89 éves lenne Sam Jones, 30 éve volt Shaq draftja

Négy játékosbörzét (1992, 1998, 2004, 2010) is június 24-én tartottak, 1998-ban minden idők legnagyobb bustját választotta ki a Clippers - a Boston legendája 89, Larry Foust 94 éves lenne - 101 éve született a Converse kosarascipőinek megálmodója - 27 éve volt a Raptors és a Grizzlies expanziós draftja.

Három híres születésnaposunk van a mai napon. Valószínűleg a 94 éve, 1928. június 24-én született Larry Foust a legkevésbé ismert, pedig az egykori nagyszerű center első 9 NBA-ben töltött idényéből 8-szor All-Star volt - az 50-es években a Fort Wayne Pistons, majd később a Minneapolis Lakers kiválósága St. Louisban fejezte be pályafutását, a Pistonsnál volt egy-egy alkalommal All-NBA második és első ötös tagja is. 1984 óta nincs közöttünk Foust, Isten nyugosztalja!

Nála jóval többször kerül szóba a Boston Celtics legendás korszakának egyik meghatározó alakja, Sam Jones, aki 89 éves lenne - 2021 decemberében hunyt el. 1957-től 1969-ig játszott a Celticsnél, és 10 bajnoki címet nyert az együttessel. Ötször All-Starnak választották, háromszor benne volt az All-NBA második ötösében, 1984-ben pedig bekerült a Hírességek Csarnokába a rájátszásban általában még az alapszakasznál is jobb teljesítményt hozó Jones - Isten nyugosztalja őt is!

A harmadik érintett, az 1901. június 24-én született Chuck Taylor nem játékosként vált híressé: ő volt az az ember, aki rávette a Converse vezetőségét, hogy készítsenek kifejezetten kosarazásra használható cipőket. Ő tervezte a Chuck Taylor All-Star néven híressé váló cipőt, amely 1936-tól 1968-ig az olimpia hivatalos cipője volt, az amerikai hadsereg is az ő cipőiben edzett a második világháború során, 1922-ben ő szervezte az első kosaras továbbképzőt, ugyanebben az évben pedig segített a később rendkívül népszerűvé váló Converse Basketball Yearbook évkönyv első kiadásának létrejöttében. 1969-ben a sportágért tett erőfeszítései miatt bekerült a Hírességek Csarnokába - ugyanebben az évben hunyt el.

 

Négy NBA draftot is tartottak ezen a napon. Az 1992-es játékosbörzén Shaquille O'Neal, Alonzo Mourning, Christian Laettner volt a sorrend az első háromban, de ezen a drafton kelt el Robert Horry, a kétszeres zsákolóbajnok Harold Miner, Doug Christie és Latrell Sprewell is. Arról is emlékezetes marad az esemény, hogy ez volt az első játékosbörze, amelyet nem New Yorkban tartottak - Portland volt a helyszín.

Hat évvel később, 1998-ban minden idők egyik legnagyobb bustja kelt el 1/1-gyel: a Los Angeles Clippers Michael Olowokandit választotta ki, aki 9 idényt töltött a ligában, de inkább több kárt csinált csapatainak, mint amennyi hasznos dolgot fel tudott mutatni, hiába volt 12.3 pontos, 9.1 pattanós, 2.2 blokkos szezonja is (ezt követően engedte el egyébként a Clippers Minnesotába). Kandi Man után Mike Bibby és Raef LaFrentz volt a második és a harmadik választott, miközben később olyan legendák keltek el, mint Vince Carter (1/5), Dirk Nowitzki (1/9), Paul Pierce (1/10), és olyan játékosokat is ki lehetett húzni, mint Rashard Lewis, Jason Williams, Antawn Jamison vagy Cuttino Mobley.

Újabb hat év elteltével megint az Orlando Magic választhatott elsőként a június 24-ei játékosbörzén, és egy újabb center érkezett a floridaiakhoz: Dwight Howard. Mögötte Emeka Okafor és Ben Gordon volt a sorrend az első három helyen, de ezen a drafton érkezett a ligába Shaun Livingston, Devin Harris, Luol Deng, Andre Iguodala, Al Jefferson, Josh és JR Smith, Kevin Martin, Anderson Varejao és Trevor Ariza is.

Újabb hat év elteltével pedig megint június 24-ére esett a draft. A 2010-es játékosbörze 1/1-ese John Wall volt, mögötte Evan Turner, Derrick Favors és Wesley Johnson keltek el. DeMarcus Cousins (1/5), Gordon Hayward (1/9), Paul George (1/10), Eric Bledsoe (1/18), Hassan Whiteside (2/33) vagy Lance Stephenson (2/40) személyében keltek el sztárok vagy legalábbis jó/ismert játékosok, de egészen biztosan nem ez a draft fog bevonulni a legerősebbként a történelemkönyvekbe.

 

27 évvel ezelőtt, 1995. június 24-én a Toronto Raptors és a Vancouver Grizzlies expanziós draftjára került sor. Az expanziós draft lényege ugyanaz volt, mint a korábbiak során, mikor bekerült egy új franchise az NBA-be: a már meglévő csapatok meghatározott számú, ezúttal 8-8 játékost védhettek le saját keretükből, az új klubok pedig a maradékból válogathattak.

A Raptors BJ Armstrongot választotta ki elsőként, aki azonban nem akart a kanadaiakhoz menni, ezért rögtön elcserélték öt játékosra (Victor Alexander, Martin Lewis, Michael McDonald, Carlos Rogers, Dwayne Whitfield) a Golden State Warriorshoz - Jerome Kersey-t is hiába draftolta a Raps, októberben kitették a keretből, majd ő is a Golden State-hez került. Szintén a Torontónál kötött ki a Detroittal már kétszeres bajnok, később még két aranygyűrűt nyerő John Salley, Oliver Miller, Tony Massenburg és Zan Tabak is. A Vancouver többek között Greg Anthonyt, Byron Scottot, Benoit Benjamint és Blue Edwardsot vitte el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus