Videó: 2017-ben ugyanolyan kosárral nyert a Suns, mint most a LAC ellen

A Suns akkori vezetőedzője, Jay Triano ismerte a szabályt, mely szerint bedobás után a gyűrű felett is megérinthető a labda, mivel a bedobás nem dobáskísérlet. 

2017. december 26-án a Phoenix Suns a Memphis Grizzlies-zel játszott, és 0.6 másodperccel a vége előtt egálra állt a mérkőzés. Bedobással következhetett a Suns, és a Suns akkori átmeneti vezetőedzője, Jay Triano felrajzolt egy figurát, amelyben Dragan Bendernek úgy kellett bedobnia a labdát, mintha kosárra dobna, Tyson Chandlernek pedig az utolsó pillanatban kellett hozzáérnie és behúznia a gyűrűbe. 

A kosarat akkor megadták, Triano azonnal jelezte is a játékvezetőknek, hogy ugye tudják, hogy ez szabályos kosár volt, és a játékvezetők jelezték, hogy igen - ezzel nyert a Suns. Triano elmondta a meccs után, hogy körülbelül 15 évvel korábban kérdezett meg erről egy játékvezetőt egy továbbképzésen, innen ismerte ezt a kiskaput.

Bár a goaltending-szabályok az NBA-szabálykönyv 11. pontjában vannak részletesen leírva, ebben az esetben Triano elmondása szerint a 10. pont III. bekezdésének 5. alpontja az irányadó, ahol a szabály egyértelműen leírja, hogy a bedobást végző játékosnak tilos egyenesen és (ez fontos) érintés nélkül a gyűrűbe juttatnia a labdát, az nem lehet érvényes kosár. 

Triano ezt röviden és érthetőbben úgy foglalta össze, hogy nem lehet goaltendinget ítélni olyan, a gyűrű felé dobott labda esetében, amelyből a szabályok értelmében nem lehet érvényes kosár. A következő napon kiadott hivatalos Last Two Minute Report meg is erősítette, hogy ez szabályos kosár volt:

https://official.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2017/12/L2M-MEM-PHX-12-26-2017.pdf

Tyson Chandler most a Suns-Clippers meccs lefújása után azonnal írt is erről a Twitteren, hogy amikor Triano átvette a csapat irányítását 2017-ben, már az első napon random érdekes szabályokat sorolt neki, és ez is köztük volt, majd pár héttel később ezzel a tudással meccset is tudtak nyerni. A játékuknak amúgy rendes neve is volt: "Rim". 

A 2017-es meccs érdekessége, hogy ez volt Triano 100. győzelme vezetőedzőként. Devin Booker emlékezhetett erre a játékra, ő az egyetlen a jelenlegi Suns-keretből, aki pályára lépett azon a mérkőzésen. Triano azt mondta akkor, hogy eddig titokban tartotta a tudást, de már nem titok többé - úgy tűnik, hogy mégsem mindenki hallott róla...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus