A Sopron nagy esélye

Mindkét magyar Euroliga-együttes idegenben kezdi meg sorozatbeli szereplését a 2014-es évben. A soproniak busszal utaztak Brnóba, a győrieknek viszont jóval messzebb kellett utazniuk, Oroszország távoli részébe, Jekatyerinburgba.

A Sopron a csoport sereghajtójához, a cseh Brno csapatához utazik. Igor Polenek együttese nem kezdte jól az évet, hiszen a Közép-európai Ligában 1 győzelem mellett 2 vereség az idei mérleg. Brnóban azonban az igazán nagy nyomás a cseh csapat játékosain lesz, az Uniqa ellenfele számára a győzelem megszerzése lényegében az utolsó esély arra, hogy versenyben maradjon a rájátszást jelentő helyek valamelyikéért. Magyar részről viszont ha netán kikap női bajnokcsapatunk, akkor sincs minden veszve. Igor Polenek, a Sopron szerb edzője viszont érthető módon erről a verzióról hallani sem akar. Már csak azért sem, mert egy újabb idegenbeli bravúr esetén - ne feledjük, az Uniqa a spanyol Rivas Ecopolis otthonában elért bravúros diadallal zárta a 2013-as évet a sorozatban - nagyon közel kerül együttese a rájátszáshoz.

A nagyobb nyomás tehát a Brno csapatán lesz, a Sopron pedig biztos, hogy hatalmas elszántsággal, motivációval lép pályára. Az eddigi idei eredmények ugyan a cseh csapat számára kedvezőbbek, ám az ottani bajnoki mérkőzéseken vélhetően a Brno nem találkozott olyan erős ellenfelekkel, mint a Sopron a Közép-európai Ligában. Az, hogy magasabb ritmusú, keményebb meccsekkel "hangolhatott", szintén a Sopron malmára hajthatja a vizet. Az viszont már kevésbé, hogy az ötös pozícióban nehézségei lehetnek a csapatnak. A fiatal szerb Dragana Sztankovics játékára bokasérülés miatt biztosan nem számíthat Igor Polenek, és Krnjics Szara játéka is erősen kérdéses - ő betegeskedett az elmúlt napokban. 

Nem lesz túl hálás Bencze Tamás premierje a HAT Agro UNI Győr kispadján az Euroligában. A szakember a sorozatban eddig nyeretlen együttesével a csoportot veretlenül vezető címvédő, a Jekatyerinburg otthonában debütál. Győrben az akkor még minden szempontból romokban lévő magyar csapat a sorozat nyitányán 101-43-ra kapott ki az orosz sztár alakulattól, amely felér egy világválogatottal. A két amerikai világklasszis, Diana Taurasi, Candace Parker és a francia Sandrine Gruda a világ legjobb játékosai közé tartozik, s pár éve ugyanez állt a belga Ann Wautersre és az orosz Marija Sztyepanovára. A lett Jekabsone, a spanyol Dominguez, az amerikai Nolan és a lengyel Kobryn az Euroligában szereplő csapatok többségénél meghatározó játékos, stabil kezdő lenne, ám ők is a "Jeka" tagjai - kiegészítő emberek. 

Egy ilyen kaliberű társulat otthonába utzaik Bencze Tamás együttese, amely nem számíthat messze legeredményesebb játékosára, az év végén az olasz Schio, Honti Kata együttese által kölcsönvett Courtney Vanderslootra. Az amerikai irányytó közel 20 (19,4) pontot átlagolt győri színekben az Euroligában, a következő legeredményesebb játékos, Joslyn Tinkle 11,6 ponttal. 

Bencze Tamás, amint azt a klub honlapján kifejtette, annak örülne, ha apró részsikereket érne el csapata, ha védekezésben megakadályozná, hogy a "Jeka" sztárjai számolatlanul szedjék a támadó pattanókat, s ha támadásban időnként viszontlátna egy-két gyakorolt taktikai elemet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus