62 éves a Bucks egykori kétszeres Év Hatodik Embere

Ricky Pierce pályafutása nagy részében igazi szupercsere volt, ennek ellenére egyszer az All-Star gálára is elvitték.

62 évvel ezelőtt, 1959. augusztus 19-én született a Milwaukee Bucks egykori nagyszerű cserejátékosa, Ricky Pierce, akit még a Detroit Pistons választott ki az 1982-es draft 1/18-as pickjével. Nem sok lehetőséget kapott az ifjú dobóhátvéd, egy év múlva a San Diego Clippershez cserélték két második körös draftjogért. Itt 69 meccsen 35-ször már kezdő volt, közel 10 pontot átlagolt, 1984 nyarán azonban bekerült egy blockbuster cserébe: a Clippers őt, Terry Cummingst és Craig Hodgest adta oda Marques Johnsonért, a "Wendy's-pápa" Junior Bridgemanért, Harvey Catchingsért és némi készpénzért.

(A csere óriási üzlet volt a Bucks számára. Johnson négyszeres All-Starként, 20 pontos, 7 pattanós, 4.5 gólpasszos, all-around kiscsatárként váltott csapatot, de csak két jó éve volt, sajnos egy súlyos nyaksérülés miatt derékba tört pályafutása az 1986/87-es idény elején. Bridgeman megbízható, 15 pont körüli scorer volt, de innen kezdve lefelé ment pályafutása, 1987-ben a Bucksból vonult vissza, Catchings pedig sosem volt több egy kiegészítőnél, és már csak egyetlen idényt játszott az NBA-ben.

Hodges ezzel szemben Milwaukee-ban lett többszörös triplakirály az All-Star gálákon és az alapszakaszban hozott százalékot nézve is, Cummings betonkemény, 20 pont és 9 pattanó körüli erőcsatár volt, kétszer is All-Star lett Milwaukee-ban töltött 5 éve során, Pierce pedig szintén itt bontakozott ki - mindhárom érkező ekkor kezdte mindössze a harmadik évét.)

Pierce első éve még nem volt túlságosan kiemelkedő a Bucksnál, de szépen fokozatosan fejlődött, 1986/87-re pedig 19.5 pontos játékos lett belőle, megnyerte az Év Hatodik Embere díjat. Megbízható évek után 1989/90-ben jött egy csúcspont: 23 pontot átlagolt az idény során úgy, hogy egyetlen mérkőzésen sem kezdett (és csak 29.0 percet játszott találkozónként), erre soha senki nem volt képes sem előtte, sem azóta - újra övé lett az Év Hatodik Embere trófea. 1990/91-ben ettől függetlenül elcserélték, méghozzá a Seattle SuperSonicsnál az ezt megelőző négy évben összesen 25.6 pontot átlagoló, egyszeres All-Star Dale Ellisre.

Pierce a szezon Bucksnál töltött részében 22.5 pontot tett a közösbe meccsenként, amivel meghívták az All-Star gálára, pályafutása során először és utoljára. Első két teljes Seattle-i évében kezdőként számoltak vele, de 1993/94-ben újfent lekerült a cserepadra - még így is 14.5 pontot átlagolt, ami főleg úgy kiváló teljesítmény, ha hozzávesszük, hogy találkozónként mindössze 20 percet töltött a pályán. 1994-ben váltott újra csapatot: része volt annak a csomagnak, amit a Seattle a Golden State Warriorsnak adott az akkor egyéves kihagyása után visszatérő Sarunas Marciulionisért.

Mindössze 27 meccsen szerepelt, majd aláírt az Indiana Pacershez 1995 nyarán, egy évre rá pedig megint egy nagyobb csere része volt: ezúttal Mark Jacksonnal és egy 1996-os első körössel együtt ment a Denver Nuggetshez Jalen Rose-ért, Reggie Williamsért és egy másik 1996-os első körösért cserébe. A Denver még februárban elcserélte a Charlotte Hornetshez, ahonnan 1997 augusztusában, éppen a születésnapján rakták ki. Nem volt csapata, így 5 meccsre átjött Európába az AEK Athén gárdájához, majd decemberben aláírt még Milwaukee-ba, az 1997/98-as idény végén azonban visszavonult.

Később azzal került a hírekbe az egykori dobóhátvéd, hogy kifejlesztett egy új kosárlabdát Accushot22 néven - ezeken a labdákon vannak kisebb bemélyedések, ahova az ujjakat kell rakni. Pierce szerint ezzel az eszközzel mindenki megtanulhatja, hogy kell fogni dobásnál a labdát, így rengeteget fejlődhet a játékosok dobószázaléka. Visszament korábbi egyetemére, a Rice-ra, 2012-ben kineziológiából diplomázott. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus