LeBron első és a Showtime-Lakers utolsó bajnoki címe

9 éve ért fel a csúcsra először LeBron James - 33 esztendővel ezelőtt aratta utolsó bajnoki címét a Showtime Lakers - Tom Chambers 62, Derrick Coleman 54 éves - hároméves a nagyon mély 2018-as játékosbörze. 

A 2010 nyarán összeálló Miami Heat az első együtt töltött idényben nem tudott bajnoki címet szerezni. 2011 nyarán aztán jött a lockout, de LeBron extra motivációval kezdhetett neki a szezonnak. A floridaiak az alapszakaszt még csak 46-20-as mérleggel zárták keleten a második, összességében a negyedik helyen, ám a PO-ban előbb a New York Knicks (4-1), majd az Indiana Pacers (4-2) testén is viszonylag könnyedén mentek át. A Boston Celtics ellen 2-3-as állásnál idegenben kellett nyerniük, James pedig karrierje egyik legdominánsabb meccsével tartotta életben csapata reményeit. A Heat 4-3-ra legyőzte a Celticset, jöhetett a nagydöntő.

A fináléban a liga feltörekvő sztárja, Kevin Durant nézett vele szembe Russell Westbrookkal és James Hardennel az oldalán. Az OKC az első meccset ugyan még megnyerte hazai környezetben, aztán azonban háromszor is kikapott, így következett az ötödik találkozó 2012. június 21-én. A Miami 121-106-ra múlta felül ellenfelét ezen az estén, így megszületett James első bajnoki címe és első döntő MVP trófeája is. Érdekesség, hogy a Thunder azóta sem jutott ilyen magasságokba, hiszen ez volt Harden utolsó meccse a csapatnál, a következő idény előtt elcserélték a Houston Rocketshez.


1988-ban ezen a napon nem egy korszak elejéhez, hanem a végéhez jutottunk. Az 1980-as évek egyik, ha nem a legmeghatározóbb csapata, a Showtime Lakers címvédőként kezdett neki az 1987/88-as idénynek, miután az előző szezonban 15-3-mal átrobogott a rájátszáson és a mezőnyön. Az aranysárga-lilák 62-20-szal zárták az alapszakaszt, úgy tűnt, semmi problémájuk nincs, hiszen első helyen végeztek, sőt, a San Antonio Spurst is 3-0-val söpörték. Ezt követően azonban a Utah Jazz és a Dallas Mavericks is hetedik meccsre kényszerítette Magic Johnsonékat, de mindkét együttest legyőzték 4-3-ra.

A fináléban aztán az egyre feljebb törő Detroit Pistons jött szembe. Az autóvárosiak egy korszakot, a Boston Celticsét már lezárták, hiszen a főcsoportdöntőben őket ejtették ki, az első meccsen pedig a Lakers pályaelőnyét is elvették. Az aranysárga-lilák a harmadik találkozón visszavették ezt a fórjukat, ezt követően pedig hozta mindenki a hazai találkozóit. 1988. június 21-én aztán óriási csatában, 108-105-re nyert a Los Angeles, ezzel 9 éven belül az ötödik, 2000-ig bezárólag viszont az utolsó bajnoki címét szerezte a csapat. A Lakers lett a liga történetének első együttese, amely három egymást követő párharcot is 4-3-ra nyert meg.

Az őrségváltás nem ebben, hanem a következő idényben történt meg, akkor ugyanis a döntőben a Pistons kisöpörte Magicéket, és 1990-ben is a Detroit lett a bajnok.

 

Van több jónevű születésnaposunk is. Az aktív játékosok közül Thaddeus Young 33. életévét töltötte be, JaMychal Green pedig 31 lett. A korábbiak közül a New Jersey Nets egykori scorere, a Cavsszel 2016-ban bajnok Richard Jefferson 41 éves. A tehetségénél sokkal kisebb karriert befutó, három 20/10-es és összesen öt dupla-duplás idényt így is összerakó, egyszeres AS Derrick Coleman 54 esztendős. A Seattle és a Phoenix összesen 4-szeres All-Starja, egyszer AS-MVP-nek is megválasztott scorer erőcsatára, Tom Chambers pedig 62. születésnapját ünnepli. Isten éltesse mindnyájukat!

2018-ban ezen a napon rendezték a draftot, amely utólag igen mélynek bizonyult. Bár néhány játékos esetében talán többnek tűnhet, de mindössze három éve került az NBA-be (a kiválasztása sorrendjében) többek között Deandre Ayton, Marvin Bagley, Luka Doncic, Jaren Jackson Jr., Trae Young, Mo Bamba, Wendell Carter Jr., Collin Sexton, Kevin Knox, Mikal Bridges, Shai Gilgeous-Alexander, Miles Bridges, Michael Porter Jr., Donte DiVincenzo, Kevin Huerter, Josh Okogie, Grayson Allen, Aaron Holiday, Anfernee Simons, Landry Shamet, Robert Williams, illetve a második körben Jevon Carter, Jalen Brunson, Devonte' Graham, Mitchell Robinson, Gary Trent Jr., Bruce Brown, Hamidou Diallo, De'Anthony Melton, Alize Johnson, Shake Milton, illetve a 60. helyen Kostas Antetokounmpo. 

Érdekességként néhány játékos, aki végül nem kelt el a drafton, de azóta nevet szerzett magának a ligában: Kendrick Nunn, Duncan Robinson és Ja'Sean Tate.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus