Jordan 55 pontja a Cavs ellen és egy kis filmtörténelem

35 éve Jordan olyat tett, amire korábban senki nem volt képes - 25 éve mutatták be a He Got Game című filmet - a Lakers és a Knicks 53 éve  PO-történelmet írt - 60 éve vette át J. Walter Kennedy a commish szerepét - 100 éve született Frankie Brian.

100 esztendős lenne a mai napon a korai NBA egyik kiváló hátvédje, Frankie Brian. Brian 1947-ben az Anderson Packershöz igazolt, és nagyon sikeres volt a csapattal - első évében az All-NBL második csapatába került, a bajnokság utolsó szezonjában viszont bajnok lett és az első ötösbe választották. A BAA-NBL összeolvadást, az NBA létrejöttét követően még egy évet játszott a Packersnél, amellyel elődöntőbe jutott (a későbbi győztes Minneapolis Lakers állta útját), ezt követően viszont csapatot váltott, hiszen az Anderson megszűnt.

A Chicago Stags vitte el a dispersal drafton, majd eladta a Tri-Cities Blackhawkshoz, egy év után pedig a Fort Wayne Pistonshoz került - öt szezont töltött itt. A Blackhawksnál (1951) és az első pistonsos évében (1952) ott volt az első két All-Star meccsen, az első két NBA-s szezonjában pedig bekerült az év második ötösébe - ebben a három évben 16-18 pontos, 3-4 pattanós és gólpasszos játékos volt, utána visszaesett játékideje és így teljesítménye is, majd végül 1956-ban, két elveszített döntő után vonult vissza. 2017-ben hunyt el, Isten nyugosztalja!

 

60 esztendővel ezelőtt, 1963. május 1-jén J. Walter Kennedy került az NBA elnöki posztjára, aki az első vezetőtől, Maurice Podolofftól vette át a stafétát - a posztot később, 1967-ben nevezték át commish-sá. Igazi vasszigor volt rá jellemző, de 12 éves uralkodása alatt 9-ről 18 csapatra nőtt a liga létszáma, jóval több pénz folyt be a televíziózásból is, és nagyjából háromszor annyian nézték az NBA-t a csarnokokban, mint amennyien 1963-ban.

Nagy szerepe volt abban, hogy évente egyszer rendeztek egy mérkőzést Springfieldben, a Hírességek Csarnokának megsegítésére, és emellett olyan eseményekhez is komoly köze volt, mint a paralimpia. 1977-ben hunyt el májelégtelenségben (rákja volt), 1981-ben került be a Hírességek Csarnokába, és jelenleg az a trófea viseli a nevét, amelyet az a játékos vagy edző kap minden évben, aki a legtöbbet teszi a közösségért.

 

53 éve, 1970. május elsején játszották a New York Knicks - Los Angeles Lakers nagydöntő negyedik találkozóját, amelyen az aranysárga-lilák 2-1-es hátrányban fogadták az alapszakaszgyőztest. A mérkőzés rendes játékideje 99-99-es döntetlennél ért véget, majd az első ráadás után 121-115-re győzött a Lakers - ez a 22-16-os plusz öt perc a rájátszások történetének legtöbb pontot hozó hosszabbítása mind a mai napig. Mint ismert, a Knicks az ezt megelőző meccset szintén hosszabbítás után hozta (ott Jerry West ráadást érő, háromnegyed pályás kosara vált legendássá), majd végül 4-3-mal behúzta története első bajnoki címét.

 

1988. május 1-jén a Chicago Bulls a Cleveland Cavalierst fogadta a rájátszás első körének második találkozóján. A Bulls 106-101-re győzött végül a többek között 55 pontig (24/45 dupla, 7/7 büntető) jutó Michael Jordan vezetésével, aki ezzel a teljesítményével történelmet írt: először fordult elő a PO során, hogy valaki két egymást követő találkozón is eljusson legalább 50 pontig - Jordan az első meccsen kereken 50 pontot szórt.

 

Végül pedig egy 25 évvel ezelőtti eseményre tekintünk vissza: 1998. május 1-jén mutatták be a "He Got Game" című kosarasfilmet Denzel Washington és Ray Allen főszereplésével - utóbbi örök életére Jesus Shuttlesworth maradt innentől fogva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus