Derrick Rose 50 pontos karriercsúcsa

Három éve ezen a napon érte el pályafutása legjobb teljesítményét a Timberwolves akkori irányítója - hat éve 53 pontig jutott Steph Curry - 24 éve kezdődött Tim Duncan, Tracy McGrady és Chauncey Billups NBA pályafutása, de október 31-én mutatkozott be Kevin Durant, Damian Lillard, Anthony Davis, Dennis Rodman és Bill Sharman is - 90 éve született a liga történetének egyik legnagyobb csalója.

2018. október 31-én Derrick Rose került a középpontba. A Minnesota Timberwolves 128-125-re verte a Utah Jazzt, Rose pedig kereken 50 ponttal (19/31 mezőny, 4/7 tripla, 8/11 büntető) segítette övéit - ez az egykori MVP karriercsúcsa. A rengeteg sérüléssel bajlódó Rose-nak ez volt az igazi visszatérése, utána nagyszerűen játszott Minnesotában és Detroitban, most pedig úgy tűnik, hogy otthonra lelt a Knicksnél.

 

Hat évvel ezelőtt, 2015. október 31-én a Golden State Warriors a New Orleans Pelicans otthonában győzött 134-120-ra, a mérkőzés főszereplője pedig az 53 pontig (17/27 mezőny, 8/14 tripla, 11/11 büntető) jutó Steph Curry volt, aki karrierje addigi második legjobb egyéni produkcióját nyújtotta ezzel. Ez ma már csak holtversenyben a negyedik legjobb teljesítménye, hiszen még 2013-ban szórt 54 pontot, ezt 2021 elején egy 62 pontos előadással döntötte meg, de februárban eljutott 57 pontig, áprilisban pedig akadt egy 53-as meccse is.

 

Természetesen több kiemelkedő játékos is október 31-én kezdte meg pályafutását, hiszen sokszor ekkorra esett az alapszakasz kezdete. 9 évvel ezelőtt ezen a napon Anthony Davis rögtön 21 ponttal és 7 pattanóval nyitott a San Antonio Spurs ellen. Draymond Green 1 perc 15 másodpercet kapott a Phoenix Suns elleni sikerből. Damian Lillard pedig 23 pontos, 11 gólpasszos teljesítménnyel vezette győzelemre a Portlandet a Los Angeles Lakers ellen.

2007-ben Kevin Durant kezdte meg ezen a napon profi karrierjét: Durant 18 pontot és 5 pattanót ért el a Denver elleni vereség során, még a Seattle SuperSonics színeiben.

24 évvel ezelőtt indult útjára Tim Duncan, Chauncey Billups és Tracy McGrady NBA-pályafutása. Duncan 15 pontos, 10 pattanós dupla-duplát jegyzett elsőre a Denver elleni siker alkalmával. T-Mac hat és fél perc alatt 1-1 pattanóig és eladott labdáig jutott. Billups pedig még a Boston Celticsnél indított 15 ponttal és 4 gólpasszal a Chicago Bulls ellen.

Még két embert mindenképpen ki kell emelni. 35 éve lépett pályára először az NBA-ben Dennis Rodman, 14 perc alatt pont nélkül maradt 2 pattanóval karöltve. A minden szinten a csúcsra jutó, edzőként Lakers-, játékosként Celtics-legendának számító Bill Sharman pedig 71 éve mutatkozott be a ligában, a Washington Capitolsnál 2/15-ös mezőnymutatóval 4 pontot ért el.

 

A végére pedig Jack Molinas maradt, aki 90 évvel ezelőtt született, és sajnos nem a játékáról maradt híres. Életéről írtunk már 2020 augusztusában, halálának évfordulóján:

A liga korai történetében több szégyenfolt is akadt. Ezek közé tartoztak a fogadási csalás botrányok, amelyek inkább az egyetemi bajnokságot érintették, de kihatással voltak természetesen az NBA-re is. Ezek egyik főszereplője volt Jack Molinas, akit 1975. augusztus 3-án lőttek agyon a kertjében - nagyon is elképzelhető, hogy maffiakapcsolatainak lett az áldozata.

Molinas a Columbia Egyetem sztárjaként 1/3-as volt az 1953-as drafton, a Fort Wayne Pistons választotta ki. Már első évében meghívták az All-Star gálára, de itt be is fejeződtek a pozitívumok vele kapcsolatban: még a gála előtt eltiltotta a liga, miután kiderült, hogy fogadott a Pistons meccseire. Néhány évig alacsonyabb szintű bajnokságokban játszott, majd az 1961-es NCAA fogadási csalás botrány főszereplőjeként találkozhattak a nevével újra a kosárlabda szerelmesei.

1957-től 1960-ig 27 egyetem összesen 50 játékosa volt érintett az ügyben, amelynek Molinas volt az egyik kulcsfigurája: ő kereste meg a fiatalokat, hogy figyeljenek oda a pontkülönbségre is a meccsek során, némi ellentételezésért cserébe. Ez volt az a botrány, amelyben ugyancsak besározták Connie Hawkins és Roger Brown nevét, ennek hatására előbbit jó ideig (1969), utóbbit pedig soha nem láthattuk az NBA-ben - mindkettejüket kitiltották az egyetemekről és az NBA-ből is, teljesen alaptalanul.

1963-ban 10-15 év börtönre ítélték Molinast, de 1968-ban már szabadlábra is helyezték. Hiba volt: 1973-ban újra vád alá helyezték, ezúttal pornográf tartalom szállítmányozása miatt. Ebben az ügyben kellett volna a vádlottak padjára állnia, amikor Eugene Connor 46 éve agyonlőtte őt Los Angeles-i kertjében Molinas szomszédjának udvaráról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus