CSVP – az olasz bajnoknál jártunk

Az MKOSZ által létrehozott Coach Study Visit Project keretein belül egy hetet tölthettünk a regnáló olasz bajnok Reyer Veneziánál, ahol a Serie A-s és az utánpótlás csapatok edzéseibe is betekintést nyerhettünk.

2016-ban keltette életre CSVP (Coach Study Visit Project) elnevezésű programját a honi kosárlabda szövetség azzal a céllal, hogy a fiatal, ambiciózus edzőink tapasztalatokat gyűjthessenek Európa különböző, magasan jegyzett utánpótlás műhelyeiből. Az első, tavaly őszi utak után nyílt pályázaton lehetett bekerülni a programba, így mostanra 20 edző kollégával közösen kaphatunk lehetőséget tanulni és fejlődni külföldi kluboknál.

Eddig olyan neves utánpótlás képzéssel rendelkező együttesekhez juthattunk el, mint a Real Madrid, az FC Barcelona, az Alba Berlin, a Cedevita Zagreb és az Ulm Basket, valamint az isztambuli, U18-as Adidas Next Generation Tournament döntője. Legutóbbi állomásként Velencébe, a Reyer Venezia csapatához utazhattunk három fővárosi klub képviseletében: Bosnyák Jácint a Vasastól, Vittay Ambrus a MAFC-tól és jómagam, Losonczy Dániel a Honvédtól.

Az egy hét során betekintést nyerhettünk U13-tól az U18-as korosztályig minden edzésbe, a szakemberek készséggel álltak a rendelkezésünkre, és minden kérdésünkre választ kaphattunk tőlük. Rendkívül tudatos munka folyik az utánpótlás szekciót mindössze 2006 óta működtető klubnál, az U18-as csapattal idén már selejteznek a Next Generation Tournamnetre (U18-as Euroliga), és a felnőtt gárdával is távlati céljuk a legerősebb európai kupasorozatban való szereplés. Eljuthattunk egy U16-os mérkőzésre is, ahol a Treviso együttesével mérkőztek a velencei srácok, és bár a győzelemről lecsúsztak a végjátékban, az ott látott tempót, sebességet és fizikalitást (mind támadásban, mind védekezésben) rendkívüli élmény volt számunkra testközelből megtapasztalni.

Augusztus óta a Reyernél kosárlabdázik a miskolci nevelésű Kiss Dávid is, ő az U16-os csapat tagja, de sajnos pályára még nem tudott lépni bajnoki mérkőzésen, külföldi játékosoknak hosszadalmasabb procedúra a játékengedélyek kikérése az olaszoknál. Edzői nagyon dicsérték a magyar fiút, munkamorálját, és finom kezét emelték ki elsőként, de emellett a csapattársak is hamar befogadták az olasz nyelvvel még csak barátkozó Dávidot. 

A Serie A-s gárda edzésein is részt vehettünk megfigyelőként, sőt vezetőedzőjük, Walter De Raffaele készségesen váltott velünk pár szót az egyik tréning után. A csapat tavaly 74 év után ismét elhódította az olasz bajnoki trófeát, a Bajnokok Ligájában pedig a négyes döntőig menetelt. Idén is hasonló célokkal vágtak neki a szezonnak, a Strasbourg elleni BL mérkőzésüket volt szerencsénk a helyszínen megtekinteni, ahol jó játékkal, végig vezetve győzték le a francia bajnokság tavalyi döntősét.

Inspiráló egy hét áll mögöttünk, egy jól felépített, tudatos munkát végző klubba és egy jól működő rendszerbe nyerhettünk bepillantást, melynek részleteit először egy zárt CSVP konferencián osztunk majd meg a programban résztvevő edzőkkel, illetve a saját egyesületünkkel, de természetesen a cél az, hogy az információkat a jövőben minél szélesebb közönséghez juttassuk el

Kollégáim nevében szeretnék köszönetet mondani az MKOSZ-nek a lehetőségért, elsősorban a program főszervezőjének, Sarkadi-Nagy Ágnesnek, valamint szakmai vezetőjének, Székely Norbertnek, de hálával tartozunk klubjainknak is, a Honvédnak, a MAFC-nak és a Vasasnak, hogy támogatnak minket a szakmai fejlődésünkben!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus