Az 1988-as All-Star gála zsákoló- és tripladobó versenye

A 88-as All-Star gála szombati napja Michael Jordanról és Larry Birdről szólt - 13 éve kezdődött Shaq vándorlása - egyéves a Russell-Wiggins csere és az őrült deadline.  

1988. február 6-án a chicagói All-Star gála szombati napjának versenyszámait rendezték, azaz a tripladobóversenyt és a zsákolót. A Boston Celtics ikonja, Larry Bird triplázásra készült a nehéztüzérek megmérettetésén, hiszen az első két "kiírást" ő nyerte meg az ezt megelőző két évben. A döntőt egyik legnagyobb ellenfelével, az egy évvel később csúcsra jutó Dale Ellisszel vívta. Íme a finálé a mára már legendássá váló "felfelé mutató ujjal" az utolsó dobás közben:

 

Ezt követően jött a zsákolóverseny a szám két kiemelkedő alakjával, Michael Jordannel és Dominique Wilkinsszel. A két játékos 1985-ben csapott össze először, akkor Wilkins a döntő körben 147-136-ra legyőzte MJ-t. 1986-ban Jordan lábtörése miatt nem indult, Wilkins pedig kikapott a döntőben csapattársától, Spud Webbtől. 1987-ben Wilkins nem indult, Jordan viszont megnyerte a viadalt. Ebben az évben aztán újra megütköztek egymással, jöhetett tehát a visszavágó az első "kétszeres győztes" címért:

2008-ban ezen a napon ért véget Shaquille O'Neal Miami-korszaka és kezdődött meg karrierje utolsó, nem túl szép szakasza: a Heat Shawn Marionért és Marcus Banksért elcserélte Phoenixbe. A Miaminál a 2006-os eufóriát a következő szezonban egy elsőkörös kiesés követte, Pat Riley pedig úgy döntött, hogy öregedő, ekkor már 35-36 éves, térdműtét miatt majdnem a fél 2006-07-es szezont kihagyó Shaqet elpasszolja és szerez egy atletikus segítséget Dwyane Wade számára - Shaq ebben a szezonban is kihagyott 15 meccset, védekezésben nagyon látványosan lelassult, karrierje során először nem hívták már meg az All-Starra sem.

Robert Sarver 2004-ben szerezte meg a Sunst, ebben segítségére volt Steve Kerr is, a korábbi kiváló játékost pedig Sarver 2007 nyarán kinevezte GM-nek és szakmai elnöknek. Kerr első döntése az volt, hogy olcsón megszerezte a szupertehetséges Grant Hillt, akinek legszebb éveit derékba törték a sérülések - Hill Phoenixben egészséges tudott maradni (köszönhetően a Suns legendás orvosi csapatának), így Shawn Marion kezdett feleslegessé válni, Kerr pedig úgy gondolta, hogy egy rutinos magasemberrel erősíti meg a bajnoki címre törő gárdát. Bár Shaq nem volt már a régi, őt is összedrótozta az orvosi csapat, ugyanakkor a csapat játéka megsínylette a lassabb játékot, és szégyenszemre kiestek az első körben a Spurs ellen.

2008 nyarán távozott Mike D'Antoni New Yorkba, az új vezetőedző Terry Porter pár hónapot bírt ki, jött helyette Alvin Gentry, aki vissza akart térni a gyorsabb játékhoz, így Shaq hamar létszámfelettivé vált. 2009 nyarán lepasszolták Clevelandbe, 2010 nyarán szabadügynökként aláírt Bostonba, de ekkor már sorozatos sérülésekkel küszködött, a 2010-11-es szezon végén vissza is vonult. 

Tavaly február 5-én zajlott a négycsapatos Capela-Covington-Beasley csere, amelyről már írtunk tegnap, de hamar kiderült, hogy ez csak a deadline-buli "ruhatára", az igazi partit 2020. február 6-án rendezték. A Minnesota Timberwolves Malik Beasley után megszerezte D'Angelo Russellt (illetve Jacob Evanst és Omari Spellmant) a Golden State-től, cserébe Andrew Wigginst, illetve egy erősen védett 2021-es elsőköröst és másodikköröst adtak. Véget ért Andre Iguodala kálváriája is, a 2019 nyarán Memphisbe cserélt korábbi Finals MVP-t a Miami Heat szerezte meg Jae Crowderrel és Solomon Hill-lel - a Grizzlies Dion Waiterst és Justise Winslow-t kapta meg, illetve az ügylet része volt, hogy a Heat James Johnsont Minnesotába küldte, a Minny pedig Gorgui Dienget postázta Memphisbe. A Miami azonnal hosszabbított is Iguodalával. 

A Los Angeles Clippers is egy háromcsapatos cserében szerezte meg Marcus Morrist és Isaiah Thomast (Mo Harklesst, két elsőköröst és egy másodikköröst adott a Knicksnek Morrisért, Jerome Robinsont adta Thomasért a Wizardsnak). Andre Drummond ideje is aznap telt ki Detroitban, elpasszolták Clevelandbe John Hensonért, Brandon Knightért és egy 2023-as másodikkörösért. A nem sokkal korábban nagy szerződést kapott Dewayne Dedmon Sacramentóból távozott Atlantába Alex Lenért és Jabari Parkerért, emellett még több kisebb csere is történt aznap, illetve az Atlanta Hawks megköszönte két veterán, Chandler Parsons és Nene Hilario szolgálatait. 

2019. február 6-a nem volt ennyire eseménydús, de egy komolyabb csere akkor is történt: a Clippers ekkor cserélte el a Bobi+Tobi Showt, azaz Tobias Harrist és Boban Marjanovicsot, illetve Mike Scottot a Philadelphia 76ershez Wilson Chandlerért, Mike Muscaláért, Landry Shametért, egy 2020-as és 2021-es elsőkörösért és két másodikkörösért. Szintén ezen a napon telt ki Otto Porter Jr. ideje a fővárosban, a Wizards a Bullshoz cserélte Jabari Parkerért, Bobby Portisért és egy másodikkörösért. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus