Lou-Will 35, Rick Carlisle 62, Andrew Bynum 34 éves

Szintén ma ünnepel Lonzo Ball – 37 éve mutatkozott be a Dream – 11 éve debütált Blake Griffin, Paul George, DeMarcus Cousins és Gordon Hayward.

A liga történetének egyik legjobb cserejátékosa, Lou Williams ma tölti a 35-öt. Lou-Will karrierje igen nehezen indult, 2005-ben egyenesen a középiskolából került az NBA-be, ahol az első két évében nem sok sót evett meg Philadelphiában. 2007-ben fordult meg a sorsa, megtalálták számára az ideális szerepkört, első számú cserejátékosként villogott. 2012-ben váltott, elfogadta az Atlanta Hawks ajánlatát, de alig pár hónap után elszakadt az ACL-je, a Hawks pedig elpasszolta Torontóba 2014 nyarán – ez a váltás hozta meg számára az első egyéni elismerést, a 2014-15-ös évad legjobb hatodik emberének választották. 2015 nyarán három évre leszerződött a Lakershez, ahol ugyan a csapat rettenetesen játszott, de Williamsnek kijött a lépés, jó számokat szállított. 2017 februárjában elcserélték Houstonba, onnan pedig nyáron cserélték vissza Los Angelesbe, a Clippershez. Itt hosszabb időre otthonra talált a kiváló hátvéd, 2018-ban és 2019-ben is elnyerte a Sixth Man of The Yeart, 2020-ban is nagy csatában maradt alul csapattársával, Montrezl Harrell-lel szemben. 2021 márciusában cserélték el szűkebb pátriájába, Atlantába, ahol nyáron hosszabbított - valószínűleg az elmúlt évek szintjét már nem fogja tudni hozni, de még mindig megbízható cserejátékosnak számít.

Az 1987-ben született Andrew Bynum szintén a 2005-ös drafton, a 10. helyen kelt el, ő nem csak hogy a középiskolából érkezett, de még a 18-at sem töltötte be, amikor ledraftolták – ő a liga történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa, a szabályok változása miatt ez a rekord valószínűleg örökre megdönthetetlen marad. Az első két éve igencsak ráment arra, hogy egyáltalán felnőjön fejben, Williamshez hasonlóan nehezen illeszkedett be az NBA-be. A 2007-08-as szezonban viszont szintet lépett, az alapszakasz első felében remek számokkal jelentkezett, ám 2008 januárjában szerencsétlenül esett rá csapattársa, Lamar Odom lábára, és térdszalag-szakadást szenvedett. A 2008-09-es szezonban térhetett vissza, de 2009 februárjában Kobe Bryant esett rá a másik lábára, keresztszalag-szakadást szenvedett. A 2009-es rájátszásban már visszatért is begyűjtötte első bajnoki címét, majd 2010-ben sikerült a duplázás is – ezt a playoffot úgy játszotta végig, hogy az első körben elszakadt a meniszkusza, de csak a nyáron műttette meg.

Egyénileg messze a 2011-12-es csonkaszezon volt a legjobb idénye, meghívták az All-Starra, 18.7 pontot és 11.8 lepattanót jegyzett, sőt az All-NBA második csapatába is beválasztották. Nyáron viszont belekerült a Dwight Howard-cserébe, Philadelphiába került a játékjoga, és innentől nemhogy lejtmenetbe, hanem zuhanórepülésbe váltott a karrierje. Térdproblémái miatt egyetlen meccset sem játszott a 2012-13-as idényben, sok forrás szerint bowlingozással próbálta „gyógyítani” a fájós testrészeket. A 2013-14-es évadban még Clevelandben és Indianában összesen 26 meccsen lépett pályára, de alig 26 és fél évesen idejekorán véget ért a profi pályafutása – azóta nem sok mindent hallani felőle, valószínűleg szépen költi a kilenc év alatt összekosarazott 73 millió dollárját. 

A ma 24 éves Lonzo Ball már az NBA kerülése előtt is óriási hype-ot kapott, hiszen édesapja három fiára építve megalkotta a Big Baller Brandet – a legidősebb Ball-fiú tősgyökeres kaliforniaiként (itt született, a UCLA-re járt egyetemre) logikus választásnak tűnt a 2017-es draft 2. helyén a Lakers számára. A Lakersnél eltöltött két éve azonban igen felemásra sikeredett, hiszen megvillantotta kivételes védekezési és játékszervezési potenciálját, azonban a dobásával kapcsolatban nem egyenesedtek ki a kérdőjelek (a triplákat, középtávolikat és a büntetőket is egészen borzalmasan dobta), ráadásul nagyot sokat volt sérült is. 2019 nyarán ért véget számára a tündérmese, a Lakers beletette az Anthony Davis-cserébe, így New Orleansban folytatta pályafutását. Dobásai szépen lassan javulgattak a Pelicansnél, elég jó 2020-21-es évet is tudhat maga mögött, nyáron pedig össze is jött a hőn áhított nagy piac és komoly célokat dédelgető csapat. A Bulls szerezte meg a játékjogát egy sign and trade keretében, és három All-Starral (Vucevic, LaVine, DeRozan) került egy csapatba, egyelőre jól is alakul a szezonjuk. 

Rick Carlisle, az Indiana Pacers kiváló mestere már 62 gyertyát fújhat el a tortán. A 196 centire nőtt hátvéd a legendás 1984-es drafton kelt el a 70. helyen, de a börze nem miatta vált klasszikussá: bő három évet töltött el Bostonban, ahol három nagydöntőben játszhatott és bajnoki címet is szerzett, de sokat ehhez nem tudott hozzátenni Danny Ainge cseréjeként. 1987 őszén elcserélték New Yorkba, majd egy súlyos vállsérülést követően még az 1989-90-es évadban megpróbálkozott a játékkal a Netsben, de ezek után szögre akasztotta a cipőit. A Netsnél azonban nem engedték elveszni, azonnal segédedzőként foglalkoztatták, Carlisle pedig szépen lassan felépítette második NBA-karrierjét, ami sokkal sikeresebbnek bizonyult. 1989 és 2000 között a Netsnél, a Portlandnél, majd korábbi csapattársa, Larry Bird hívó szavára a Pacersnél dolgozott segédedzőként. Bird 2000-ben felállt a kispadról és nagyon szerette volna, ha Carlisle lesz az utódja, de a menedzsment végül Isiah Thomast választotta. Egy év pihenőt követően a Detroit Pistons csapott le rá, és vezetőedzővé nevezte ki – rögtön egy Év Edzője Díjjal bizonyította rátermettségét. 2003-ban már főcsoportdöntőbe is bejutott a Pistonsszal, de a Nets elleni kiesést követően leváltották – a Pacers és az időközben szakmai vezetővé avanzsáló Larry Bird pedig azonnal lépett és visszavitte Indianába.

A gárdával új franchise-rekordot állított fel 61 győzelemmel, és egészen a főcsoportdöntőig menetelt, ahol viszont megállította őket korábbi csapata, a Detroit. Úgy tűnt, hogy a következő években ez a két csapat határozhatja meg a keleti főcsoportot, azonban a 2004 decemberében kirobbant Malice at the Palace katasztrofális következményekkel járt a Pacersre nézve, a bajnokesélyes gárda teljesen szétesett. Carlisle 2007-ig maradt, egy évig a tévének dolgozott, majd 2008 májusában elfogadta a Dallas Mavericks ajánlatát. A kezdeti bukdácsolás után a 2011-es playoffban végre összejött neki a bajnoki cím, ami után tíz évig élvezhette Mark Cuban feltétlen bizalmát, elérte 800. alapszakasz-győzelmét, 16. edzőként a liga történetében. Dirk Nowitzki utolsó éveinek szenvedéseiért Luka Doncic-csal kárpótolta az élet, a szlovént pillanatok alatt szupersztár státuszba segítette, ugyanakkor 2021 nyarán a menedzsmentben olyan változások indultak meg, ami miatt ő is távozott és 13 év után visszatért az Indiana Pacershez. 837 alapszakasz-sikerével jelenleg 15. az örökranglistán, a 900 W reális cél, de talán még a kerek 1000 is. 

Több debütálónk is akad ma, közülük manapság a legismertebb Hakeem Olajuwon, aki 1984-ben még Akeem néven mutatkozott be a Houston Rockets színeiben a Dallas elleni győzelem alkalmával, nem is akárhogyan: 24 pontját 11/18-as mezőnymutatóval szerezte, mellette 9 lepattanót, közte hat támadót jegyzett 1-1 gólpassz és blokk mellett, tette mindezt alig 28 perc alatt. A liga korábbi történelmét ismerők számára legalább ekkora név a játékosként nyolcszoros, vezetőedzőként kétszeres bajnok Tom Heinsohn, aki 1956-ban szintén ezen a napon lépett pályára először imádott Bostonja színeiben – a Knicks elleni sikerből 14 ponttal vette ki a részét a 2020 novemberében elhunyt klublegenda. 1984-ben egyébként két másik All-Star, Alvin Robertson és Otis Thorpe, 1956-ban pedig szintén két másik All-Star, Richie Guerin és Willie Naulls is ezen a napon koptatta először az NBA parkettjét. 

2010-ben volt még hasonlóan erős a felhozatal, ekkor debütált ugyanis négy későbbi All-Star. DeMarcus Cousins a Kingsben a Wolves elleni siker alkalmával 14 pontot, 8 lepattanót és 5 gólpasszt tett a közösbe, Paul George a Spurs elleni vereségből négy ponttal vette ki a részét a Pacersben, de már ekkor látszott, hogy sokoldalú kosaras lehet (3 lepattanó, 2-2 gólpassz és szerzett labda, 1 blokk). Gordon Hayward is csendesen debütált a Jazzben a Denver ellen, 9 pontot és 5 lepattanót jegyezhettek fel a statisztikusok, Blake Griffin ellenben bőven adott munkát a Clippers asztalszemélyzetének, a Portland ellen 20 pontot, 14 lepattanót (közte 9 támadót!) és 4 asszisztot hozott össze – az első kosara természetesen egy alley-oop kíméletlen behúzása volt…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus