Magyar csata az NCAA-ben

Megkezdődött az idei évad az NCAA-ben. Női vonalon jó néhány ifjú magyar lányért szoríthatunk az amerikai egyetemi bajnokságban, megpróbáljuk heti rendszerességgel nyomon követni teljesítményüket. Két magyar lány s csapata egymással csapott össze a napokban.

Balla Dorottya csapata, az Oral Roberts University fölényesen, 89-68-ra verte a korábbi ceglédi Józan Ágotával felálló University of Science and Arts of Oklahoma (USAO) együttesét. Ez utóbbinak Ágota volt az egyik legjobbja. 24 percet játszott, s 5 mezőnykísérletéből 4-et sikerrel végrehajtva - mindkét triplakísérletét bedobva - 10/6 ponttal fejezte be a találkozót, volt 4 lepattanója, 3 eladott labdája s 2 blokkja. Az ex-pécsi kosaras első amerikai meccsén 7 percet játszott, 2/6-os mezőnymutatóval 4 pontig jutott, leszedett 1 lepattanót s eladott 2 labdát. A meccs az első félidőben eldőlt, szünetben 47-27-re vezettek Balláék.

Hegedűs Janka csapata, a FIU két meccsen van túl, a mérlege 1-1. Jankának a pécsi Lábady Zsófi személyében magyar csapattársa is van. A szezonnyitó nem sikerült a csapatnak, a Barry-tól 66-52-re kikaptak. Zsófi 28 perc alatt 5 sikertelen mezőnykísérletet hajtott végre, volt 3-3 lepattanója és gólpassza, valamint 1 labdát szerzett. Janka debütáló meccsén 4 percet játszott, volt egy sikertelen mezőnykísérlete, négyszer állhatott a büntető vonalra, kétszer betalált, 2 ponttal zárt. A második meccsen a Gulf Coast ellen 75-55-re nyert az együttes, Zsófi 39 percet töltött a pályán, 7 pontig jutott (1/1 dupla, 1/4 tripla, 2/5 büntető), leszedett 7 lepattanót, volt 1 gólpassza s 3 eladott labdája. Janka 7 percet játszott, s statisztikai lapjára 3 lepattanó és 1 eladott labda került föl.

Szamosi Amadea sincs egyedül a Duquesne egyetem csapatában, két győztes meccsen van túl a már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Szécsi Orsival együtt. Először a Cal. Poly-t verték 84-69-re. Orsi 30 perc alatt 8/3 pontig jutott 1/5-ös dupla, 1/2-es tripla és 3/3-as büntető mutatóval. Leszedett 2 lepattanót, s ugyanennyi gólpasszt "kézbesített" társainak. Emellett szerzett 3, de eladott 7 labdát. Amadea másodpercekre jutott szóhoz, 1 lepattanót kaparintott meg. Második meccsükön a De Paul otthonában 88-77-re nyert a társaság. Orsi csapata legjobbja volt, Amadea viszont nem jutott szóhoz. Szécsi 20 ponttal (4/6 dupla, 2/3 tripla, 6/9 büntető) és 5 lepattanóval vette ki részét csapata sikeréből, emellett volt még 4-4 gólpassza s eladott labdája, 1 blokkja s 3 labdát megszerzett.

Szabó Fanni mosolyog ránk a Dartmouth csapatának honlapján. Öröme részben érthető, hiszen az azért nem akármi, ha valaki első NCAA találkozóján rögtön csapata legeredményesebb játékosának bizonyul, márpedig Fannival ez történt. Az persze más kérdés, hogy a 23 játékperce alatt 2/3-as dupla, 4/9-es tripla és 5/6-os büntető mutatóval 21/12-ig jutó magyar lány csapata 25 pontos, 84-59-es verésbe futott bele a Holy Cross ellenében. Fanni statisztikai lapján még 5 lepattanó, valamint 1-1gólpassz, szerzett, illetve eladott labda olvasható.

Csutorás Fanni az Iowa Western Reivers college csapatában játszik, s első meccsén 16 pontjával csapata legeredményesebb játékosa volt - a találkozót 78-69-re nyerte az együttes a Northern Oklahoma ellen. A második mérkőzésen 105-75-re nyert az együttes a Briar Cliff ellenében, itt Csutorás 12 pontot tett a közösbe - sajnos statisztikát nem találtunk a honlapjukon.

Az Egyesült Államokban tanuló lányaink - akik közül többen is most vágtak bele a nagy amerikai kalandba - számára tehát elkezdődött a szezon...

 

Foto (1) - Balla Dorottya
Foto (2) - Szécsi Orsi
Slide - Szabó Fanni

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus