Öt éve esett ki a Durant és Westbrook vezette Thunder a GSW ellen

Az OKC 3-1-es előnyről bukott el a főcsoportdöntőben - 34 éve láthattuk talán utoljára az "igazi" Larry Birdöt - Harrison Barnes 29 éves, Eddie Griffin 39 lenne, Jack Twyman 9 éve nincs közöttünk.

2016. május 30-án rendezték a nyugati konferenciadöntő mindent eldöntő, hetedik összecsapását, amelyen az 1-3-as hátrányból felálló Golden State Warriors 96-88 arányban legyőzte az Oklahoma City Thundert. Akkor még nem lehetett tudni, de a liga történetét más irányba fordító eredmény született, hiszen a nyáron szabadügynökké váló Kevin Durant pár héttel később éppen a Golden State-hez igazolt, amely a következő két szezonban tarolt az NBA-ben, és tavaly is jó esélyekkel indult harcba zsinórban harmadik, öt év alatt a negyedik bajnoki címéért - végül ez többek között Durant sérülésének is köszönhetően nem jött össze. A liga történetében utoljára a 60-as évek Bostonja tudott zsinórban legalább ötször döntőzni, ehhez nagyban hozzájárult e mérkőzés alakulása:

 

Ha már Boston, emlékezzünk meg arról, hogy 1987-ben szintén ezen a napon ütközött meg egymással a Larry Bird vezette, címvédő Boston Celtics a trónkövetelő Detroit Pistonsszal a keleti konferenciadöntő hetedik mérkőzésén. A végig szorosan alakuló meccsen Bird jelentette a különbséget, a csere nélkül játszó szupersztár 37 pontot, 9-9 gólpasszt és lepattanót jegyzett.

A Boston a nagydöntőben végül alulmaradt a Lakersszel szemben, és legközelebb csak 31 év múlva, 2008-ban szerepelhetett újra fináléban - Bird érdemi karrierje nagyjából ebben az időszakban ért véget, egyre többet bajlódott a hátával és a derekával, később elmondta, hogy pályafutása utolsó éveiben (1992-ben vonult vissza) időnként borzalmas fájdalmakkal játszott. A Pistons ellen azonban ekkor még tündökölt - a következő három szezonban egyébként a detroiti Rossz Fiúk jutottak be a nagydöntőbe, kétszer meg is nyerve azt.

 

Ha már szóba került a 2008-as playoff, az akkori Celtics szintén ezen a napon, szintén a Detroit Pistons ellen jutott be a nagydöntőbe, annyi különbséggel, hogy ehhez hat meccs is elégnek bizonyult Pierce-éknek. Itt egyébként ez a mérkőzés a Pistons nagy generációjának hattyúdalát jelentette, hiszen a zsinórban ötödik főcsoportdöntős szereplés után a korábban már távozó Ben Wallace-t szépen sorba követte Chauncey Billups és a többi húzóember is - érdekesség, hogy Rasheed Wallace két évvel később már bostoni színekben jutott el újra a fináléba Pierce, Garnett, Allen és Rondo társaságában. 

 

Kanyarodjunk egy kicsit vissza a 2016-os főcsoportdöntőhöz, az akkori Warriors egyik fontos láncszeme, Harrison Barnes ugyanis ma ünnepli 29. születésnapját. A tehetséges kiscsatár Iowában látta meg a napvilágot és ott is nőtt fel, 2010-ben a legjobb középiskolás játékosként rangsorolták, így nem csoda, hogy a North Carolina Tar Heels csapott le rá. Remek újoncévet futott, azonban a 2011-es lockout miatti bizonytalan helyzetet nem vállalta, inkább még egy évet az egyetemi bajnokságban töltött - ez jó döntés volt, 2012-ben a hetedik helyen draftolta a Warriors.

Nagyszerű újoncszezont futott, bekerült az Első Újoncötösbe, azonban második évében, Andre Iguodala érkezése miatt a cseresorba szorult. 2014 nyarán vette át a gárdát Steve Kerr, és Barnest visszatette a kezdőötösbe - többek között ez a döntés is kulcsfontosságúnak bizonyult a 2015-ös bajnoki menetelésben, ahol a kiscsatár hathatós közreműködésével 40 év után nyertek bajnoki címet. A rekord-alapszakaszt hozó 2015-16-os évadban ott volt a parádésan rajtoló csapatban, de utána majdnem 20 meccset ki kellett hagynia bokasérülés miatt, szezonja elég hektikusra sikeredett. A rájátszásban nem voltak rossz meccsei, ám a finálé utolsó három meccsén, amikor 3-1-ről kikapott a GSW, mindössze 16%-kal célzott mezőnyből. Nyáron Kevin Durant érkezése után nem volt maradása, szabadügynökként négyéves, 94 millió dolláros szerződést írt alá a Dallas Maverickshez - szintén ezen a nyáron a Team USA színeiben olimpiai bajnokságot nyert Rióban. 

Dallasban jól kezdett, első évében hétszer is volt 30 pont feletti meccse, 19.2 pontos átlaga messze-messze karriercsúcsnak bizonyult, ám az igazi áttörés neki és csapatának is elmaradt. 2017-18-ban is hozta magát, de a gárda nagyon gyengén szerepelt, majd a 2018-19-es szezonban az újonc Luka Doncic gyakorlatilag pillanatok alatt kiszorította a csapatból - szezon közben el is cserélték Sacramentóba, ahol elkezdhette újra felépíteni magát. A Kingsnél 28 meccsen majdnem 41%-kal szórta a hármasokat, és annyira bejött a Sacramentónak az, amit csinált, hogy kilépett szerződése utolsó évéből, és 4 évre 85 millió dollárért hosszabbított a klubbal. Az új szerződés első két évében 14-16 pontos átlagot hozott, és kiderült, hogy első-második opció már nem nagyon lesz belőle, de egy megbízható veterán segítő még lehet De'Aaron Fox mellett. Isten éltesse!

 

Két szomorú évforduló is van ma. Még mindig csak 39 éves lenne Eddie Griffin, aki azonban sajnos már 2007 augusztusa óta nincs köztünk egy szörnyű baleset miatt - róla korábban már megemlékeztünk, egy videóval tesszük meg ismét. 2012. május 30-án, 9 esztendővel ezelőtt pedig a kiváló játéka mellett emberségéről is híres Jack Twyman távozott közülünk. Mindkettejüket Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus