Irving, Simmons és Hanga draftja, a Bulls-dinasztia nem hivatalos vége

Június 23-a sűrű nap az NBA történetében: az eddigi egyetlen magyar draft, a Heat és a Hornets expanziós börzéje, a Spurs harmadik bajnoki címe és Phil Jackson chicagói lelépése is ezen a napon történt. 

2011.június 23-a jeles nap a magyar kosárlabda történetében, hiszen nyolc éve (magyar idő szerint már 24-én hajnalban) zajlott a 2011-es játékosbörze. Az első helyen Kyrie Irvinget vitte el a Cavaliers, a Top10-ben utána sorrendben Derrick Williams, Enes Kanter, Tristan Thompson, Jonas Valanciunas, Jan Vesely, Bismack Biyombo, Brandon Knight, Kemba Walker és Jimmer Fredette kelt el.

A draft érdekessége, hogy a Top10-ből mindössze Irving és Walker jutott el az All-Starra, többen már évek óta nincsenek a ligában, miközben hátrébb több klasszist, All-Start húztak ki: Klay Thompson a 11., Kawhi Leonard a 15., Nikola Vucsevics a 16., Jimmy Butler a 30., Isaiah Thomas pedig a legutolsó, 60. helyen kelt el. Thomas előtt eggyel, az 59. helyen a San Antonio Spurs honfitársunkat, Hanga Ádámot választotta, ezzel a mai napig ő az egyetlen magyar draftee. 

Volt jó pár cserebere a draft napján, Kawhi Leonardért George Hillt adta a Spurs a Pacersnek, a Bobcats a 19. kiválasztottat,Tobias Harrist Milwaukee-ba cserélte, helyette a Kingstől megkapta Bismack Biyombót, a Kings pedig a Buckstól Jimmer Fredette-et. A Rockets az 1/23-as Mirotic-ot és a 2/38-as Chandler Parsonst passzolta le Minnesotába - Mirotic-ra rögtön lecsapott a Bulls, cserébe adták Norris Cole-t, akiért viszont a Heat jelentkezett be és Bojan Bogdanovic-ot adta. És hogy mi történt Chandler Parsonsszal? A pár órával korábban megszerzett kiscsatárt a Wolves készpénzért visszaadta - a Houstonnak...

2016-ban szintén ezen a napon zajlott a börze, itt az ausztrál Ben Simmonst húzta első helyen a 76ers, és bár Simmons első évét kénytelen volt kihagyni sérülés miatt, azóta bemutatkozhatott az All-Staron. Mögötte a Top10-ben Brandon Ingram, Jaylen Brown, Dragan Bender, Kris Dunn, Buddy Hield, Jamal Murray, Marquese Chriss, Jakob Pöltl és Thon Maker került sorra. Ezen a drafton is volt bust gazdagon a Top10-ben, jó néhány, eddig komolyabb karriert befutó játékos csúszott lejjebb: Domantas Sabonis (1/11), Malik Beasley (1/19), Caris LeVert (1/20), Pascal Siakam (1/27) és Dejounte Murray (1/29). A későbbi Év Újonca, Malcolm Brogdon (2/36) és az első három szezonjában három bajnoki címmel gazdagodó Pat McCaw (2/38) is a második körben kelt el, érdekesség, hogy mindkettejüket a Milwaukee Bucks húzta. A draft napján cserélte el a Thunder Serge Ibakát Orlandóba Oladipóért, Sabonisért és Ilyasováért, egy évvel később majdnem ugyanezzel a csomaggal húzta be Paul George-ot Indianából. 

1988-ban egy másfajta draft zajlott június 23-án, az úgynevezett expanziós draft: a csapatoknak adott számú játékost kellett megjelölniük, akikből nem választhatott a frissen csatlakozó Miami Heat és Charlotte Hornets, a többiek közül lehetett szemezgetni. Érdekesség, hogy a Miami Heat igen agresszíven lépett fel, egy későbbi elsőköröst és három másodikköröst szereztek csak azzal, hogy egyes játékosokat nem húztak, vagy meghatározott játékosokat választottak ki: a Dallas egy elsőköröst adott, hogy a nevenincs Arvid Kramert vigyék, a Lakers és a Celtics másodikköröst, hogy ne Kareem Abdul-Jabbart és Dennis Johnsont. A Hornets inkább a játékosokra koncentrált, így került a klubhoz Muggsy Bogues és Dell Curry. 

A Chicago Bulls számára edzői szempontból érdekes június 23-a. 1998-ban ezen a napon jelentette be Phil Jackson, hogy távozik a Bullstól - a mind a hat chicagói bajnoki cím során vezetőedzőként dolgozó legenda később még öt gyűrűt szerzett a Los Angeles Lakersszel. Bár Michael Jordan még hónapokig nem nyilatkozott a visszavonulással kapcsolatban (időközben lockout is volt), itt gyakorlatilag eldőlt, hogy vége a Bulls-dinasztiának. 1982-ben egyébként Paul Westheadet, 2010-ben pedig Tom Thibodeau-t nevezték ki vezetőedzőnek a Szeles Városban ezen a napon. 

Jackson későbbi kiváló “közkatonája”, a vele öt bajnoki címet nyerő Derek Fisher 2014. június 23-án jelentette be visszavonulását. Fisher Kobe Bryanttel együtt került a Lakershez 1996-ban, egy hároméves (2004-2007) megszakítást kivéve 2012-ig játszott a csapatban, majd karrierjét Dallasban és Oklahomában fejezte be. 2014 és 2016 között éppen Jackson hívására lett a Knicks vezetőedzője (mérsékelt sikerrel), idén pedig a Los Angeles Sparks WNBA-csapatát irányítja. Fisher a nagy dobások mestereként vált ismertté, illetve azzal is, hogy 2006 és 2013 között a játékosszakszervezetet irányította. 

Fisher egyik leghíresebb/legellentmondásosabb dobását 2004-ben a San Antonio Spurs ellen szerezte, azon is múlott, hogy Duncanék nem tudtak duplázni a 2003-as bajnoki címük után. Azonban ami késett, az nem múlt, egy évvel később, 2005. június 23-án megszerezték a Spurs-franchise 3. trófeáját. Az első körben a Denvert 4-1-re, a másodikban a Seattle-t 4-2-re, a főcsoportdöntőben a Sunst 4-1-re legyőzve jutottak a fináléba, ahol a címvédő Detroit Pistons várt rájuk. A nagydöntő hetedik meccsig ment, ahol a harmadik negyed után is egál volt az állás - a legvégén aztán a Spurs rátett még egy lapáttal, és 81-74-re győzött 2005. június 23-án. A győzelemért a legtöbbet akkor is a döntő MVP-jének választott Tim Duncan tette (25 pont, 11 lepattanó), de a parádésan célzó Manu Ginobili (23 pont, 8/13 mezőnyből) és a padról beszálló veterán, Robert Horry (15 pont) is remekelt támadásban. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus