Újra a kispadon a korábbi kapitány

Hosszú - jórészt az MKOSZ főtitkári székében eltöltött - évek után adta újra edzősködésre a fejét Sterbenz Tamás. A szakember a másodosztály, a női amatőr NB I bajnokcsapatának, a TFSE együttesének, valamint az egész intézménynek, a Testnevelési Egyetemnek az irányítását vette át - ez utóbbit megbízott rektorként, vagy ha így jobban tetszik, ideiglenes intézményvezetőként.

- Gratulálunk a kinevezéshez. Mettől meddig él, s mit gondolsz, miért éppen rád esett a választás? - kérdeztük az ideiglenes intézményvezetőt, a régi ismeretség kapcsán tegező tónusban.

- Köszönöm, a tanév kezdetétől él az új rektor kinevezéséig. A Testnevelési Egyetem szeptembertől újra önálló lett, kosaras nyelven szólva levált a Semmelweis Egyetemről. Ennek kapcsán kértek fel ennek az egyelőre átmeneti helyzetnek a kezelésére, menedzselésére. A sportmenedzsment tanszéket vezetem, s talán ezért gondoltak az illetékesek az EMMI-ben (Emberi Erőforrások Minisztériuma) rám. Megtisztelő a feladat, nagy a kihívás.

- Az általad említett leválás minden bizonnyal anyagilag is érinti az intézményt.  Mennyiben, s mit tekintesz a fő feladatodnak a kinevezésed idejére?

- Nyilván érinti, de az ország jelenlegi vezetésének szívügye a sport, ahogy a létesítmények, úgy a szakemberképzés színvonalának emelése, javítása egyaránt. Azt gondolom, ehhez meglesznek a források. Amire a Testnevelési Egyetem kapcsán is mindenképpen szükség van az a létesítményhelyzet javítása. Nagyon fontosnak tartanám, hogy a Testnevelési Egyetem újra egy sportos, mégis bizonyos értelemben családias intézmény, pontosabban közösség legyen, azaz a különböző szakosztályokban sportoló hallgatók járjanak el egymás
meccseire, segítsék, biztassák egymást.

- Meddig él a kinevezésed?

- Október 6-ig kell beadni a pályázatokat a posztra, és december 17-től veheti át az intézmény vezetését az új rektor.

- Pályázol?

- Nem, de amennyiben úgy ítélik meg az illetékesek, hogy e rövid idő alatt jól vezettem az intézményt, akkor ebben továbbra is szívesen működöm majd közre.

- Átvetted a TFSE női csapatának irányítását, amely megnyerte az előző évadban az amatőr NB I-et. Nem túl hálás feladat egy bajnokcsapatot átvenni...

- Az előző évadban vettem át a szakosztály vezetését. A női csapat valóban bajnok lett, de az edzésről és a játékról más elképzeléseim vannak. Most, hogy átvettem a női együttesnél a szakmai munka irányítását, a csapatban a TF-hallgatók szerepeltetése élvez majd elsőbbséget. A hamarosan kezdődő évadban lényegében ugyanazok alkotják majd az amatőr NB I-ben szereplő együttest, mint akik az egyetemi bajnokságban (MEFOB) játszanak majd, ahol egyébként sajnos női vonalon nem jutottunk a négyes döntőbe. A csapatnál több cél is van. Az egyik, hogy a csapatjáték legyen az első, hogy egységesen kosarazzanak a lányok, a másik viszont, hogy a játékosok - és ez természetesen nem csupán a női, az NB II-ben szereplő férfi csapat játékosaira is vonatkozik - TF-en eltöltött éveik alatt fejlődjenek, lényegesen jobb szakemberekké váljanak, amikor elhagyják az intézményt, mint amikor megkezdték tanulmányaikat. Utánpótlás csapataink egyre több korosztályban szerepelnek, a csapatokban a TF-es hallgatók szakmai gyakorlatot szerezhetnek. Hosszabb távon az a cél, hogy a TF csapataiban játszó kosarasokból magasan kvalifikált, felkészült, jó edzők legyenek.

- Sikeresen kezdődött újbóli edzői pályafutásod, hiszen a női csapat veretlenül nyerte a II. Regionális Nemzetközi Universitas Kupát...

- Majdnem napra pontosan nyolc év után "meccseltem" újra. Érdekes volt, jó megint érezni a mérkőzések hangulatát, mint régen. A lányok pedig ügyesen, jól játszottak, s bár még nem sok időt töltöttünk együtt, úgy tűnik, megértik és elfogadják, amit játszatni szeretnék velük.

- Edzőként, hosszabb távon vannak-e újra olyan terveid, hogy újra élvonalbeli csapat kispadjára ülj?

- Nincsenek, az edzősködés az oktatói-kutatói munkám része, nem célom, hogy profiként dolgozzam a kosárlabdázásban. A család kevesebbet fog látni, hiszen munkanapokon reggeltől estig bent vagyok, s majd a hét végéken pedig jönnek a meccsek, utazások... De ezt persze nem panaszként mondom, több területen is jelentős, szép feladat vár rám, amelyeknek megpróbálok tudásomhoz képest a legjobban megfelelni.

Foto, Slide - hegyvidek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus