Bob Knight 1984 nyarán: Michael Jordan a legjobb, akit valaha láttam

Az NCAA történetének egyik legjobb edzője, Bob Knight 1984 nyarán azt mondta Jordanről, hogy a legjobb, akit valaha látott - MJ akkor még nem játszott az NBA-ben.

Amióta világ a világ, a drukkerek késhegyre menő vitákat folytatnak arról, hogy két játékos közül ki a jobb, vagy hogy ki a kosártörténelem legjobb játékosa. 1986-ban a Converse erre marketingkampányt is épített Magic Johnson és Larry Bird főszereplésével. 

Akkoriban már bontogatta a szárnyait a ligában Michael Jordan és túl volt a legendás 63 pontos playoff-meccsen, de még ekkor sem mondta rá senki, hogy ő lenne minden idők legjobb kosárlabdázója - közel egy évtizeddel később vált ez legit vita tárgyává. 

Ennek fényében értékeljük Bob Knight alábbi interjúját, amely 1984-ben készült, a Los Angeles-i nyári olimpia idején, amikor Jordan már egy ragyogó képességű kosaras volt, de még egyetlen meccsen sem lépett pályára a profik között. A ligában ekkor még ott volt Kareem Abdul-Jabbar és Julius Erving, az NBA Magic Johnsonról és Larry Birdről szólt, már komplett pályafutást tudhatott maga mögött Bill Russell, Jerry West és Wilt Chamberlain

Bob Knight volt az amerikai olimpiai válogatott szakvezetője, akkor már kétszeres NCAA-bajnok az Indiana Hoosiers vezetőedzőjeként. Knight az NCAA történetének emblematikus figurája (olyannyira, hogy híre már a 90-es évek elején eljutott Magyarországra is: ha valakinek megvan Gallov Rezső 1991-es Amerikai gladiátorok című könyve, a 33. oldalon kezdődő, kosárlabdának szentelt fejezet egyik nagyon vehemens főszereplőjeként találkozhatott vele), pályafutása során 902 győzelmet szerzett az NCAA-ben, amit 2011-ig senki nem döntött meg, azóta is csak Mike Krzyzewski és Jim Boeheim hagyta le. 

Knightról tudni érdemes:

A mindössze három ember egyike, aki játékosként (1960, Ohio State Buckeyes) és vezetőedzőként is NCAA-bajnokságot tudott nyerni, utóbbiból három is akad neki (1976, 1981, 1987). 

1991 óta a Hall of Fame tagja, pedig utána még 2008-ig edzősködött. 

A Hadsereg csapatánál kezdett edzősködni, itt volt játékosa Mike Krzyzewski - Coach K később Knight segédedzőjeként is dolgozott az Indianánál és az amerikai válogatottnál. 

Jó néhány NBA-s vezetőedző került ki az iskolájából: Lawrence Frank (kétszeres nagydöntős a Netsszel), Randy Wittman, Mike Woodson és Keith Smart.

Az 1981-es NCAA-bajnokságot nyerő Indiana vezére Isiah Thomas volt, aki később legendásan rossz viszonyt ápolt Jordannel, IT azért nem lehetett az 1992-es Dream Team tagja, mert különben Jordan nem vállalta volna a részvételt. 

Knight már 1984-ben összefoglalta, hogy miért is különleges Jordan, röviden: kiemelkedő atletikus tulajdonságok, nagyszerű játékbeli képességek, illetve a borzasztó erős koncentráció és versenyszellem. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus