David Robinson 71 pontos karriercsúcsa és Cousy bostoni búcsúja

A Spurs legendája 27 éve pályafutása legjobb estéjét produkálta, amivel a pontkirályi címet is megszerezte - Bob Cousy 58 éve bajnoki címmel búcsozott a Celticstől (videó a teljes meccsről) - 54 éve ért először a csúcsra Wilt Chamberlain.

58 évvel ezelőtt, 1963. április 24-én a Boston Celtics 112-109-re verte a Los Angeles Lakerst az NBA döntő hatodik meccsén, így 4-2-vel behúzta a finálét, és zsinórban ötödik bajnoki címét aratta.

A két gárda kiemelkedett a két főcsoportból: a Celtics 58-22-vel nyerte keletet, míg a Lakers 53-27-tel nyugatot. Ennek ellenére mindkét együttes csak 4-3-mal verte konferenciadöntős ellenfelét, a Cincinnati Royalst és a St. Louis Hawkst, hogy aztán a döntőben újfent összecsaphasson egymással. Az első két meccset Bostonban hozta a Celtics, majd a negyedik találkozón, Los Angelesben az újabb címvédés kapujába lépett. A Lakers életben maradt az ötödik, Bostonban lejátszott összecsapáson, de ezt követően újfent kikapott hazai pályán, megint alulmaradt. Mint ismert, egy évvel korábban Frank Selvy megtörhette volna a Celtics hegemóniáját - nem tette, ezúttal pedig simább volt a finálé.

Mindkét oldalon a jól megszokott nevek sorakoztak az előző döntőből, bostoni oldalon viszont először játszott az újonc John Havlicek. Volt egy nagy búcsúzó is a Celticsnél: Bob Cousy ezen az összecsapáson játszotta utolsó meccsét a franchise-nál, visszavonult az akkor 34 esztendős irányítólegenda. 1970-ben, a Cincinnati edzőjeként két meccs erejéig reaktiválta magát, hogy javítsa a jegyeladási mutatókat, de lényegi pályafutása az 1963-as döntőben lezárult.

Ritkaság abból a korból, hogy a teljes találkozót meg tudjuk mutatni:

 

Négy évvel később, 1967. április 24-én szakadt meg hivatalosan is a Celtics 8 éve tartó hegemóniája. A Boston már korábban elbukott, a keleti döntőben a Philadelphia Sixers ejtette ki, amely ezen az április 24-ei napon 125-122-re legyőzte a San Francisco Warriors gárdáját, így 6 meccsen, 4-2-vel lett bajnok, és vette át a trónt.

A Sixers utcahosszal nyerte az alapszakaszt (68-13) a Boston előtt (60-21). A két keleti óriási annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy rajtuk kívül összesen egy gárda hozott pozitív mérleget, a nyugati győztes Warriors (44-37). Változott a PO-lebonyolítás a korábbiakhoz képest: 6 helyett 8 együttessel rendezték a rájátszást. A Philly 3-1-re verte az első körben a Cincinnatit, majd 4-1-re a nyolcszoros címvédő Celticset, míg a Frisco 3-0-lal jutott túl a Jerry Westet sokáig nélkülöző Lakersen, a St.Louist pedig 4-2-vel intézte el. A döntő ugyanúgy zajlott, mint a négy évvel korábbi: két meccset nyert otthon az alapszakaszgyőztes, a negyedik találkozón a bajnoki cím kapujába lépett, a Warriors életben maradt az ötödik, idegenben lejátszott mérkőzésen, a Sixers viszont a hatodikon diadalmaskodott.

A Warriors vezetőedzője a Celtics korábbi Hall of Famer játékosa, Bill Sharman volt, aki később, 1972-ben bajnoki címre vezette a Lakerst. Ott volt már a keretben a 35.7 pontos átlaggal pontkirály Rick Barry, aki a következő 5 évben nem az NBA-ben játszott - 1972-ben tért vissza, majd 1975-ben lett bajnok az együttessel. Sharmanon és Barryn kívül Nate Thurmond is a Hírességek Csarnokának tagja lett később, és az az Al Attles is, aki '75-ben edzőként vitte bajnoki címre az együttest. A túloldalon a megismételhetetlen Wilt Chamberlain mellett a korábbi hatszoros All-Star Larry Costello, valamint a Chamberlainhez hasonlóan Hall of Famer Billy Cunningham, Hal Greer, Chet Walker trió alkották a gárda gerincét - nem véletlenül tartják ezt a Phillyt minden idők egyik legjobb csapatának.

 

 

27 éve, 1994. április 24-én az 1993/94-es idény utolsó alapszakaszmeccseit játszották. A San Antonio Spurs a Los Angeles Clippers ellenfele volt, a találkozót pedig végül simán nyerték a vendégek 112-97 arányban.

Az összecsapás érdekessége nem is ez volt, hanem hogy a Spurs sztárja, David Robinson 33 ponttal volt lemaradva Shaquille O'Nealtől a pontkirályi címért folytatott küzdelemben. A centerlegenda ezzel a mérkőzéssel szárnyalta túl Shaqet, hiszen az NBA történetének negyedik játékosaként 70 pont fölé jutott (Elgin Baylor, Wilt Chamberlain és David Thompson után). 71 pontot dobott végül a Clippersnek, ami természetesen a karriercsúcsa - 26/41 volt mezőnyből, 1/2 triplából és 18/25 a büntetővonalról.

A végén így Robinson 29.8-es átlaggal vitte a kategóriát O'Neal (29.3) előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus