LeBron első és a Showtime-Lakers utolsó bajnoki címe

Nyolc éve ért fel a csúcsra először LeBron James - 32 esztendővel ezelőtt aratta utolsó bajnoki címét a Showtime Lakers - Tom Chambers 61, Derrick Coleman 53 éves.

A 2010 nyarán összeálló Miami Heat az első együtt töltött idényben nem tudott bajnoki címet szerezni. 2011 nyarán aztán jött a lockout, de LeBron extra motivációval kezdhetett neki a szezonnak. A floridaiak az alapszakaszt még csak 46-20-as mérleggel zárták keleten a második, összességében a negyedik helyen, ám a PO-ban előbb a New York Knicks (4-1), majd az Indiana Pacers (4-2) testén is viszonylag könnyedén mentek át. A Boston Celtics ellen 2-3-as állásnál idegenben kellett nyerniük, James pedig karrierje egyik legdominánsabb meccsével tartotta életben csapata reményeit. A Heat 4-3-ra legyőzte a Celticset, jöhetett a nagydöntő.

A fináléban a liga feltörekvő sztárja, Kevin Durant nézett vele szembe Russell Westbrookkal és James Hardennel az oldalán. Az OKC az első meccset ugyan még megnyerte hazai környezetben, aztán azonban háromszor is kikapott, így következett az ötödik találkozó 2012. június 21-én. A Miami 121-106-ra múlta felül ellenfelét ezen az estén, így megszületett James első bajnoki címe és első döntő MVP trófeája is. Érdekesség, hogy a Thunder azóta sem jutott ilyen magasságokba, hiszen ez volt Harden utolsó meccse a csapatnál, a következő idény előtt elcserélték a Houston Rocketshez.


1988-ban ezen a napon nem egy korszak elejéhez, hanem a végéhez jutottunk. Az 1980-as évek egyik, ha nem a legmeghatározóbb csapata, a Showtime Lakers címvédőként kezdett neki az 1987/88-as idénynek, miután az előző szezonban 15-3-mal átrobogott a rájátszáson és a mezőnyön. Az aranysárga-lilák 62-20-szal zárták az alapszakaszt, úgy tűnt, semmi problémájuk nincs, hiszen első helyen végeztek, sőt, a San Antonio Spurst is 3-0-val söpörték. Ezt követően azonban a Utah Jazz és a Dallas Mavericks is hetedik meccsre kényszerítette Magic Johnsonékat, de mindkét együttest legyőzték 4-3-ra.

A fináléban aztán az egyre feljebb törő Detroit Pistons jött szembe. Az autóvárosiak egy korszakot, a Boston Celticsét már lezárták, hiszen a főcsoportdöntőben őket ejtették ki, az első meccsen pedig a Lakers pályaelőnyét is elvették. Az aranysárga-lilák a harmadik találkozón visszavették ezt a fórjukat, ezt követően pedig hozta mindenki a hazai találkozóit. 1988. június 21-én aztán óriási csatában, 108-105-re nyert a Los Angeles, ezzel 9 éven belül az ötödik, 2000-ig bezárólag viszont az utolsó bajnoki címét szerezte a csapat. A Lakers lett a liga történetének első együttese, amely három egymást követő párharcot is 4-3-ra nyert meg.

Az őrségváltás nem ebben, hanem a következő idényben történt meg, akkor ugyanis a döntőben a Pistons kisöpörte Magicéket, és 1990-ben is a Detroit lett a bajnok.

 

Van több jónevű születésnaposunk is. Az aktív játékosok közül Thaddeus Young 32. életévét töltötte be, JaMychal Green pedig kereken 30 lett. A korábbiak közül a New Jersey Nets egykori scorere, a Cavsszel 2016-ban bajnok Richard Jefferson 40 éves. A tehetségénél sokkal kisebb karriert befutó, három 20/10-es és összesen öt dupla-duplás idényt így is összerakó, egyszeres AS Derrick Coleman 53 esztendős. A Seattle és a Phoenix összesen 4-szeres All-Starja, egyszer AS-MVP-nek is megválasztott scorer erőcsatára, Tom Chambers pedig 61. születésnapját ünnepli. Isten éltesse mindnyájukat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus