Kaotikus második kör után alakult ki a Sweet Sixteen mezőnye

Délen elfogytak a Top4-es gárdák, nyugaton kiesett az első kiemelt, nincs már versenyben a címvédő, Mike Krzyzewski viszont megdöntötte "a" rekordot.

South – Déli régió

Az első kiemelt Virginia és a negyedik kiemelt Arizona már az első körben búcsúzott (erről itt írtunk korábban), de a második fordulóban is folytatódott a magasan rangsorolt csapatok vergődése. 1979, a jelenlegi kiemelési rendszer bevezetése óta először fordul elő, hogy egy régió harmadik körébe nem jut be az 1-4. kiemelt csapat egyike sem. 

A második kiemelt Cincinnati a Nevadától kapott ki úgy, hogy 11 perccel a vége előtt 22 ponttal vezettek (!), innen csinálta meg a torna történetének holtversenyben második legnagyobb fordítását a Nevada. A 3. helyen rangsorolt Tennessee is óriási csatában esett ki a 11. kiemelt Chicago-Loyola csapatával szemben: a legnagyobb amerikai katolikus magánegyetem mindössze fél millió dollárt költ évente a kosárlabda-programra, viszont valószínűleg bírják a Jóisten hallgatólagos támogatását is, hiszen úgy nyertek 63-62-re, hogy Clayton Custer négy másodperccel a vége előtt dobott egy nagyon szerencsés középtávolit. 

A meglepetéscsapat UMBC-nek a második körre elfogyott az ereje, mindössze 43 pontot tudtak dobni a Kansas State-nek, így a régió legmagasabban jegyzett, még versenyben lévő gárdája John Calipari ötödik kiemelt Kentucky-ja. Az NCAA egyik legjobb mesterének csapata 95 pontot szórva, nagyon magabiztosan menetelt be a harmadik körbe, és első számú esélyessé lépett elő a Final Fourra – ha itt egyáltalán érdemes még esélyekről beszélni…

Folytatás a Sweet Sixteenben:

Kentucky (5.) – Kansas State (9.)
Nevada (7.) – Loyola-Chicago (11).

East – Keleti régió

Délhez képest Kelet maga a megtestesült megbízhatóság, már ami a kiemeltek szereplését illeti. Az első körben kieső 4. Wichitát nem követte az előtte rangsorolt három gárda. A végső győzelemre egyre esélyesebb Villanova (1.) legázolta az Alabamát, a West Virginia (5.) pedig a Wichitát kiejtő Marshallt. 

Nem volt ilyen könnyű dolga a Purdue-nak (2.) és a Texas Technek (3.), de végül összejön a párharcuk a Sweet Sixteenben. A Butler végig a Purdue nyakán volt, nem nagyon tudott lazítani a második kiemelt, de végül a negyedéves, közel 220 centis, majdnem 15 pontot átlagoló Isaac Haas nélkül is nyertek – szerencséjük is volt, mert 73-71-nél a 29 pontot szóró Kelan Martin elrontott egy hárompontost. A Texas Tech végzősének, Keenan Evansnek köszönheti a továbbjutást a Florida ellen, a végig szorosan alakuló meccs végjátékában a dobóhátvéd sorra csinálta meg a fontos játékokat. 

Folytatás a Sweet Sixteenben:

Villanova (1.) – West Virginia (5).
Purdue (2.) – Texas Tech (3.)

West – Nyugati régió

Dél mellett a Nyugat a legkaotikusabb: az első körben egyedül a Missouri hasalt el az első nyolc kiemelt közül, a másodikban viszont az első kiemelt Xavier és a második kiemelt North Carolina is búcsúzott. A Xavier 12 pontos előnyt adott le, és a végjátékban teljesen összeomlottak a Florida State ellen, az utolsó hét pontot ellenfelük szerezte. A Xavier tavaly a legjobb nyolcig menetelt, és négy kezdőjátékosuk is maradt a 207-18-as idényre, hogy idén odaérjenek a Final Fourba… A második helyen rangsorolt, címvédő North Carolina is kizúgott, ráadásul gyakorlatilag esélytelenül: a Texas A&M magasembereire nem volt orvosság, így az edzőlegenda Roy Williams legsúlyosabb vereségét volt kénytelen elkönyvelni az UNC kispadján. 

Akik ebből a legnagyobbat profitálták: a tavalyi nagydöntős Gonzaga és a Michigan. A Gonzagában a 12.7 pontot átlagoló Zach Norwell Jr. 28 pontot termelt, az eddig 11.4-et szállító japán Rui Hachimura  25-öt, erre a duóra nem volt válasza a szépen küzdő Ohio State-nek. A Michigan egyetlen ponttal múlta felül a Houstont, drámai végjátékban a csere Jordan Poole dudaszós kosarával győztek. 

Folytatás a Sweet Sixteenben:

Gonzaga (4.) – Florida State (9.)
Michigan (3.) – Texas A&M (7.)

Midwest – Középnyugati régió

Középnyugaton az első kiemelt Kansas megszenvedett a Seton Hallal, de az utolsó percekben nem engedték veszélyes közelségbe ellenfelüket, és annak is örülhetnek, hogy Udoka Azubuike 22 percet tölthetett pályán térdsérüléséből félig-meddig felépülve. A második kiemelt Duke borzasztó simán hozta a kötelezőt, 25 ponttal verték le a Rhode Islandet: Wendell Carter Jr. nem rontott dobást, Marvin Bagley III 22 pontot szórt, és a másik három kezdőjátékos (Grayson Allen, Trevon Duval, Gary Trent Jr.) is elérte a 10 pontot, így Mike Krzyzewski hátradőlős meccsen szerezte meg karrierje 1099. győzelmét az NCAA-ben – ezzel pedig most már ő az egyedüli csúcstartó, a Tennessee női csapatának legendáját, a néhai Pat Summitot előzte meg. 

Az 1100. győzelmet egy másik legenda, Jim Boeheim Syracuse-a ellen szerezheti meg, de nem lesz könnyű dolga, mert a 11. helyen rangsorolt Narancsosok eléggé felpaprikázták magukat az igen alacsony kiemelésen és azon, hogy már a First Fourban pályára kellett lépniük. A főtáblára jutás után előbb a 6. kiemelt TCU-t, majd a 3. Michigan State-et ugrották át, utóbbi mérkőzésen megint elképesztően jól működött a zónavédekezésük, végig kinti dobásokra kényszerítették ellenfelüket – az utolsó szűk hat percben a Michigan State nem szerzett mezőnykosarat… A régió negyedik továbbjutója a Clemson lett, akik több, mint 30 ponttal verték az előző körben kőkemény meccset játszó Auburnt. 

Folytatás a Sweet Sixteenben:

Kansas (1.) – Clemson (5.)
Duke (2.) – Syracuse (11.)

A Sweet Sixteen március 24-én pénteken, hajnali 0:07-kor kezdődik, péntek hajnalban 4, szombat hajnalban szintén 4 összecsapást rendeznek, amelyek végén kialakul az Elite Eight mezőnye. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus