Chamberlain és Baylor csatái, a Heat első győzelme

52 esztendővel ezelőtt jutott el harmadik és utolsó alkalommal ugyanazon a meccsen 50 pont fölé Elgin Baylor és Wilt Chamberlain.

Az 50 pontos meccseket nagy becsben tartják a ligában, olyan azonban alig fordult elő, hogy két játékos ugyanazon a meccsen jusson el eddig a határig. Nemrég elevenítettük fel Kobe Bryant és Antawn Jamison 2000-es csatáját. Nem ők voltak azonban az egyetlenek, a '60-as évek elején ugyanis a kor két kiemelkedő játékosa, Elgin Baylor és Wilt Chamberlain is képes volt egyszerre 50 pont fölé jutni.

Az első ilyen ütközetre 1961. december 8-ig kellett várni. A Philadelphia Warriors fogadta a Los Angeles Lakerst, és a vendégek végül három hosszabbítás után 151-147-re győztek. A Lakers ásza, Baylor 63 ponttal vezette csapatát sikerre, ám nem biztos, hogy sokaknak maradt meg az ő produkciója, miután Chamberlain 78 ponttal új NBA-csúcsot dobott - ezt döntötte meg a 100 ponttal nagyjából három hónappal később, 1962. március 2-án. Még mielőtt azonban ez megtörtént volna, az 1961-es év végén, december 29-én a Warriors a Lakershez látogatott, és visszavágott - a Philly 123-118-ra nyert. Chamberlain ezúttal 60-ig, míg Baylor 52-ig jutott. Ez volt az az idény, amelyben a centerlegenda 50.4 pontot és 25.7 pattanót átlagolt - ilyen produktumok után nem is csoda.

Harmadik és utolsó ilyen összecsapásuk a következő idényben, pontosan 52 éve, 1962. december 14-én volt. Ekkor az aranysárga-lilák a már San Franciscóba költöző Warriors franchise vendégei voltak, és megint nem a hazai együttes nyert, a Lakers 120-118 arányban diadalmaskodott. Chamberlain 63 egységig jutott ezúttal, de ez megint kevés volt az 51 pontos Baylor vezette Lakersszel szemben. Érdekesség, hogy 1968-tól kezdve kicsivel több mint három idényt együtt is játszottak a Lakersnél, de Baylor egyre többet volt már sérült ekkor.

Az egészen kiváló egyéni számok ellenére csapatszinten nem tudtak annyi sikert aratni, amennyire statiszikáik predesztinálták őket. Baylor 8 döntőt bukott el, abból 7-szer a Boston Celtics, egyszer a New York Knicks verte őket. Chamberlain legalább kétszer gyűrűt nyert - abból ráadásul egyszer, 1972-ben pont a Lakersszel ért fel a csúcsra, közvetlenül Baylor visszavonulása után -, viszont 1964-ben és 1969-ben is a Boston ellen hasalt el csapatával - előbb még a Warriors színeiben -, '70-ben Baylorral együtt kapott ki a Knickstől, és ő megtette ugyanezt 1973-ban is.

 

1975. december 14-én Kareem Abdul-Jabbar felállított egy máig fennálló csúcsot: a liga történetének legtöbb védőpattanóját szedte a Detroit Pistons ellen, számszerint 29-et. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az 1973/74-es idény előtt a pattanókat csak együtt számolták, külön védőt és támadót nem, így lehet, hogy ezt a csúcsot például nem Chamberlain tartja.

 

1988-ban ezen a napon még egy jeles esemény történt. Ezen a nyáron ugyanis bővítették a ligát, így érkezett az NBA-be a Miami Heat - még a nyugati főcsoportba, a Midwest divízióba -, amely nem kezdte túl sikeresen első szezonját. Az első 17 meccsüket elveszítették a floridaiak, 1988. december 14-én azonban a Los Angeles Clippers vendégei voltak, és győztek 89-88-ra, ez volt tehát a csapat történetének első győzelme. Az a 0-17-es kezdés mind a mai napig a liga történetének legrosszabb idénynyitánya, 11 évvel később pont a Clippers állította ezt be, de ennél rosszabbul még nem kezdett csapat szezont.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus