Embiid nyerte az MVP-k csatáját, a Clippers is legyőzte az OKC-t

Joel Embiid 41 pontjával nyert a Denver ellen a Philly, 22 pontos hátrányból fordított a Suns, a Clippers pedig megverte a közvetlen rivális Thundert: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 126-121

Embiidé az MVP-jelöltek csatája. Joel Embiid és Nikola Jokics nagy párharcát várhattuk ettől a mérkőzéstől, hiszen az utóbbi három szezon MVP-jét ritkán láthatjuk egymás ellen, ebben a szezonban pedig először volt erre esély. Végül mindketten ott is voltak a parketten, és bár Embiid az előző esti 41 pontos teljesítménye után, back-to-back lépett pályára a Sixersszel, végül ezt az ütközetet most ő nyerte meg. Magán a találkozón egyszer sem alakult ki nagy különbség a felek között, végig szoros volt a küzdelem, néhány pontnál nagyobb távolságot egyik fél sem tudott kialakítani, ha valamelyik meglógott öt-hat egységgel, azonnal jött is a másik együttes rohama, amivel fordult a kocka. Így ment ez a negyedik negyed derekáig, amikor visszatért a pályára Embiid és eldöntötte a derbit: éppen egy Marcus Morris 3+1-es játékkal egyenlített ki a Philly, jött még egy-egy kosár mindkét oldalon, majd beindult a center. Előbb egy látványos eurosteppel kerülte meg Jokicsot és fejezett be egy leindítást, majd bedobott egy tempót faulttal együtt Aaron Gordon felett, a következő játékból elsüllyesztett egy nagy triplát, az azt követő támadásból pedig egy újabb középtávolit emelt a gyűrűbe - pillanatok alatt zsinórban tíz pontot termelt, és mivel a Nuggets pont itt fagyott le, ez a 10-0-s futás eldöntötte a találkozót. Összességében 41 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, 13/22-t dobott mezőnyből, 3/6-ot távolról és 12/15-öt a vonalról, az említett futással pedig ő szállította a győzelmet a Phillynek a kiemelt rangadón - a visszatérése óta back-to-back 41 pontos meccseket hozott, elképesztő formában van.

Kevésen múlt. Michael Malone és maga Jokics sem volt igazán elégedetlen az összecsapás után, utóbbi úgy fogalmazott, hogy ez egy remek meccs, nagyszerű küzdelem volt, a végén volt pár percük, amikor elúszott számukra a győzelem, de nagy problémájuk nincs. Jokics egyébként 11 támadópattanót (!) húzott le, ugyan ebből többet is a saját rontott dobásai után, 25 pontig jutott, a passzjátékát viszont elvette a Philly: csak három gólpasszal zárt négy eladott labda mellett, így pedig nem is működött olyan gördülékenyen a denveri gépezet. Jamal Murray (17 pont, 10 gólpassz) igyekezett, Michael Porter Jr. az utolsó perc kozmetikázásával jutott el 20 pontig, de többen is kétszámjegyűt dobtak még, a negyedik negyed közepén látott Embiid-roham után azonban már nem tudtak válaszolni. A két klasszis center egyébként ugyan dobott egymásról kosarakat, de nem egymást fogták első opcióként, Embiiden például leginkább Gordon teljesített szolgálatot több-kevesebb sikerrel - most pedig jöhet az újabb komoly feladat Jayson Tatum révén, hiszen a címvédő az elbukott rangad után egy még nehezebb meccsre, Bostonba, a ligaelsőhöz utazik tovább.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/9, Maxey 25/12, Harris 24/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 25, Porter Jr. 20/12, Murray 17/3

 

Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 128-117

Paul George szezoncsúcsával nyert a Clippers. 38 pontos szezoncsúcsot dobott a Los Angeles játékosa a nyugati rangadón, ráadásul ebből 18-at a negyedik negyedben termelt, a hajrában pedig egyértelműen az ő dobásaival tudott nyerni a csapata. A back-to-back érkező OKC ugyanis végig partiban volt, és bár a harmadik negyedben 13 egységnyire hízott a hazai előny, de a Thunder visszajött, és a végjátékban, 114-115-nél át tudta venni a vezetést. Itt azonban feljebb kapcsolt George, egy 2+1-gyel visszaadta az előnyt a Clippersnek, két és fél percnél bevágott egy hatalmas visszalépős triplát, másfél percnél egy újabb hármast emelt a gyűrűbe, az ezt követő védekezésből labdát szerzett, majd zsákolt belőle - 11-et dobott a csapata utolsó 14 pontjából, és 114-115 után az ő vezetésével tudtak 128-117-re nyerni a 14-2-es futással. Mellette Kawhi Leonard (16-6-6) és James Harden (16 pont, 8 gólpassz) is igyekezett, és a Plumlee-Theis páros is kellően jól pótolta ötös poszton a hiányzó Ivica Zubacot, úgyhogy nagyon fontos és értékes győzelmet arattak a közvetlen rivális ellen - akit így egyetlen meccsre meg is közelítettek a nyugati élmezőnyben.

Tanulni kell még. A Lakers elleni vereség másnapján a másik Los Angeles-i csapat is legyűrte a Thundert, Mark Daigneault vezetőedző viszont nem volt elégedetlen: úgy fogalmazott, hogy megadták maguknak az esélyt a győzelemre, de az utolsó három és fél percben higgadtabbnak, pontosabbnak bizonyult a Clippers, egyszerűen lejátszotta őket a legfontosabb időszakban. Ebből lehet és kell is tanulni, de az mindenképpen pozitívum, hogy a legjobb csapatoknak is a legjobb formájukra van szükségük ahhoz, hogy nyerni tudjanak ellenük. Chet Holmgren a Lakers-meccs után most is eléggé eltűnt támadásban, ezúttal csak 8 pontot tett hozzá, és a kisebb sérüléssel bajlódó Gilgeous-Alexander is megállt 19 egységnél, valamint 6/16 dobásnál, ezek pedig nem fértek bele - megint Jalen Williams volt a legjobbjuk, de egy ilyen erős ellenféllel szemben nekik is a legjobb formájukra lenne szükség. Nagy baj persze nincs, kaptak egy leckét Los Angelesben, de most mennek tovább a bombaformában lévő Jazzhez, ott megint nagyon észnél kell majd lenniük.

A Clippers legjobb dobói: George 38/18, Leonard 16/9, Harden 16/12
A Thunder legjobb dobói: Williams 25/6, Gilgeous-Alexander 19, Dort 19/15

 

Phoenix Suns - Sacramento Kings 119-117

Nagy futással és Durant büntetőivel nyert a Suns. Pár perccel a vége előtt 113-96-ra (!) égett a Phoenix, úgy tűnt, hogy elviszi ezt a meccset a Sacramento, a hajrá azonban parádésra sikerült a vendéglátó részéről, és egy 23-4-es rohammal a legutolsó pillanatban megfordította, egyúttal megnyerte az összecsapást. A végső szót az utolsó két másodpercben Kevin Durant mondta ki, aki kiharcolt és hidegvérrel el is süllyesztett két büntetőt 117-117-nél, ez volt a győztes játék, a borzasztóan széteső Kings nem tudott válaszolni. A Suns 3-2 után először 117-115-nél vezetett a meccs során, volt 22 pontos hátrányban is korábban, majd ugyan De'Aaron Fox kosarával még egalizált a Sacto, de aztán pont Fox ütött oda Durantnek egy hosszú tempókísérlet közben, így kikaptak a vendégek, akik egy kézben lévő meccset adtak oda ellenfelüknek. A Phoenixnél sem Devin Booker (16 pont, 11 gólpassz, 5/14 mezőnyből), sem Bradley Beal (13 pont, 5 gólpassz, 6/14 mezőnyből) nem játszott igazán jól, viszont Durant (27-5-4, bár 7 labdát is eladott) mellé felnőtt Grayson Allen, aki franchise-rekordot beállító 9/14 triplát emelt a gyűrűbe, az ő dobóformája volt az, ami megmentette a phoenixi támadójátékot. A Kingsnél egyébként Fox 33 ponttal, 6 gólpasszal és 6/10 triplával zárt, Domantas Sabonis újabb tripla-duplát gyártott (21 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz), de a kisebb sérülése ellenére játszó Keegan Murray is dobott 18 pontot - hiába, a hajrában olyan szinten leolvadtak és összeestek, hogy végül kínossá váló vereség lett belőle.

A Suns legjobb dobói: Allen 29/27, Durant 27/12, Booker 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 33/18, Sabonis 21/3, Murray 18/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus