89 éves Bob Cousy

89 éves a korai NBA egyik legnagyobb sztárja, minden idők egyik leglátványosabban játszó irányítója, a Celtics legendája, Bob Cousy, Derek Fisher pedig 43. születésnapját ünnepli a mai napon.

89. születésnapját ünnepli Bob Cousy, aki 1928. augusztus 9-én látta meg a napvilágot. A francia felmenőkkel rendelkező Cousy az NBA korai történetének egyik legnagyobb varázslója, akinek trükkjei, legendás passzai és hatalmas dobásai a mai napig ámulatba ejtik a sportág szerelmeseit. Néhány alapvető mozdulatsorát sokszor tudtukon kívül gyakorolják is a játékosok: többek között a hát mögötti passzt és a hát mögött áttett labda utáni ziccerdobást is ő ismertette meg a világgal – ezek ma már a „kosárlabda-alapműveltség” részei. Az ördöngős irányító nem hétköznapi módon került az NBA-be, mivel a Boston közelében lévő Holy Cross Egyetem sztárjaként Red Auerbach, a Boston mindenese nem választotta ki a drafton az első pickkel, mivel nem akart helyi játékosokat a csapatban…

Cousy-t a Tri-Cities Blackhawks vitte el a 3. helyen – ez a csapat három kisebb város csarnokában felváltva játszott. A New Yorkban felnőtt Cousy nem ehhez a "csillogáshoz” szokott és nem volt hajlandó aláírni szerződését, inkább nyitott egy autóvezető-iskolát. A Hawks elcserélte a Chicago Stagshez a játékjogát, ez a csapat azonban nem sokkal később megszűnt – így került a játékjoga a Bostonhoz. A nehéz kezdet után a Celticsben végül megkapta a rivaldafényt és a lehetőséget Red Auerbachtól, aminek eredményeképp 6 alkalommal vezette fel a csúcsra a klubot. Az '50-es évek utánozhatatlan zsenije művészi szintre fejlesztette az irányítójátékot és az őrületbe kergette a rajta védekezni próbálókat. 13-szoros All-Starként és egyszeres döntő MVP-ként lépett le a színről '63-ban, hogy aztán a Cincinnati Royals játékosedzőjeként még egy falatnyit belekóstoljon a játékba az évtized legvégén. A kosárlabda második igazi sztárja volt George Mikan után, hatalmas tömegeket vonzott a produkciója és gyakorlatilag megreformálta a játékot – nem véletlenül kapta a Houdini of The Hardwood (szabad fordításban: a parkett varázslója) becenevet.

Egy formátumában kisebb, de a bajnoki gyűrűk számát tekintve hasonló kaliberű irányító, Derek Fisher ma ünnepli 43. születésnapját. Fisher soha nem tartozott a nagy sztárok közé a ligában, a Phil Jackson rendszerében sikeres játékos nem klasszikus irányító volt, aki zsákszámra ontotta a gólpasszokat – azonban egy egészen különleges felépítésű és habitusú kosaras volt, aki nem csak a pályán, de azon kívül is valódi vezér alkat: hosszú évekig vezette a Játékosszakszervezetet. Az emiatt csak Mr. Presidentként is emlegetett Fisher 5 bajnokságot nyert a Lakers színeiben, majd 2012-ben a Thunder tagjaként is megjárta a nagydöntőt. 2014-ben vonult vissza az Oklahoma Citytől, és azonnal a New York Knicks vezetőedzője lett, ahol volt mestere, Phil Jackson "beosztottja" volt. Közös munkájuk nem tartott sokáig - két éve, idény közben menesztették posztjáról.

A '90-es években egyszerűen annyi klasszis magasember pattogtatott a ligában, hogy a fiatal NBA rajongók a kor másod-, harmadvonalas palánk alatti játékosairól nem is hallhattak sokat. Pedig ebben a kategóriában is találunk szép számmal olyan egyéniségeket, akik miatt nézők százai, ezrei látogatták a mérkőzéseket estéről estére, no és persze hatalmas pluszt jelentettek csapataiknak - még ha az statisztikailag nem is volt mindig "bizonyítható". John "Hot Rod" Williams a Cleveland Cavaliers, majd a Phoenix Suns fenegyereke volt, zsákolásait, hatalmas sapkáit mindig nagy üdvrivalgás követte a nézőtéren. Williams sosem félt odaállni a legnagyobbak elé, ám sajnos 2015 decemberében, 53 éves korában rákban elhunyt - ma lenne 55 éves.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus