontos és 6.8 gólpasszos dobóhátvéd lett, de 3.0 szerzett labda már nem volt elég a kategóriagyőzelemhez, Michael Jordan megelőzte 3.2-del. Ennek ellenére természetesen harmadik alkalommal is ott volt az All-Star főmeccsén, és úgy tűnt, a liga legnagyobb sztárjai közé emelkedhet.

1988/89-ben átlagai nagyjából szinten maradtak, a Spurs viszont váltásra szánta el magát: Greg Andersonnal és egy második körössel együtt a Milwaukee Buckshoz postázta Robertsont Terry Cummingsért és egy második körésért - csereértékét mutatja, hogy Cummings egy 23 pontos, 8 pattanós All-Star szezonból érkezett.

Milwaukee-ban kevesebbet játszott, így mutatói csökkentek, de 14 pontra, 6-7 pattanóra, 5.5 gólpasszra és 2.5-3.0 szerzett labdára így is jó volt az első két évében. 1990/91-ben megint meghívták az All-Star gálára, negyedjére és egyben utoljára, a szerzett labda kategóriában pedig megint ő végzett az élen 3.0-s átlaggal. 1992/93-ra azonban szinte teljesen szétment a háta: szezon közben a Detroithoz cserélték, majd 1993 novemberében a Denver Nuggetshez postázták, de a coloradóiaknál egy meccset sem játszott - a következő év októberében rakták ki a keretből.

Két évet hagyott ki, majd 1995/96-ban visszatért. Az újonc Toronto Raptorsnál még 9.3 pontot, 4.4 pattanót, 4.2 gólpasszt és 2.2 stealt jegyzett, de a szezon végén visszavonult. 2.71 szerzett labdás karrierátlaggal zárta pályafutását - ez máig fennálló rekord az NBA-ben.

Egyébként örökre részévé vált a Raptors történetének, mivel ő szerezte a franchise első pontjait - 1995. november 3-án a New Jersey Nets ellen rögtön a meccs elején beszórt egy triplát. 

Pályafutása során és utána többször is volt dolga a törvénnyel, általában családon belüli erőszak, testi sértés miatt - indulatkezelési problémái voltak, és erre egyébként a pályán is utaztak az ellenfelek, ezt Reggie Miller mondta el egy TV-adásban. Nem is volt túl rendezett a családi élete, két futó kapcsolatából született gyermeke is profi sportoló lett. Az 1993-ban született Elgin Cook 2017 óta Európában kosarazik, 2020-ban megnyerte csapatával a The Basketball Tournamentet (TBT), az 1985-ös születésű Tyrell Johnson pedig safety-ként az NFL-ben lépett pályára 46 meccsen 2008 és 2011 között. 

2010-ben belekeveredett egy másik botrányba is. Az akkori vádak szerint egy kiskorút elraboltak és prostitúcióra kényszerítettek társaival. 2015-ben ejtették ezeket a vádakat, de Robertson saját bevallása szerint mindent elveszített emiatt, teljesen tönkretette ez az ügy - később 2018-ban is meggyűlt a baja a törvénnyel, mivel megszegte egy védőőrizet szabályait. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus