Amerikai élményeiről mesélt Czukor Dalma

A Sopron játékosa bepillanthatott a WNBA világába.

Az U20-as válogatott megmérettetésekre is készülő soproni fiatal egy cserediák kapcsolat révén utazott látogatóba Mexikóba, ahonnan hazafele tartva nyolc napot töltött el Phoenixben, Turner Yvonne invitálására. 

„Úgy éreztem magam, mintha egy amerikai filmbe csöppentem volna - vág bele az élmények felelevenítésébe Dalma a wb-sopron.comnak. - Az ételek, a hatalmas épületek, amiket korábban filmeken láttam, mind-mind megelevenedtek előttem. Ráadásul nagyon barátságosan fogadtak Vonnie csapattársai és a klub munkatársai is, akik megengedték, hogy mindenhova velük tartsak, bepillanthassak egy profi amerikai klub kulisszái mögé.” 

Megtapasztalhatta Dalma a WNBA játékosainak mindennapjait, az edzéseik felépítését, mely meglepő újdonságot is tartogatott számára. „Más ritmusban dolgoznak, mint mi. Napi egy hosszabb edzésük van, melyet 6 fős edzői stáb irányít, de több segítő is jelen van. Kondival vagy videózással indul a napjuk háromnegyed 10 körül, amit 15-20 perces egyéni képzés követ. Két órás csapatedzés vár ezután a játékosokra. Délután már nem edzenek, de bemehetnek egyénileg dobni. A legmeglepőbb számomra az volt, amikor megjelent egy fiú csapat az edzésen. Mint kiderült, nem egymás ellen gyakorolják az 5-5 elleni játékot, hanem egy célirányosan összeválogatott, jól felépített szerkezetű fiú csapat az ellenfelük, akik mindig az aktuális ellenfélre jellemző stílusban kosárlabdáznak! Ebbe a csapatba komoly válogatás során lehet bekerülni.” 

Az edzések nem az arénában, hanem annak szomszédságában zajlanak, kivéve a mérkőzés előtti utolsó összetartás. „A gigantikus méretű, 14 ezer embert befogadni képes nagycsarnokba külön karszalaggal, fémdetektoros kapun keresztül lehet belépni. Rengeteg ember dolgozik, de mindenki nagyon kedves, segítőkész volt velem. Az edző is odajött hozzám és gratulált az Euroliga szereplésünkhöz. Pont a szezonnyitó idején voltam kinn, nagy volt a felhajtás. Minden szurkoló székén egy póló volt elhelyezve, „Believe in Women!” - Higgy a nőkben! - felirattal. Ez egy kampány része, mellyel igyekeznek a női kosárlabda népszerűségét növelni.„ 

A Phoenix nagy csatában, két ponttal győzött a Las Vegas ellen. „Elképesztő este volt! A pályához közel ülhettem, szinte együtt lélegeztem, izzadtam a parketten lévőkkel. A közelemben foglalt helyet Devin Booker, a Phoenix Suns sztárja is. Nagyon jó volt a hangulat, az egész csarnok együtt szurkolt. Igyekeztek a holtidőkben is kiszolgálni, szórakoztatni a szurkolókat videókkal, zenés bejátszásokkal, vagy éppen a kabala figurájuk bohóckodott a pályán. Jó volt egyébként azt látni, hogy akár a jól felszerelt csarnokot, akár a szervezettséget, akár az elvégzett munkát, akár a nézők kiszolgálását nézve, mennyire közel vagyunk hozzájuk itt, Sopronban. A különbség csupán a méretekben - minden olyan gigantikus - és a pénzügyi lehetőségek terén van, de nálunk is működnek ezek a dolgok. 

Hogy milyen volt a játék? – kérdez vissza Dalma. Több energiát fordítanak a támadásokra, az 1-1-re, de azt nem mondanám, hogy nem védekeznek, vagy ne lenne csapatjáték. Az fura, hogy míg edzésen sok a fizikai párharc, ütközés, addig a mérkőzéseken nem engedik a játékvezetők a kontaktot. A legkisebbeket is lefújják. Nagy győzelmet arattak, melyet meg is ünnepeltek együtt. Sajnos nem csatlakozhattam, mivel még nem vagyok 21 éves, így a sztárok közbenjárására sem engedtek be a szórakozóhelyre. Ezt nagyon szigorúan veszik kinn. 

A játékosok napjainak fontos részét képezi a marketing munka, a közösségi szerepvállalás. „Rendszeresen látogatnak iskolákat, ahol élménybeszámolókat tartanak a gyerekeknek, játszanak velük, elmennek különböző intézményekbe, mint például a tűzoltóság, ahol ők is betekintést nyernek az adott szakmát űző emberek feladataiba. Egy bevásárlóközpontban is voltak, ahol beálltak a pult mögé dolgozni. Látszik, hogy erre nagy figyelmet fordítanak, és ez teljesen természetes a játékosoknak is.” 

Maga Phoenix is különleges élményt nyújtott Dalmának. „Nagy város, óriási egyetemi központtal, a középpontjában felhőkarcolókkal, pálmafákkal, a háttérben a sivataggal, hegyekkel. A mérete ellenére biztonságos hely. A játékosok, Griner kivételével mind egy helyen, egy medencével, grillezővel, konditeremmel, közösségi helységekkel felszerelt modern lakóparkban élnek, és a szabadidejükben is összejárnak. Együtt néztük például az NBA döntőt is, de voltunk baseball mérkőzésen, illetve golfozni is.” 

„Nagy motivációt adott, amit tapasztaltam – zárta gondolatait Dalma. - Jó lenne egyszer ennek a különleges világnak játékosként is a részese lenni!” 

fotó: wb-sopron.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus