Dicséretes debreceni második hely

A sorozat négyes döntőjébe jutás szempontjából tét nélküli volt a Tallini Műszaki Egyetem és a DEAC az Egyetemi Európa-Liga debreceni csoportkörét záró összecsapása, amelynek tétje azért volt: a csoportkör megnyerése, amely az észt csapatnak sikerült végül.

Tallini Műszaki Egyetem - DEAC 95-74 (34-28, 21-14, 22-16, 18-16)

DEAC: NAGY BOTOND 30/24, NAGY BENEDEK 14/12, Pék 7/3, Szarka, Andrássy 3. Cs: VAS V. 12, Gál B. Helgasson, Gál K., Szendrei, LIPPAI 8, Tóth P.

A két Nagy-fivér gyorsan letette névjegyét a remek erőkből álló balti "brigádnak" egy-egy triplával, 6-0-lal nyitotta a döntőt a DEAC. Szédületes dobópárbajt hozott az első negyed, amelynek közepén egy 7-0-s rohammal fordítottak a tallini egyetemisták. A DEAC Lippai révén próbált tapadni ellenlábasára, ám az észtek szédületes dobóformát fogtak ki. Hiába emelt be a negyed hajrájában még 1-1 triplát a két Nagy fivér, 6 pontos tallini vezetéssel zárult a nyitó szakasz.

Amint az várható volt, nem bírta a két csapat a hatalmas iram mellett azt a remek dobóformát, amit az első negyedben mutatott. A másodikban már mindkét oldalon több volt a pontatlanság, talán a debreceni fiúkon érződött, hogy már a sorozat előtt egy nappal is volt egy tétmeccsük. A szakaszt a finnes nevű Jarvelainen, valamint Makke vezérletével 9-0-lal kezdték az észtek, több mint 4 perc elteltével Vas szerezte a negyed első debreceni pontjait. Gyakorlatilag egymaga végrehajtva egy 7-0-s futást hozta 10 ponton belülre csapatát. A vendégek újítani tudtak, s szünetben 13 ponttal vezettek.

Térfélcsere után felváltva estek a kosarak, a DEAC-ot Nagy Botond próbálta triplákkal versenyben tartani, de nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. A szakasz hajrájában Pék is "bevert" egy triplát, s a 10 pontos lélektani határ közelébe került a DEAC. A negyed azonban 6 észt ponttal, s 19 pontos tallini vezetéssel zárult.

Bár érezhetően fáradtak voltak a debreceniek, volt tartásuk. A záró szakasz közepén egyszer még 15 ponton belülre kerültek, de ez fel is emésztette az összes erőtartalékukat, a kulturált, stílusos, igen iskolázott kosárlabdát játszó észt együttes a debreceniek fölé kerekedett, lepattanózásban 52-28-ra felülmúlva a debrecenieket biztosan győzött, s veretlenül nyerte a tornát.

A magyar egyetemi bajnok összességében a tornán erőn felül teljesítve második lett és bejutott a sorozat moszkvai négyes döntőjébe.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus