Visszavonult Boris Diaw, a Spurs "nehézsúlyú Manu Ginobilije"

A Spursben és a Sunsban emlékezetes éveket töltő, Európa-bajnok Boris Diaw különleges videóban jelentette be visszavonulását.

Boris Diaw tavaly már nem kapott szerződést az NBA-ben, de még egy évet játszott Franciaországban, ahol 2017 novemberében egy félpályás győztes buzzerrel, 2018 februárjában a vb-selejtezőn az oroszoknak hintett 23 ponttal szépen búcsúzott a profi kosárlabdától. 

Diaw 2003-ban került az NBA-be, az Atlanta Hawks a 21. helyen draftolta, de a kiscsatár nem váltotta meg a világot, 2005 augusztusában el is cserélték Joe Johnsonért Phoenixbe. Ez jelentette az áttörést, a Steve Nash vezette csapatba azonnal beépült, ráadásul Amar'e Stoudemire sérülése miatt kapott is bőven percet, a playoffban például ő volt a Suns kezdőcentere - a szezon végén a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak választották. A fejlődése azonban megállt, sőt fokozatosan egyre hátrébb csúszott a rotációban, végül 2008 decemberében el is cserélték Charlotte-ba. A Bobcatsben egyénileg karrierje legjobb számait hozta, két és fél éven keresztül volt kezdő, azonban a lockout nem jött jól neki, nem tudott formába lendülni és régóta fennálló súlyproblémája is előjött, így 2012 márciusában a Charlotte elengedte. 

Két nappal később igazolt le a Spurshöz, és ez karrierje legjobb döntésének bizonyult: 2012-ben főcsoportdöntőt, 2013-ban és 2014-ben nagydöntőt játszhatott, 2014-ben összejött a gyűrű is, ezekhez a sikerekhez tevékenyen hozzájárult a kispad egyik vezéreként. A Ginobilihez hasonlóan kintről-bentről remekül dobó, egészen parádésan passzoló Diaw ebben az időszakban fizikálisan is rendben volt, így borzasztó kellemetlen matchupot jelentett az ellenfeleknek. 2014-ben kapott egy négyéves szerződést, amiben olyan kikötések szerepeltek, amelyek kifejezetten a súlyától tették függővé évi 500 000 dollár kifizetését.

Ezt a kontraktust nem töltötte ki, 2016 nyarán Utahba postázták, ahol a 2016-17-es évadban már nem nagyon tudta beverekedni magát az aktív rotációba. 2017 nyarán haza is tért és a Paris Levallois-ban fejezte be profi karrierjét, illetve komoly segítséget nyújtott a francia válogatottnak a világbajnoki selejtezők során. A válogatottal egyébként Európa-bajnok, de nyert ezüstérmet és két bronzérmet is, világbajnokságon a 2014-es bronzérem a legjobb eredménye. 

Visszavonulását egy YouTube-ra feltöltött videóban jelentette be, ahol országos cimboráival, Tony Parkerrel és Ronny Turiaffel beszélgetett.

A Spursös időszak legszebb pillanatai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus