A TFSE a 9., a DEAC a 16. helyen végzett

A TFSE lánycsapata parádés harmadik negyedének köszönhetően legyőzte litván ellenfelét, így 9. helyen végzett, a DEAC fiú együttese pedig negyedik szoros vereségét is elszenvedte, így 16. lett az Európai Egyetemi Játékokon.

Európai Egyetemi Játékok, Zágráb, női kosárlabda a 9. helyért
TFSE - Mykolas Romeris 71-58 (16-17, 12-16, 28-6, 15-19)

TF: MIHÁCZI 10/6, MÁNYOKY 31/21, Karlócai 3, NÉMETH A. 12, VARGA 11. Cs.: Magyar, Bodnár, Kováts G. 4, Lakatos, Sándiorfi D., Sándorfi R.

4-0-s litván vezetést követően Mányoky Judit emelt be két triplát, s fordított a TF. Kezdetben Németh Almának jutott a nem túl hálás feladat, az ellenfél 205 centis centerének, a balti válogatott színeiben tavaly a magyarországi Európa-bajnokságon is szerepelt Kristina Alminaite őrzése. A negyed második felében Varga Barbi "rázta meg" magát, ám a litván center kosaraival a szakasz végén visszavette a vezetést a rivális.

A második szakasz elején leült a hórihorgas litván center, ezt kihasználva Alma, valamint Kováts Gabi eredményessége révén egy 6-0-s 2 perccel indítva fordított, sőt pár ponttal el is lépett a TF. Nem sokkal később visszatért, s 2+1-es akcióval jelentkezett a litván center, de azonnal érkezett a 3 pontot érő válasz egy újabb tripla formájában Mányokytól. A negyed közepén jött egy hosszabb hullámvölgy, közelről, s távoltól minden kimaradt, s egy7-0-lal fordított az ellenfél. A félidő hajrájában Alma szép középtávoli tempóval vetett véget a TF hosszú kosárcsendjének. A félidő végén egy tripla is beesett ellenfelünknek, így 5 pontos litván vezetéssel tértek pihenőre a csapatok.

Mányoky faragott a hátrányon a második félidő elején ügyes duplájával, triplája után pedig ledolgozta hátrányát a magyar női egyetemi bajnok. A következő TF akció is Mányoky triplával zárult, vagy 8 méterről, fordulásból, egy palánkos hármassal is jelentkezett, 8 pontjával fordított a TF. Az előnyt Karlócai Juli szemfüles kosarával növelte a TF. A litván center belenyúlt Alma dobásánál a labdába, a TF bedobója eszmélt leghamarabb, s kosarával 5 pontosra nőtt a második félidőt parádés 10-0-lal kezdő TF előnye. Litván időkérés után Varga Barbi ellentmondást nem tűrő betörésből volt eredményes jobbal, majd a bónuszt is bedobta - ballal. Leült a litván center, Alma köszönte szépen, ő is betalált - a negyed első felét 15-0-ra nyerte a TF. 5 perc 15 másodperc elteltével szerezték első pontjaikat a litvánok a szünet után, de a tornán a talán legjobb játékát a végére tartogató Mányoky két újabb triplával terhelte meg az ellen gyűrűjét, majd Miháczi Dia "korzózott" végig labdát pattogtatva a litván térfélen, s dobott könnyed ziccert. Aztán ő is beemelt egy hármast, valószínűleg Boros Zoltán sem nagyon hitt a szemének, hogy az utolsó meccsen milyen szédületes játékot produkálnak lányai. A harmadik negyedben ugyanúgy 28 pontot "termeltek" a lányok, mint az egész első félidőben. És tetemes előnyt szereztek.

A záró szakasz 5-0-s litván rohammal indult, amikor Barbi pörgette bravúrosan a litván kosárba a labdát. Megtört a lendület, 10 ponton belülre került a litván csapat, amikor Mányoky Juci és Alma "vezetett elő" egy szellemes akciót: kicsalva a magas centert, előbbi ügyesen utóbbinak löbbölte a "zsugát", s az egyetemi döntő MVP-je szép kosárral fejezte be a támadást. A folytatásban Mányoky dupláival tartotta 10 pont körüli előnyét a TF, s a végén a litván csapat beletörődött a vereségbe.

Boros Zoltán: - Gratulálok a lányoknak, nagyon szerették volna ezt a kilencedik helyet és meg is szerezték. Szünet után Mányoky Judit extra dobóformájának köszönhetően fordítottunk, és a végén már nem engedtük ki a győzelmet a kezünkből. Még egyszer gratulálok a lányoknak az egész éves teljesítményükhöz.

Mányoky Judit: - A rózsaszín zokni, amelyet egy hozzám nagyon közel álló személytől kaptam, ma is szerencsét hozott. Egy pici hiányérzetem azért van, mert nem jutottunk a legjobb nyolc közé, s a csoportból továbbjutó két csapat a legjobb négy közé is bekerült. Nagyon büszke vagyok a csapatra, a lányokra!

 

Európai Egyetemi Játékok, Zágráb, férfi kosárlabda, a 15. helyért
DEAC-Rouen 65-68 (19-17, 17-20, 15-19, 14-12)

DEAC: Nagy Benedek 4, Nagy Botond 10/6, TÓTH P. 8/6, Szendrei 4, Kiss L. 4. Cs.: BAK 6,  Lippai 4, Gál 7, KAKUNOV 11/3, Opre 2, JÁVOR 5/3. 

Francia ellenfél ellen zárta zágrábi fellépését a DEAC eddig 1 győzelem mellett 4 alkalommal alulmaradó férfi együttese, igaz, dr. Nagy Ágoston legénységének vereségei között volt 1, 2 és 3 pontos egyaránt.

Az első percekben nem igazán találta a francia zóna ellenszerét a DEAC, amelynek edzője a záró meccsen bőven adott lehetőséget addig kevesebbet játszó játékosainak. A lendületesen kezdő gallok könnyű kosarakkal 7-0-s 2 perccel indítottak, Szendrei József szerezte az első debreceni pontokat. Ez oldotta a feszültséget, Tóth Péter két DEAC-akciót is triplával fejezett be, s e 8-0-s rohammal fordított a magyar egyetemi bajnok. A szakasz közepén váltva vezettek a csapatok, Bak Márton rögtön kosárral szállt be, az ő és Szendrei eredményessége révén tartotta a lépést ellenfelével a DEAC. A negyed végén Nagy Botond triplájának köszönhetően debreceni vezetést mutatott az eredményjelző.

A második negyed elején is váltott vezetéssel haladtak a csapatok, Kakunov két szép kosárral szállt be a padról. Szerezhetett volna 3 pontosnál nagyobb előnyt is a DEAC, ám a torna során nem először ilyen helyzetekben, megint "túlpörgött" a debreceni legénység. Ez eladott labdákhoz vezetett, amelyekből egy 6-0-lal fordított a Rouen. Kiss duplájával, majd Kakunov hármasával visszavette a vezetést a DEAC. A félidő végén a franciák voltak pontosabbak, szünetben 1 pontos hátrányban volt a debreceni legénység.

Debreceni eladott labdával, s francia ziccerrel indult a második félidő. Rossz ritmusban játszva pontatlanul dobtak, labdákat adtak el a DEAC-játékosok, a negyed első felét 9-2-re nyerve 8 ponttal elhúzott a francia együttes. Nagy Benedek ugyan megtörte a DEAC hosszabb kosárcsendjét, de ez nem lendítette át a holtponton a magyar egyetemi bajnokot. A szakasz hajrájában Jávor büntetőkkel és egy triplával hozta vissza a debreceni együttest, majd Lippai Szabi tartotta versenyben. A záró etap előtt utóbbi kosárával - amely előtt Nagy Benedek adott remek gólpasszt - 5 pont volt a DEAC hátránya.

A befejező szakasz elején jól védekezett, de rosszul dobott a debreceni legénység, távolról most sem nagyon (s)ültek a dobások. Másfél perc elteltével Boti, azaz Nagy Botond beemelt egy hármast, de azonnal visszakapta a triplát a DEAC. A szakasz közepén a derekán megsérülő Kakunov helyére érkező Opre Roli villant, majd Nagy Botond betörésből 1 pontra hozta föl a debrecenieket. Technikait kapott a Rouen egyik legjobbja, de -1-nél nem tudott élni a lehetőséggel a Debrecen. Kiss ziccerével 2 pontos francia vezetéssel fordultak az utolsó percre a felek. 10 másodperccel a vége előtt megduplázta előnyét a Rouen, amelynek játékosa gyorsan a sportszerűség határát súrolva szabálytalankodott Gál Balázzsal - a vállánál fogva rántotta vissza. Egy jó büntető, majd a lepattanó megszerzése után 1 pontra jött föl 4 másodperccel a vége előtt a DEAC, de a bedobott francia büntetők után Kakunov triplája kimaradt, így a DEAC vereséggel zárta a tornát, és a 16. helyezést szerezte meg.

Dr. Nagy Ágoston: - Mindent egybevetve az utóbbi évek egyik legpotenciálisabb társasága ez, annak ellenére, hogy megint kikaptunk három ponttal. Nem szeretnék kiemelni senkit, mindenki szépen, becsülettel tette a dolgát. Minden játékos előtt szép jövő áll, ha szeretné folytatni a kosárlabdát, nagyon remélem, lesz még alkalmunk részt venni nemzetközi megmérettetéseken.


Foto - Práczki Péter, Egyetemi Kosárlabda Klub facebook-oldala
Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus