Popovich hevessége segített történelmet írni - még nem Becky Hammonnak

A Spurs edzőlegendáját a harmadik negyedben küldték be az öltözőbe a játékvezetők, így a hátralévő időben Tim Duncan, Becky Hammon és Will Hardy vezette a gárdát.

Bár a Twitter meccs közben "felrobbant", hogy Becky Hammon, mint legrégebben szolgálatban lévő Spurs-segédedző történelmet írt és első nőként a négy major liga egyikében tétmeccsen férficsapatot irányított, Gregg Popovich a meccs után rögtön tisztázta: a hátralévő időben Tim Duncan volt a gárda megbízott vezetőedzője. Amikor rákérdeztek Popsnál arra, hogy Becky Hammon történelmet írhatott volna, annyit mondott a szokásos stílusában: "nem azért vagyok itt, hogy történelmet írjak"...

Így Tim Duncan első vezetőedzői munkája vált történelemmé:

Becky Hammonról ennek ellenére érdemes szót ejteni, mert jelenleg tényleg ő a legesélyesebb nő arra, hogy valaha férficsapatot irányítson az NBA-ben. Játékosként is különleges volt, hiszen mindössze 168 centiméteres magasságával 1999-ben egyetlen WNBA-csapat sem tartotta érdemesnek arra, hogy ledraftolja, a New York Liberty edzőtáborában harcolta ki magának a helyet, pár év múlva a kezdőirányítói posztot, majd a társ-csapatkapitányi pozíciót és All-Star meghívást. 2004-ben egy súlyos térdsérülést is átvészelt, majd 2007-ben elcserélték San Antonióba, ahol a Stars színeiben teljesedett ki a játéka: rögtön első évében a legtöbb gólpasszt adta a ligában, első három évében az All-WNBA első és második csapataiba választották, összességében hatszor szerepelt All-Star Gálán. 2011-ben a WNBA 15 éves története 15 legjobb játékosává választották, majd 2016-ban a 20 éves, 20 fős jubileumi csapatba is beválasztották, a 25-ös mezét visszavonultatta a Stars - "nem rossz" egy draftolatlan játékostól...

A kiélezett helyzetekben remeklő irányító, akit Robert Horry beceneve (Big Shot Rob) után Big Shot Becky-nek becéztek, természetesen Európában is alkotott, főként Spanyolországban és Oroszországban játszott, ehhez kapcsolódik egy annak idején elég botrányosnak számító, ma már úttörőnek nevezhető lépése is. Ahogy fentebb írtuk, 2008-ban már abszolút a WNBA szűk elitjébe tartozott, azonban a Team USA-nél folyamatosan ignorálták, nem kapott behívót, ezért 2008-ban egy villám-honosítással orosz állampolgár lett, Oroszország színeiben pedig két olimpián (2008, 2012) is részt vehetett. Az amerikai sportsajtóban többen árulást pedzegettek, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Ann Donovan pedig megkérdőjelezte a hazafiságát, azonban Hammon igen keményen válaszolt, és végül Donovan is elismerte, hogy mivel nem hívták be a válogatottba, Hammon pedig szeretett volna az olimpián szerepelni, ráadásul nem kevés pénzt is adtak neki az oroszok (megháromszorozták a fizetését a klubjában, és végül 150 ezer dollár bónuszt kapott a bronzéremért), így összességében igazolható ez a lépés. Hammon így úttörővé vált, hiszen előtte nem volt jellemző, hogy neves amerikai játékosok európai útlevélért, egyéb juttatásokért vállalják, hogy egy-egy válogatott rendelkezésére állnak, mára ez gyakorlatilag mindennapossá vált - többek között a magyar válogatottban is több honosított amerikai játékos szerepet kapott már, és jellemzően mindent meg is tettek a csapat sikeréért. Hammon ebben is jó példával járt elöl, hiszen 2008-ban egészen az elődöntőig vezette az orosz válogatottat, összehozva minden idők egyik legpikánsabb női válogatott meccsét, hiszen a túloldalon a Team USA állt fel - Hammon egyébként kisebb nemzeti hős is lett az oroszoknál.

Hammon 2013-ban szenvedett újabb súlyos térdsérülést, érdemi karrierje itt véget ért, hivatalosan 2014-ben, 37 évesen vonult vissza. Már a felépülése alatt, 2013 őszétől látogatta a Spurs edzéseit, majd egyre több edzői megbeszélésre, sőt meccsre hívták meg, Gregg Popovich pedig 2014 nyarán segédedzői állást ajánlott neki. Ezzel ő lett az első teljes munkaidős női segédedző az NBA-ben, Pau Gasol Spurs-játékosként pedig később nyílt levelet írt, ahol kifejtette, hogy dolgozott Phil Jacksonnal és Gregg Popovich-csal, és ez alapján nyugodt szívvel kijelentheti, hogy Hammon gond nélkül elvezetne egy NBA-csapatot. Ez még egyelőre odébb van, azt viszont már senki nem veheti el tőle, 2015-ben Summer League-t nyert a Spurs nyári ligás vezetőedzőjeként, illetve hogy első női trénerként az All-Star Gála edzői stábjaiban dolgozhatott 2017-ben. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus