Paul Pierce és Vince Carter egymás elleni debütálása

22 éve mutatkozott be az NBA-ben többek között Pierce, Carter, Dirk Nowitzki és Peja Sztojakovics is - Bill Russell 61 éve állította fel az egykori pattanórekordot - egyéves a Rockets all-inja. 

1999-ben, a lockout feloldása után ezen a napon mutatkozott be több legendás játékos is. Az európaiak közül Dirk Nowitzki (2 pont, 0/5 mezőny, 4 gólpassz) vagy Peja Sztojakovics (2 pont, 1/6 mezőny) debütálása felejthetőre sikeredett - érdekesség, hogy utóbbi csapattársának, Jason Williamsnek jóval jobban sikerült az első NBA meccse ugyanezen a találkozón (21 pont, 4 pattanó, 3 gólpassz, 5 szerzett labda).

Vince Carter és Paul Pierce azonban pont egymás ellen játszották le első profi mérkőzésüket. A Toronto Raptors a Boston Celtics otthonába látogatott, és 103-92-re nyert. A kanadaiaknál Carter 16 pontot szórt (5/11 mezőny, 0/1 tripla, 6/8 büntető), 3 pattanó, 2-2 gólpassz és szerzett labda, illetve 1 blokk mellett. A túloldalon Pierce azonnal megtöltötte a statlapot 19 ponttal (7/14 mezőny, 2/4 tripla, 3/6 büntető), 9 pattanóval, 5 gólpasszal, 2 szerzett labdával és 4 blokkal.

Kettejük egymás elleni csatáját láthatjátok most:


61 évvel ezelőtt, 1960. február 5-én Bill Russell új pattanórekordot állított fel a Syracuse Nationals ellen 124-100-ra megnyert összecsapáson, minden idők egyik legjobb játékosa 51 lecsorgót szedett össze. Csúcsa egy évet sem élt, de mind a mai napig a második legjobb produkció - Wilt Chamberlain még ugyanebben az évben, november 24-én 55 pattanóval túlszárnyalta, ráadásul ezt a teljesítményt Russell és a Boston ellen nyújtotta.

Tavaly ilyenkor teljesen felbolydult a liga, hiszen négycsapatos cserét ütöttek nyélbe az érintettek: az Atlanta Hawks megszerezte Clint Capelát és Nene Hilariót Evan Turnerért, egy 2020-as elsőkörösért és egy 2026-os másodikkörösért, a Houston Rockets begyűjtötte Robert Covingtont és Jordan Bellt Capeláért, Nene-ért, Gerald Greenért, egy 2020-as elsőkörösért és a 2026-os másodikkörösért, a Timberwolves lemondott Bellről, Covingtonról, Keita Bates-Diopról, Shabazz Napierről és Noah Vonleh-ról, cserébe Malik Beasley-ért, Juan Hernangomezért, Jarred Vanderbiltért, Turnerért, illetve egy 2020-as elsőkörösért, míg a Denver Nuggets elengedte Beasley-t, Hernangomezt és Vanderbiltet Napier-ért, Greenért, Vonleh-ért és Bates-Diopért, illetve egy 2020-as elsőkörösért. Összesen 12 játékos és több pick cserélt gazdát. 

A Houston ezzel a lépéssel abszolút all-int mondott, a csapat átállt az ultra small-ballra, amelyben Russell Westbrook, James Harden, Danuel House Jr., PJ Tucker és Robert Covington alkotta a kezdőötöst, és a padról is csak Isaiah Hartenstein volt tekinthető magasembernek. A rendszer a kezdeti időszakban sok sikert hozott az alapszakaszban, de a leállás a legrosszabbkor jött számukra - a a buborékban már a sérülések, betegségből lábadozások miatt nem láthattuk a rendszert teljes valójában, a playoff második körében pedig a későbbi bajnok Los Angeles Lakers 4-1-re kiütötte a Houstont. Az ultra small-ball kísérleti csapata azóta teljesen fel is bomlott, távozott a GM Daryl Morey, a vezetőedző Mike D'Antoni, illetve Westbrook, Harden és Covington is, a Rockets pedig megkezdte a romok eltakarítását... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus