Vizsgáljuk meg közelebbről, mennyire is jó játékos Anthony Davis

A Lakers újdonsült sztárja a cserekérelme után gyakorlatilag eltűnt a szemünk elől, érdemes feleleveníteni, hogy pontosan mit is kap vele LeBron James.

A FreeDawkins készített egy videót a témában - Davis a 2018/19-es alapszakasz közepén-kétharmadánál, január végén kért cserét, azóta nem láthattuk, tapasztalhattuk meg, mit is tud. 

A cserekérelme előtt 41 meccsen MVP-szinten (de legalább Top5-szinten) hozta a számait: 29.3 pont, 13.3 lepattanó, 4.4 gólpassz, 1.7 szerzett labda és 2.6 blokk került a neve mellé. Ilyen számsort soha senki nem hozott össze egy teljes szezon alatt, a 29+ pont, 13+ lepattanó és 4+ gólpassz is mindössze három játékosnak jött össze a liga történetében: Kareem Abdul-Jabbarnak, Wilt Chamberlainnek és Elgin Baylornak (KAJ-nak és Chamberlainnek valószínűleg összejött ez a számsor, de azokban az években még hivatalosan nem jegyezték sem a blokkokat, sem a szerzett labdákat). A cserekérelem előtt James Harden mögött második helyen állt a pontlistán - az elmúlt három szezonban 23-szor dobott legalább 40 pontot, ez a harmadik legtöbb Harden (50) és Westbrook (27) mögött, az elmúlt két évet tekintve pedig második 15 ilyen estével Harden (39) mögött. 

Ami talán kevésbé maradt meg a kollektív emlékezetben, az Davis triplázása: nem 40%-os hármasozó, de az elmúlt két évben 33.6%-kal dobott kintről és elég sokszor próbálkozott is (103/307). Ami nála fontosabb, hogy amikor nem neki kell megcsinálnia a helyzetet, csak catch and shoot szituációban kell dobnia, akkor az elmúlt három évben folyamatosan növelte a hatékonyságát (31%-33.1%-37.7%) azzal együtt, hogy a kísérleteinek száma is nőtt. 

A középtávoliján lehetne még javítani, 8-16 láb közötti távolságból 39%-kal hozott össze átlagban 3.9 kísérletet, míg 16-24 láb között 33.9%-kal 2.2-t. Azonban ha megnézzük, hogy az MVP Giannis Antetokounmpo idén ezekből a távolságokból 1.3, illetve 1.1 kísérletet engedett el, láthatjuk, hogy mennyire nem faktor már ez a jelenlegi NBA-ben (zárójelben hozzátéve, hogy a playoffban azért még mindig fontos a megbízható középtávoli, különösen clutch szituációkban). 

Ahol viszont Davis továbbra is pusztító, az a palánkok környéke. Davis a gyűrű közelében (8 lábnál közelebbi távolságból) 65.9%-kal dolgozott, ami a hatodik legjobb mutató volt a ligában azok között, akik legalább hét kísérletet engedtek el átlagban - Giannis, Gobert, Ayton, McGee és Capela előzte meg, azonban a legjobb is 69.3%-ot hozott. Fontos azonban látni, hogy közülük csak a friss MVP képes leütésből dolgozni, betörésekből eredményesen dobni, ebben pedig csak Davis ér fel hozzá magasemberként, a többiek inkább alley-oopokból, illetve pozíciós játékokból szerzik a pontjaikat. 

Bár már a görög sztár is kezdi dobálni a hármasokat, még közel sem olyan veszélyes kintről, mint Davis, akire muszáj kilépni, amit AD rendszeresen meg is kontráz, látványos zsákolásokkal büntet. Ami még különleges Davisben, hogy pillanatok alatt vált leütésből pozícióba vagy pozíció-szerű játékba, és képzettségével, hosszú karjaival simán megoldja ezeket a szituációkat hozzá hasonló méretű játékosokkal szemben is. Davis támadójátékának kulcsa egyébként is a labdakezelés, magasságához képest elképesztően jól üti le a labdát, a fentebb taglalt skill-settel pedig szinte megállíthatatlan. 

Mostanra már hozzászokott ahhoz is, hogy igyekeznek duplázni, ezekből a helyzetekből üzembiztosan találja meg csapattársait a periméteren, illetve kiválóan érzi társai üres belépéseit a festékbe. A handoffokból számtalan gólpasszt tud majd adni Jamesnek, Greennek, Kuzmának és a többieknek, mert hibátlanul teremti meg azt a kis helyet a kinti dobóknak, amiből már be tudják szórni a triplákat. 

A támadójáték után foglalkozzunk kicsit a védekezésével is, hiszen az is ligaelit - az összes olyan szezonjában, amikor legalább 68 meccsen pályára léphetett, beválasztották valamelyik Év Védőötösébe. Davis a liga egyik legjobb besegítő, illetve gyenge oldali védője, kiváló lábmunkájával odaér a duplázásokra, csapdázásokra, hosszú kezeivel belenyúlkál a passzokba, a festékben pedig nem nagyon lehet mellette feltenni a labdát, hiszen extra ütemérzékkel megáldott blokkoló.

Ami a mai ligában még nagyon fontos, hogy lábon akár hátvédeket is képes megtartani, sem triplát dobni, sem betörni, sem passzolni mellette nem egyszerű, a kettő-kettők után általában nem ő, hanem a labdás kisember érezheti úgy, hogy itt bizony bajba került. 

Összességében Anthony Davis a liga legsokoldalúbb játékosainak egyike, aki márciusban még csak a 26. életévét töltötte be, vagyis a legproduktívabb szezonja éppen most következnek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus