Bernard King hatvanpontos karácsonya, Klay Thompson debütálása

Az NBA többszörös visszatérőjének 60 pontos karriercsúcsa minden idők legjobb karácsonyi produkciója - a Splash Bros. egyik tagja 10 éve mutatkozott be a ligában - Eric Gordon négyszer játszhatott a születésnapján. 

37 évvel ezelőtt, 1984. december 25-én Bernard King örökké emlékezetes estét produkált. A New York Knicks a New Jersey Nets ellen játszott, a Knicks sztárja pedig 60 pontos (19/30 mezőny, 22/26 büntető), 7 pattanós és 5 gólpasszos mérkőzéssel rukkolt elő - ez az 1984/85-ös pontkirály karriercsúcsa, nem mellesleg minden idők legjobb karácsonyi teljesítménye, Wilt Chamberlain 1961-ben éppen a Knicksnek dobott 59 pontos csúcsát döntötte meg. Más kérdés, hogy King egyéni csillogása győzelmet nem ért, mivel a mérkőzést 120-114-re a Nets nyerte - ebben is hasonlít egyébként Chamberlain 23 évvel korábbi teljesítményére.

A 60 pontos karriercsúcs érdekessége, hogy annak a Netsnek dobta, amely gárda King karrierjének másik fontos csapata: ők draftolták 1977-ben a hetedik helyen. Kingnek nem volt egyszerű gyerekkora, ráadásul New Yorkból Tennessee-be ment egyetemre, ahol a Nagy Almában már szokatlan mértékű rasszizmussal találkozott - már az egyetemen nagyon keményen ivott,  ami az NBA-ben majdnem a karrierjébe került. Újoncévében fenomenális, 24.2 pontos átlagot hozott össze a New Jerseynél, közönségkedvencként indult, ennek fényében érzékelhető, mennyi pályán kívüli problémája lehetett, hogy 1979-ben Utah-ba cserélték el. A Jazzben mindössze 19 meccset játszott, alig 9.3 pontos átlagot ért el, és jó esély mutatkozott, hogy az ígéretesen induló pályafutás gyors és dicstelen véget ér, miután kokainbirtoklással kapták el. 

Szerencsére nem így történt, 1980-ban elkerült a Golden State-hez, ahol sikerült minden szempontból felépítenie magát, két, 20 pont feletti szezont produkált, 1981-ben megkapta az Év Visszatérője Díjat (ennek utódja a Legtöbbet Fejlődött Játékos Díja), meghívták az All-Starra, majd élete álma teljesült, amikor 1982 őszén a New York Knickshez cserélték. Itt töltötte legproduktívabb éveit, a karácsonyi 60 pontos szezonban gólkirály lett, kétszer volt ott az All-Staron, kétszer volt az Év első Ötösének tagja, és a playoffban is varázslatos meccsei akadtak.

1985. március 23-án, karrierje csúcsán azonban súlyos lábsérülést szenvedett: egy leérkezésnél a jobb lábában elszakadt a keresztszalag, megsérült az ízület és egy csontja is eltört. King ekkor már a 29. évében járt, és az orvostudomány minden akkori vívmányát bevetve is évekig küzdött a felépüléssel, visszaeséssel, újabb felépüléssel. 1987 nyarán el is engedte a Knicks, King pedig eligazolt a Washington Bulletshez - itt lehetőséget kapott a lassabb rehabilitációra. Négy évet töltött a fővárosban, első évében 17.2 pontot átlagolt, kiharcolta, hogy újból kezdőként számoljanak vele, majd 1988 és 1991 között a Washington vezéreként 81, 82 majd 64 meccsen segítette a csapatot, 20.7, 22.4, majd 28.4 pontot átlagolva. 1991-ben meg is hívták az All-Starra, és a szezon végén az Év harmadik ötösébe választották. King ezzel másodjára is visszatért egy olyan szituációból, amiből csak nagyon kevesen, emiatt is tekinthetjük őt a liga egyik legnagyobb túlélőjének. 

Karrierje végén aztán visszaigazolt a New Jerseybe, onnan vonult vissza, ahonnan elindult - 2013-ban pedig a Hall of Fame-be is beválasztották, visszavonultatták 53-as egyetemi mezét, a rengeteg probléma ellenére is alig maradt el a 20 ezer ponttól (19 655-öt szerzett az alapszakaszban). King egyébként az egyetemen remek párost alkotott Ernie Grunfelddel, csak a "The Ernie and Bernie Show"-ként emlegették a két new yorkit, később a Knicksnél is játszottak együtt - a Washington Wizards GM-jével közel 40 éve nagyon közeli jó barátok. 

Egy remek összefoglaló Bernard King teljes karrierjéről:

Kerek 10 évvel ezelőtt a lockout miatt csak karácsonykor kezdődött az alapszakasz, így minden idők egyik legjobb tripladobója ezen az ünnepnapon kezdhette meg karrierjét - Klay Thompson a Los Angeles Clippers ellen 19 perc alatt 2/8-as mezőnnyel, közte 1/3 triplával, illetve 2/2 büntetővel 7 pontot szerzett, ami mellett 3 lepattanót, 1 gólpasszt, valamint két eladott labdát és három faultot jegyzett.

2012. március 13-áig mindössze egy meccsen volt kezdő, egyszer sem jutott el 20 pontig, de ekkor elcserélték előle Monta Ellist, onnantól kezdve pedig azonnal megvillantotta tehetségét: a hátralévő 28 meccsből 27-szer elérte a 10 pontot, tíz alkalommal a 20-at is és a szezon végén bekerült az All-Rookie Első Ötösbe. A 1978-as 1/1-es Mychal Thompson fia azóta lekörözte édesapját, hiszen ötszörös All-Star, ötször járt nagydöntőben, háromszor bajnok is lett, emellett olimpiát és világbajnokságot is nyert - remélhetőleg hamarosan visszatérhet súlyos sérüléseiből és tovább gyarapíthatja dicsőséglistáját. 

33. születésnapját ünnepli Eric Gordon, a Houston Rockets veterán dobógépe. A 2009-es draft hetedik választottja a Clippersnél kezdte karrierjét, és rögtön megvillantotta a csuklóját, első két évében 16-17 pontot, harmadik szezonjában már 22.3 pontot szórt - 2010 nyarán pedig világbajnoki címet is szerzett a Team USA-jel. 

A 2010-11-es szezonban azonban hiába átlagolt 22.3 pontot, kétszer is hosszabb időt kellett kihagynia csuklósérülés miatt, majd a lockoutot követően azonnal bekerült a Chris Paul-cserébe és a New Orleansnál folytatta. Rögtön az első meccsén összetérdelt Grant Hillel, és megsérült a térdszalagja, hónapokra kidőlt, mindössze kilenc meccset játszott a csonkaszezonban. Következő négy, New Orleansban töltött szezonját is beárnyékolták a sérülések, 42, 64, 61 és 45 meccsen állhatott a csapat rendelkezésére, ugyanakkor szépen lassan elit tripladobóvá fejlesztette magát. 

2016 nyarán az egyik élcsapathoz, a Houston Rocketshoz írt alá, ahol együtt játszhatott Chris Paullal és James Hardennel, és úgy is szerződött le, hogy tudta, hatodik emberként számítanak rá - első houstoni szezonja végén meg is kapta a Legjobb Hatodik Ember Díját, az All-Staron pedig megnyerte a tripladobó versenyt. A következő években is termelékeny maradt, de a playoffokban rendre elhasaltak, ami legkevésbé Gordonon múlt, ő atombiztosan hozta magát. 2020 elején 50 pontos karriercsúcsot is hintett, számára legrosszabbkor jött a leállás, majd a gárda szétrobbantása után sem kért cserét, hűséges maradt a Houstonhoz - kérdés, hogy mikor teszik értékké, ugyanis a 2021-22-es szezonban eddig abszolút karriercsúcsot jelentő 61 feletti TS%-kal, 44% feletti triplzással szór közel 15 pontot, ezért bajnokesélyes csapatok ölni tudnának...

Gordon messze a legismertebb játékos, aki december 25-én született, számára négyszer adatott meg, hogy születésnapján pályára lépjen (2019-ben sérülés miatt lemaradt a karácsonyi meccsről). 2009-ben a Clippers színeiben, 2015-ben Pelicans-játékosként, 2017-ben és 2018-ban Rockets-spílerként játszhatott, a mérlege amúgy 1-3. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus