Az első Kidd-csere és Tim Duncan karriercsúcsa

25 éve cserélték el először minden idők egyik legjobb irányítóját, az 1994/95-ös év (egyik) újoncát, Jason Kiddet a Dallas Maverickstől a Phoenix Sunshoz - Tim Duncan 20 éve dobta karriercsúcsát - 10 éve négy későbbi All-Star mutatkozott be a ligában.

Az 1994-ben 1/2-es helyen draftolt Jason Kidd a csapat gyengélkedése ellenére is hozta magát: első évében az év újonca lett (megosztva Grant Hill-lel), második évében pedig All-Star - első dallasi játékosként kapott helyet a kezdőben. Jamal Mashburn és Jim Jackson mellett ő volt a csapat vezére. A harmadik évéből azonban alig telt el pár hónap, és komoly cserére szánta el magát a Mavericks. 1996 nyarán az alapító, Don Carter eladta az együttest Ross Perot Jr.-nak, aki úgy döntött, teljesen átalakítja a franchise-t. Kiddet 1996. december 26-án a Phoenix Sunshoz postázták többek között Sam Cassellért, Michael Finley-ért és AC Greenért cserébe.

Bár messze Kidd volt a legnagyobb név ebben a cserében, mégsem jött ki rosszul egyik oldal sem a dologból. Az irányító négy és fél idényt töltött Arizonában, ahol háromszor All-Star lett, és háromszor övé volt a legjobb gólpasszátlag az egész ligában. A Phoenix így is képtelen volt átlépni árnyékán, Kidd 2001-es elcseréléséig négy első és egy második körös búcsújuk volt a PO-ban. Minden idők egyik legjobb egyese 2008 februárjában visszatért a Dallashoz, és 2011-ben fel is ért első profi csapatával a csúcsra, bajnoki címet nyert a Miami Heat ellen.

A Dallasnál Finley kétszeres All-Star lett, és nyolc és fél idényből ötször átvitte a 20 pontos határt - a Nash, Finley, Nowitzki-féle csapat egyik alapköve volt, egyszer nyugati döntőt is játszott (2003), a 2006-os finálét elbukó gárdának viszont már nem volt tagja, abban az idényben már a San Antonio Spursnél kosarazott. A Mavsnél az 1996/97-es szezonban összesen 27 játékos fordult meg, mindössze az újonc Samaki Walker maradt abból az állományból, amely még elkezdte az évet - minden idők egyik legnagyobb egy szezon alatt lezavart átalakítása ment abban az évben a Dallasnál.


Még egy nevezetes esemény kötődik ehhez a naphoz. 20 évvel ezelőtt, 2001. december 26-án Tim Duncan megdobta karriercsúcsát. A San Antonio Spurs legendája ötödik idényét "kezdte" a texasi alakulatnál, amelynek ellenfele ezen a bizonyos napon egy másik texasi gárda, Mavericks volt. A találkozót végül hosszabbítás után a vendég dallasiak nyerték 126-123-ra a Nowitzki (26 pont), Nash (27 pont), Finley (28 pont) trió vezetésével - Duncan pedig a túloldalon 53 ponttal (19/28 mezőny, 15/15 büntető) egyéni rekordot állított fel.

Az idény végén a Spurs (58-24) a második, a Mavericks (57-25) pedig a negyedik helyen végzett nyugaton, és mindketten a második körben estek ki - előbbi a Los Angeles Lakerstől, utóbbi a Sacramento Kingstől kapott ki 4-1 arányban. Duncan számára az egész szezon különleges marad, hiszen két alkalommal lett az alapszakasz legértékesebb játékosa, először pont ebben a 2001/02-es évadban - egy évvel később megvédte címét.

 

10 évvel ezelőtt, 2011. december 26-án egyszerre négy későbbi All-Star kezdte meg profi pályafutását: Kawhi Leonard, Kyrie Irving, Kemba Walker és Isaiah Thomas. 

Az 1/1-es Kyrie Irving a Cavaliers színeiben 26 perc alatt hat pontot (2/12 mezőnyből) és 7 gólpasszt jegyzett a Raptors elleni vesztes meccsen, de később javított és végül 18.5 ponttal, 5.4 gólpasszal és közel 40%-os triplázással zárt, amivel kiérdemelte az Év Újonca címet. 

A Pacers által 1/15-ön húzott Kawhi Leonard a Spursben lépett pályára, a csapatot az előző playoffban megvicelő Grizzlies ellen 95-82-re megnyert összecsapáson 13 és fél percet kapott, 6-6 pontot és lepattanót jegyzett, és ennyi idő alatt is szerzett 2 labdát. A szezonban szépen lassan beküzdötte magát a kezdőbe és végül az All-Rookie Első Ötösig vitte, és már ekkor főcsoportdöntőig jutott a San Antonióval. 

Kemba Walker friss NCAA-bajnokként és a Final Four legjobbjaként került kiválasztásra a 9. helyen, a Charlotte Bobcats vitte el és csereként debütált a Wizards ellen 96-95-re megnyert meccsen - 20 perc alatt 13 pontot, 7 lepattanót (!) és 3 gólpasszt rakott össze, ráadásul az ő két büntetője biztosította be a győzelmet. A szezont 12.1 ponttal, 4.4 gólpasszal és 3.5 lepattanóval zárta, de az újoncötösökbe nem fért be. 

Isaiah Thomas volt a 2011-es draft Mr. Irrelevantja, az utolsó, 60. helyen draftolta a Sacramento Kings (egyébként előtte eggyel Hanga Ádámot vitte el a Spurs), ehhez képest villámkarriert futott be, hiszen 11.5 pontot és 4.1 gólpasszt átlagolt, és be is választották a All-Rookie Második Ötösbe. Első profimeccsén a Kings 100-91-re verte a Los Angeles Lakerst, IT pedig 13 percet kapott a padról, 5 pontot és 2-2 lepattanót és gólpasszt hozott össze. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus