Egy éve történt a Kawhi Leonard-DeMar DeRozan csere

2018. július 18-án cserélte el sztárjait a Raptors és a Spurs – utólag nézve ez a csere nagyban hozzájárult egy korszak lezárásához.

Leonard és a Spurs viszonyának megromlása a 2017-es nyugati főcsoportdöntő első meccséig vezethető vissza – Zaza Pachulia emlékezetes aláállása után szenvedte el a kiscsatár azt a lábsérülést, amely később minden baj forrása lett. Leonard kihagyta a 2017-18-as évad első 27 meccsét, végül decemberben és januárban összesen kilenc meccsen játszott, majd arra hivatkozva, hogy továbbra is fájdalmai vannak, nem lépett pályára. A csapat orvosi stábja játékra alkalmasnak találta, de Leonard második szakvéleményt kért hozzá közel álló orvosoktól – csapattársai 2018 márciusában tartottak egy zártkörű (és a hírek szerint intenzív és érzelemdús) értekezletet, ahol kérlelték, hogy lépjen pályára, ez azonban többé nem fordult elő Spurs-mezben. A két fél között végérvényesen megromlott a viszony, így csak idő kérdése volt, hogy mikor cserélik el. 

A cserepartner a Masai Ujiri vezette Toronto Raptors lett, ahol DeMar DeRozannek telt ki az ideje. A dobóhátvédet 2009-ben draftolta a gárda, kilenc év alatt négyszer lett All-Star, 2018-ban az All-NBA második ötösébe választották, olimpiai és világbajnoki aranyat nyert – egy valamit nem szállított, egy nagydöntős szereplést. 2016-ban egyszer eljutottak ugyan a főcsoportdöntőig, de a James vezette Cavaliers 4-2-re legyőzte őket, a következő két évben aztán mindkétszer a második forduló jelentette a végállomást – másodjára már nem volt pardon, Dwane Casey vezetőedzőnek megköszönték a közös munkát, DeRozant pedig elcserélték. A tranzakcióban Danny Green és Jakob Pöltl is helyet cserélt. 

A Toronto egyértelműen all-int mondott, hiszen Leonard 2019 nyarán kiléphetett a szerződéséből, a James távozása miatt gyengülő Kelet megnyerésére törtek – menet közben Jonas Valanciunasért megszerezték Marc Gasolt is. A kanadai alakulatnak végül bejött minden húzás, hiszen története első bajnoki címét szerezte meg 2019 júniusában, és személy szerint Leonardnek is, hiszen elképesztő játékkal, sokáig emlékezetes playoff-produkcióval vezette sikerre a Torontót. 

DeRozan szezonja már nem volt ennyire jó, mert bár alapvetően jól játszott az alapszakaszban (21.2 pontja mellett 6 felett átlagolt lepattanóban és gólpasszban, mindkettő karrierje legjobbja!), nagyon gyengén (15.6%) triplázott, a gárda pedig sérülések miatt nem tudott jó helyet kiharcolni a rájátszásra, így pályahátrányból kellett volna kiütnie a Denvert – ehhez végül közel járt a Spurs, de nem sikerült végigcsinálniuk. 

Egy évvel a csere után már sem Leonard (Clippers), sem Danny Green (Lakers) nincs Torontóban, az előzetes várakozásoknak megfelelően mindkettőjüket egy évre „bérelte ki” a Raptors, ami viszont van, az egy bajnoki zászló, ez pedig szinte mindent megváltoztatott. Nem csak a csapat megítélésében, hanem a ligában is: a döntő után felbomlott a Warriors szupercsapata, az elmúlt 2-3 hétben pedig olyan átrendeződésen ment át a komplett NBA, amilyenre talán soha nem volt példa. Szupercsapatok, Nagy Hármasok mellett visszatérőben van a Nagy Duók és a köréjük épített nagybetűs Csapatok korszaka, amivel egyúttal remélhetőleg visszatér a korábbi kiegyensúlyozottság és jó értelemben vett kiszámíthatatlanság is az NBA-be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus