Hét éve tért vissza Clevelandbe LeBron

2014. július 11-én jelentette be James, hogy újra a Cavs játékosa lesz - Joe Johnsont 9 éve cserélte Brooklynba a Hawks, Rashard Lewis 14 éve került Seattle-ből Orlandóba - az Atlanta történetének egyik legjobb scorere és a két NBA-rekordot is tartó Woody Sauldsberry is ezen a napon született - Kyrie Irving keresztapja, Rod Strickland 55 éves.

Két néhai All-Star kosaras látta meg a napvilágot július 11-én. 1934-ben Woody Sauldsberry született ezen a napon, aki több máig fennálló NBA-rekordot is tart. 1955-től kezdve két évig a Harlem Globetrotters tagja volt. Az 1957-es drafton mindössze a 8. kör 60. helyén kelt el, a Philadelphia Warriors választotta ki, ennek ellenére 12.8 ponttal és 10.3 pattanóval ő lett az Év Újonca - a második fekete játékos volt, aki elnyerte a díjat, és mind a mai napig a legkésőbb kiválasztott kosaras, akinek sikerült begyűjtenie ezt az elismerést. Második idényére 15.4 pontra és 11.5 pattanóra javult, amivel All-Star lett.

Az 1959-es drafton azonban megérkezett a Warriorshoz Wilt Chamberlain, így Sauldsberry háttérbe szorult. Mindemellett világ életében, még Chamberlain ligába érkezése előtt is gyenge hatékonysággal dolgozott - magasember létére 37.9%-os mezőnymutató volt pályafutása legjobbja. Nem meglepő, hogy az NBA történetének leggyengébb kosarasa a Win Shares statisztika alapján (-7.9). 1960-ban St. Louisba cserélte őt a Philly, a Hawks és Chicago között ingázott a következő három évben, majd két évre visszavonult. 1965/66-ban tért vissza, a Boston Celticsszel pedig bajnok lett, de ezt követően végleg abbahagyta. Nem volt egyszerű élete ezt követően, 2007-ben hunyt el.

Lou Hudson 10 évvel később született, és 9 esztendővel később, az 1966-os drafton került a ligába, a St. Louis Hawks vitte el az 1/4-gyel. A 60-as évek elejéhez képest szinte teljesen átalakult, Lenny Wilkens, Bill Bridges és Zelmo Beaty vezette gárdában bontogatta szárnyait, majd az 1968/69-es idénytől kezdve az együttes legjobb scorere volt - éppen ekkor költözött a franchise Atlantába. Öt idényben végzett 25-27 pont környékén, még kettőben 22 pont körül átlagolt, így zsinórban hatszor hívták meg az All-Star gálára. 11 évet töltött a Hawksnál, amely eleinte még a legszűkebben vett keleti elit tagjai között volt, 1973/74-től kezdve viszont még a PO-ba sem tudott bekerülni.

1977-ben, még 17 pontos játékosként a Lakershez cserélték, de egyre gyengébb produkciót nyújtott, és 1979-ben visszavonult. A Hawks a 23-as, a Minnesota Egyetem pedig a 14-es mezszámát vonultatta vissza. Volt a Hawks szakkommentátora egy rövid ideig, foglalkozott ingatlanokkal, majd Utah-ban politikával is. 2014-ben hunyt el egy stroke miatt. Isten nyugosztalja őt és Sauldsberryt is!

Van még egy nagynevű ünnepeltünk, Rod Strickland, aki 55 éves lett a mai napon. A New York Knicks az 1/19-es draftjoggal vitte el az 1988-as drafton, de másfél év után elpasszolták a San Antonio Spurshöz az akkor már 33 éve Maurice Cheeksre. A Spursnél kibontakozott, 8 gólpassz körül átlagolt mindkét teljes idényében, 1992-ben viszont a Portland TrailBlazershez szerződött, ahol még jobb játékos lett. 8-10 gólpasszos idényei mellett 19 pontokat átlagolt, ennek ellenére sem lett soha All-Star.

1996-ban ő és Harvey Grant ment a Washington Bulletshez az újoncidénye után lévő Rasheed Wallace-ért cserébe. Strickland első két fővárosi éve is pazarul alakult: 1997/98-ban 17.8 pontja mellett 5.3 pattanó és 10.5 assziszt került a neve mellé, utóbbival megnyerte a gólpasszlistát. Bár a következő idényben már lejtmenetbe került, még mindig jó évet produkált, majd jött egy gyengébb szezon, de 2001 márciusában úgy vásárolták ki, hogy 2000/2001-ben még 12.2 pontot és 7.0 gólpasszt átlagolt Washingtonban.

Megfordult újra Portlandben, a Miami Heatnél, Minnesotában, Orlandóban, Torontóban és Houstonban is, de már nem tudta megközelíteni régi önmagát, 2005-ben visszavonult. Később edzőnek állt, volt több egyetem segédtrénere is. Mindemellett még arról is híres, hogy ő Kyrie Irving keresztapja. Isten éltesse sokáig a gólpasszai mellett nyakatekert ziccereiről is híres Stricklandet!

 

Három nagyobb csapatváltás is történt a mai napon. 14 évvel ezelőtt a Seattle SuperSonics akkori 22 pontos játékosa, Rashard Lewis úgy döntött, hogy az Orlando Magicnél folytatja pályafutását - sign-and-trade keretein belül egy 2009-es második körös ment érte cserébe a SuperSonicshoz. Mint ismert, Lewisnak a Magicnél is volt két egészen jó, 18 pont körüli idénye, 2009-ben el is jutott második All-Star gálájára - miközben csapata nagydöntőt játszott a Los Angeles Lakers ellen. Ezt követően azonban egyre halványabb teljesítményt nyújtott - ennek ellenére 2012/13-ban bajnoki címet nyert, de már a Miami Heat csapatában.

Öt évvel később Joe Johnsont a Brooklyn Netshez cserélte az Atlanta Hawks Jordan Farmarért, Anthony Morrow-ért, Johan Petróért, DeShawn Stevensonért, Jordan Williamsért, egy 2013-as első körös pickért, egy 2017-es második körös draftjogért, illetve azért a jogért, hogy a Hawks kicserélhette a két csapat első körös pickjeit 2014-ben és 2015-ben. A Hawks számára a lényeg a capspace volt, melynek segítségével újjáépíthette a keretet, 2015/16-ban pedig alapszakaszt nyert az új gárdával. A Nets nem adott sokat a hatszoros All-Starként érkező Johnsonért, aki viszont csak három és fél évet töltött a franchise-nál - statisztikái egyre gyengültek, de 2014-ben azért így is All-Star volt. Csapatsiker nem igazán jött össze neki Brooklynban, de ebben nem Johnson volt a ludas.

Ezeknél "valamivel" fajsúlyosabb esemény volt 2014. július 11-én, amikor LeBron James egy Sports Illustrated cikkben bejelentette, hogy visszatér a Cleveland Cavaliershez, otthagyja a Miami Heatet. Mint ismert, James 2010-es távozása és a The Decision óriási vihart kavart, négy évvel később azonban nem volt ekkora meglepetés a hazatérése még a 2010-es hír fogadtatása ellenére sem. Napokig ment a pletyka, hogy LeBron és a Cavs tulajdonosa, Dan Gilbert tárgyalnak egymással, sejthető volt, hogy James újra clevelandi mezt ölt (vagy legalábbis erősen benne volt a pakliban), és a bejelentés sem úgy történt, mint négy évvel korábban.

Mint ismert, mindkét fél nagyon jól járt az újraegyesüléssel. A Cavs 2016-ban első bajnoki címét szerezte (Cleveland 52 év után nyert bajnoki címet a major sportokat tekintve). LeBron pályafutása legmeghatározóbb sikerét érte el, a döntőben pedig (legalább) egy ikonikus mozdulattal gazdagította a nézőket, Andre Iguodala lesapkázásával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus