Iverson 19 éve lépte át Lue-t, 74 éve alapították a ligát

74 éve hozták létre a BAA-t New Yorkban - a Lakers három döntőbeli meccset is elbukott ekkor, Kareem Abdul-Jabbar negatív PO-csúcsa is ehhez a naphoz köthető - 19 éve Allen Iverson szó szerint átlépte Tyronn Lue-t - 44 éve nyerte a Celtics 13. bajnoki címét.

1946. június 6-án alapították a Basketball Association of Americát, a BAA-t, azaz az NBA elődjét - a National Basketball Association nevet három évvel később, 1949. augusztus 3-án vette fel a liga, miután magába olvasztotta az NBL-t. Az első bajnok a Philadelphia Warriors lett, miután a döntőben azt a Chicago Stagst verte 4-1 arányban, amely az elődöntőben az alapszakaszt utcahosszal nyerő Washington Capitolst múlta felül 4-2-re - a fővárosiak 49-11-gyel végeztek az élen, míg az alapszakasz-második Stags 39-22-vel zárt. Erről az első szezonról részletesebben is írtunk már április végén - ezen a linken elolvashatjátok az akkori, a maitól azért sokban eltérő szabályokat például a PO-ra vonatkoztatva.

 

A Los Angeles Lakers számára a legnegatívabb ez a nap. Az alapítás után 43 esztendővel, 1989-ben a döntő első meccsét rendezték az aranysárga-lilák és a Detroit Pistons között. A Lakers címvédőként ebben a rájátszásban 3-0-val söpörte a Portland TrailBlazerst, majd 4-0-val a Seattle Supersonicsot és a Phoenix Sunst is. 11 győztes meccs után kellett idegenben pályára lépnie az aranysárga-liláknak a Palace of Auburn Hills csarnokban, ahol a Detroit fogadta és verte meg őket 109-97 arányban. Mint ismeretes, ezt követően a Pistons kisöpörte a Lakerst, majd a michigani alakulat megvédte címét 1990-ben.

 

Hét esztendővel korábban, 1982-ben a Philadelphia Sixers fogadta ezen a napon a Lakerst, és 135-102 arányban múlta felül Magic Johnsonékat a nagydöntő ötödik mérkőzésén. A találkozó Kareem Abdul-Jabbar hat pontjáról marad emlékezetes, amely a legkevesebb, amit a centerlegenda karrierje során bármelyik rájátszásmeccsén dobott.

 

2001-ben ezen a napon kezdődött a döntő, amelyet megint a Philly és a Lakers vívott egymással. Másodjára fordult elő a liga történetében, hogy két ellenfél 40-40 pontot ért el egy azon meccsen a döntőben, miután Allen Iverson 48, Shaquille O'Neal pedig 44 egységig jutott. Ezt a találkozót is a Sixers nyerte AI óriási estéjének köszönhetően 107-101 arányban, hosszabbításban, a Staples Centerben.

Ez a mérkőzés Iverson egyik mozdulatáról örökké emlékezetes marad: ekkor lépte át Tyronn Lue-t, a Cleveland Cavaliers egykori vezetőedzőjét, a Lakers akkori játékosát az egyik triplája után:

A két Sixers elleni sorozat azért nagyban különbözött a Pistons ellenitől, tekintve hogy 1982-ben és 2001-ben is a Lakers lett végül a bajnok, így a rossz június 6-ai eredmény ellenére sem bánkódhattak a végén az aranysárga-lilák szimpatizánsai.

 

A Pistonshoz még egy fontos esemény tartozik ezzel a nappal kapcsolatban: 20 esztendővel ezelőtt nevezték ki Joe Dumarst a franchise elnökének. Az 1989-es, tehát az előbb felelevenített döntő MVP-je felemás vezetőségi karriert tudhatott magáénak, nagyon sok kérdőjeles, később kudarcként végződő döntéssel (Darko Milicic 1/2-n draftolása 2003-ban, Chauncey Billups elcserélése, majd a capspace Ben Gordonra és Charlie Villanuevára elköltése), ám 2003/04-re így is bajnoki címet elért együttest épített fel - amely a fináléban ki mást, mint a Lakerst verte. 2014 áprilisában mondott le.

 

A Boston Celtics számára kedves emlék lehet június 6-a: 44 évvel ezelőtt, 1976-ban ezen a napon nyerte a gárda 13. bajnoki címét, miután 87-80-ra verte a Phoenix Sunst a döntő hatodik találkozóján, így 4-2-re nyerte a finálét.

A két évvel korábbi bajnok Celtics 54-28-cal nyerte keletet, az egész ligában pedig a második lett a címvédő Golden State Warriors (59-23) mögött. A Phoenix épphogy elérte az 50%-ot, 42-40-nel negyedik volt nyugaton. Ebben a szezonban főcsoportonként 5 csapat jutott be a PO-ba - hárman egyenesen a második körbe, a két "leggyengébbnek" kellett egy külön párharcot vívnia. A Sunsnak azonban nem kellett első kört játszania, mert abban a nyugati ötödik Detroit Pistons (36-46) és a divízióját negatív mérleggel is megnyerő, így második kiemelt, de összességében csak a negyedik legjobb mutatóval rendelkező Milwaukee Bucks (38-44) szerepelt. A második kanyarban a Celtics 4-2-re verte a Buffalo Bravest, a Suns pedig pályahátrányból verte a Bill Russell által irányított Seattle SuperSonicsot, amely még csak formálódott, nyomokban hasonlított mindössze az 1978-as döntős, 1979-ben bajnok együttesre.

A konferencia fináléjában a Boston megint 4-2-re győzött - ezúttal azt a Cleveland Cavalierst múlta felül, amelynek nem volt 16 pontos játékosa az alapszakaszban, de mivel heten is 10 pont fölött átlagoltak, így második kiemelt volt, és eljutott a legjobb négyig is. A túloldalon a Suns ezúttal a címvédőt ejtette ki 4-3-mal, az utolsó meccset idegenben nyerve - ez volt az a találkozó, ahol a Phoenix egyik játékosa, Ricky Sobers nekiesett Rick Barrynek, Barry a félidőben megnézte a felvételeket, látta, hogy a csapattársai nem védték meg, ezért a második félidő nagy részében egyszerűen nem dobott rá, folyamatosan továbbpasszolta a labdát. A döntőben aztán 2-2-ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd jött az az ötödik mérkőzés, amelyről két napja írtunk már, és amelyet 3 hosszabbításban nyert a Boston - ezen a hatodik találkozón pedig idegenben győzött a Celtics.

A győztes oldalon a két évvel korábbi bajnokcsapat nagy hármasa, John Havlicek, Dave Cowens és Jo Jo White vitte a prímet továbbra is - ezúttal nem Havlicek, hanem White lett a döntő MVP-je. Don Nelson is ott volt a keretben, de már kisebb szerepkörben (ez volt az utolsó idénye), Paul Silas továbbra is fontos szerepet töltött be, Steve Kuberski is az aktív rotáció része volt, az ABA-be távozó Don Chaney helyett viszont Charlie Scott volt már a keretben, aki 17 pontos átlagával markáns pluszt hozott a csapathoz. Scott háromszoros All-Star volt az ezt megelőző szezonokban, pont a Sunsnál. Ellenértéke az 1974-ben még a Celticcszel bajnok Paul Westphal volt, aki Bostonban csak epizodista volt, Arizonában viszont rögtön 20.5 pontot hozott (pedig ez volt az első éve új csapatában), később pedig 5-szörös All-Star lett. Mellette az ebben az idényben újonc, de azonnal All-Starnak választott Alvan Adams, illetve a korábbi 20 pontos scorer és háromszoros AS Dick Van Arsdale voltak a Suns legnagyobb nevei.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus