Az első NBA/BAA-draft és Rick Barry visszatérése

75 éve tartották az első BAA-draftot, amely még merőben más volt, mint a mostani rendszer - Rick Barry 50 éve tért vissza az NBA-be és a Warriorshoz.

75 évvel ezelőtt, 1947. július 1-jén tartották a BAA első draftját - mivel a BAA-ból lett az NBA, így hivatalosan ezt tekintik a liga első játékosbörzéjének. A szándék ugyanaz volt, mint a mostani draftok esetében, a lebonyolítás viszont még teljesen másképp nézett ki. Összesen 80 játékos kelt el, de olyan fiatalokat is ki lehetett még választani, akik utána visszamentek az egyetemre - így például hiába vitte el az eredeti Baltimore Bullets (nem az, amelyikből mára Washington Wizards lett) Harry Gallatint, ő 1948-ban is ott volt a draftolható emberek között, így került végül a New York Knickshez.

A scouting még lényegében ismeretlen fogalom volt, és nemcsak a liga, hanem maga a sportág is gyerekcipőben járt még ekkor, így nem meglepő, hogy hatalmas mellényúlások is voltak az első években. Kezdve a legelső draft legelső választottjával, Clifton McNeeley-vel, aki soha nem volt profi kosaras, az őt kiválasztó Pittsburgh Ironmen pedig még az 1947/48-as draft előtt feloszlott. McNeeley már 28 évesen került a draftra, de a kis egyetemeket tömörítő szervezet, a NAIA legjobb pontszerzője volt végzősként - inkább középiskolás edző lett belőle Texasban, minthogy elmenjen Pittsburgh-be kosárlabdázni.

A Tri-Cities Blackhawks Glen Selbót, a Boston Celtics pedig Bulbs Ehlerst választotta ki a második és a harmadik helyen - előbbi 1 szezont és 13 meccset, utóbbi pedig 2 idényt és 99 mérkőzést töltött az NBA-ben, sokkal nem volt előrébb velük csapatuk, mint az Ironmen McNeeleyvel. Gallatinhoz hasonlóan Jim Pollardot is hiába vitte el a Chicago Stags, a későbbi kiváló, négyszeres All-Star és ötszörös bajnok a Minneapolis Lakershez írt alá, amely ekkor még a konkurens NBL-ben szerepelt - 1948-ban került át az NBA-be, amikor a két liga összeolvadt.

Két igazán nagy név kelt el, akik a BAA-ban kezdték pályafutásukat. A kétszeres gólpasszkirály (akkor még az összes gólpasszt nézték ennél az elismerésnél, nem az átlagot) Andy Phillip 13 éves pályafutása minden évében PO-ba jutott csapataival, 5-ször volt All-Star, 1947-ben pedig bajnok lett a Bostonnal - 2006-ban került be a Hírességek Csarnokába. Red Rocha pedig 10-13 pont és 8 pattanó körüli center volt, kétszer vitték el az All-Star gálára. Meglepő, hogy ennyi húzásnál nem kelt el a drafton Carl Braun, aki az 1947/48-as szezonban csatlakozott a New York Knickshez, és 5 All-Star gáláig vitte.

 

Július elseje természetesen a nagy szabadügynökigazolások napja is, hiszen általában ekkor nyitott az FA-piac - 2019-ben változtattak ezen, akkor már június 30-án este elindultak a mozgolódások. Egy eseményt azért érdemes kiemelni: 1972. július 1-jén, 50 éve tért vissza az NBA-be és a Warriors franchise-hoz Rick Barry. A korszakos klasszis kiscsatár 1966/67-ben, másodévesen döntőbe vezette a San Francisco Warriorst, kétszeres All-Star volt, ráadásul abban az évben AS-MVP is.

Ezt követően azonban összeveszett a klub tulajával: úgy érezte, nem kapott elég pénzt, ezért az ABA-be igazolt. Egy évet ki kellett hagynia pereskedés miatt, de 1968-tól kezdve négy idényen keresztül az Oakland Oaks, a Washington Capitols és New York Nets együtteseit erősítette. 1972-es visszatérése után újfent elindította felfelé a közben nevet változtató Golden State-et, 1975-ben pedig bajnoki címet nyert a gárdával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus