Wilt és LeBron LA-be érkezik, Bargnani történelmet ír

LeBron James 4, Wilt Chamberlain pedig 54 éve került a Lakers kötelékébe - Andrea Bargnaninak nem kellett sok idő ahhoz, hogy (negatív) történelmet írjon az NBA-ben - 18 éve hunyt el Rudy LaRusso - két egykori All-Star játékos is született július 9-én.

A Los Angeles Lakers két korszakos zsenit is szerzett július 9-én. Négy évvel ezelőtt LeBron James írt alá az aranysárga-lilákhoz - igaz, azt már július 1-jén lehetett tudni, hogy ez így fog történni, csak a hivatalos szerződéskötés történt 2018. július 9-én.

1968. július 9-én viszont cserélnie kellett a Lakersnek ahhoz, hogy sztárt szerezzen: Wilt Chamberlain érkezett a Jerry Chambers, Archie Clark, Darrall Imhoff trióért cserébe a Philadelphia Sixerstől. Chambers egy évet töltött előtte a ligában, egy évet a seregben szolgált, és még egy évig volt a seregben, mielőtt visszatért - összesen 3 évre. Imhoff 1960-ban még 1/3-as pick volt, 1967-ben még az All-Star gálára is meghívták, de legjobb éveiben is 10 pont és 10 pattanó környékén hozott (egyetlen 13 pontos és egy másik 13 pattanós éve volt). Clark volt a legjobb közülük, hiszen egy 19.9 pontos All-Star szezonból érkezett, később Philadelphiában volt 20 pontos, 1971/72-ben pedig Baltimore-ban egy 25.2 pontos, 8 gólpasszos szezonja is. Chamberlain a 30-40-50 pontos idényei után már "csak" 24.3 pontot és 23.8 pattanót hozott mérkőzésenként, ehhez viszont jött még 8.6 gólpassz és ki tudja mennyi blokk és labdaszerzés (ekkor még nem vezették ezeket a statisztikákat).

A Sixers edzője, Alex Hannum közelebb akart lenni a családjához, ezért visszament a nyugati partra, az újonnan alakult ABA-be, az Oakland Oaks együtteséhez. Chamberlain ezt követően kért cserét, aminek több oka is lehetett. Egyrészt rossz viszonyban volt Irv Kosloff tulajdonossal. A center és bizalmasa, a Sixers társtulajdonosa, Ike Richman 1965-ben egy olyan szerződést ajánlottak Kosloffnak, ami Wiltnek adta volna a franchise 25%-át, amint visszavonul. Bár erről írásos dokumentáció nincs, a Philly akkori vezetőedzője, Dolph Schayes megerősítette ezt. Kosloff nemet mondott, majd Richman az 1965/66-os szezon közben meghalt, a Chamberlain és Kosloff közötti viszony pedig folyamatosan romlott. Másrészt az is felmerült, hogy Wilt úgy érezte, kinőtte Philadelphiát, az akkori celebeknek járó figyelmet szerette volna, akik közül sokan éltek Los Angelesben. Emellett fehér nőkkel akart randizni, amit LA-ben megtehetett, de akkoriban máshol még nem nagyon. A Philly akkori GM-je, Dr. Jack Ramsay azt mondta, hogy Wilt megfenyegette, hogy átmegy az ABA-be, ezért ő is erőltette a cserét.

Mint ismert, Chamberlain 1972-ben minden idők egyik legjobb csapatával bajnok lett a Lakersben, a Sixers viszont nem sokra ment az érte kapott csomaggal.

 

Három All-Star esetében fontos dátum július 9-e. 100 éve született a Minneapolis Lakers aranykorszakának kiscsatára, Jim Pollard, aki ötször volt végső győztes George Mikan oldalán, és négy All-Star gála fűződik a nevéhez - 1993 óta nincs közöttünk. 65. születésnapját ünnepli a 80-as évek Portland TrailBlazersének 20 pontos scorere, a két All-Star gáláig jutó Jim Paxson, a Bulls első three-peatjében részt vállaló John Paxson bátyja. A Lakers és a San Francisco Warriors 5-szörös All-Star erőcsatára, Rudy LaRusso pedig 18 éve, 2004. július 9-én hunyt el. Őt és Pollardot Isten nyugosztalja, Paxsont pedig Isten éltesse sokáig!

 

A Toronto Raptors 2006-os 1/1-ese, Andrea Bargnani 16 éve történelmet írt. 2006. július 9-én a Sacramento Kingsszel játszott a Raptors nyári ligás meccset, az olasz magasember pedig a liga történetének első játékosa lett, aki kipontozódott egy Summer League találkozón, miután 10 (!) személyi hibát követett el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus