A Larry Bird-este

28 éve vonultatta vissza Larry Bird 33-as mezszámát a Celtics - 34 éve negatív rekordot állított fel a Kings - 6 éve történelmet írt a Hawks kezdője.

28 évvel ezelőtt, 1993. február 4-én vonultatta vissza Larry Bird 33-as mezszámát a Boston Celtics. Nem egy meccs előtti vagy közbeni ceremónia volt ez, hanem egy külön esemény: a Larry Bird-este. Több bostoni csapattárs mellett Magic Johnson és a legendás Red Auerbach is beszélt Birdről, mielőtt felhúzták volna a Boston Garden plafonjára a 33-ast.

Az egész este szűk másfél órában:

 

Több nevezetes dolog közül párat kiemelnénk még február 4-ről.

34 éve, 1987. február 4-én a Los Angeles Lakers a Sacramento Kingst fogadta, és 128-92-re győzött. A vendégek összesen 4 pontot dobtak az első negyedben - ez a legkevesebb volt, amit bármely csapat dobott az első felvonásban a támadóidő 1954-es bevezetése óta. Ez a rekord azóta már a Denver Nuggetsé, amely 2002. november 27-én 3 pontra volt képes a San Antonio Spurs elleni találkozó első 12 perce során.

6 évvel ezelőtt, 2015. február 4-én fordult elő először és idáig utoljára, hogy a hónap játékosa nem egy (vagy mióta keletet és nyugatot külön veszik, egy-egy) kosaras volt, hanem egy komplett kezdőcsapat. A bravúrt az Atlanta Hawks kezdője hajtotta végre, amely január hónapért kapta meg ezen a napon az elismerést: Jeff Teague, Kyle Korver, DeMarre Carroll, Paul Millsap és Al Horford.

Két triplarekord is fűződik ehhez a dátumhoz: 2003. február 4-én Latrell Sprewell 9/9 triplát küldött a helyére a Knicks-Clippers összecsapáson a győztes Knicks színeiben. Hibátlan triplamutató mellett ez a legtöbb hármas egy összecsapáson - a rekordot később Ben Gordon 2006-ban és 2012-ben is beállította, de megdönteni azóta sem tudták. 

Érdekes módon az "ellen-rekord" is február 4-hez kötődik, hiszen egy évvel ezelőtt, 2020. február 4-én Eric Gordon, a Rockets hátvédje mind a 12 triplakísérletét elrontotta a Hornets ellen, ami a legrosszabb ilyen számadat. Gordon sem egyedül birtokolja ezt a negatív csúcsot, hiszen Brook Lopez 2018-ban, Justin Anderson pedig 2020 augusztusában is "elkövette" ugyanezt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus